0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

同親戚食飯, 佢見我陀緊b個晚就講左好多媽媽經, 佢話bb出世之後要睇實佢嘅腸胃同大便, 萬一腸胃差/消化得唔好, 會好容易令bb免疫力低左, 病菌就好易入侵…最好餵人奶/揀本身有hmo同益生菌嘅奶粉俾bb飲喎…係咪真架? 我自己身體一向唔算好, 好擔心bb會遺傳到同我一樣咁差...

大宅

某程度上正確, 除左餵人奶別無他法

洋房

真呀,所以而家好多奶粉都有益生菌,我B而家飲緊個隻雅培心美力都有HMO同益生菌,就係想佢腸胃好啲冇咁孱,身邊好多媽媽餵呢隻嘅都話幫到BB發展免疫力

複式洋房

Heyinfly 發表於 24-4-20 21:21
真呀,所以而家好多奶粉都有益生菌,我B而家飲緊個隻雅培心美力都有HMO同益生菌,就係想佢腸胃好啲冇咁孱, ...
多謝jm…我都睇過呢隻好多人話味道都偏淡口幾好, 想知你個bb食成點呀?

洋房

回覆 Bilila 的帖子

BB食得幾好,同全人奶時冇咩分別喎,便便都係1-2日1次,對比起同齡BB都好少話會病

複式洋房

https://health.tvbs.com.tw/nutrition/323419

之前我99都send過類似講法嘅網站俾我睇~先知大人同bb都一樣要重視腸胃健康, 好似平時大人便秘都會影響皮膚咁! 我b之前成日都痾水, 兜兜轉轉最後轉左雅培心美力, bb腸胃先慢慢好左, 佢有埋nts話會加強bb免疫力, 食左一排又真係發現少左流鼻水

大宅

減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

其實都岩,唔好話bb,大人都係講求食得痾得瞓得,有足夠人奶嘅當然餵人奶最好,唔係嘅話都可以揀返隻合適嘅奶粉,我小朋友嗰陣時係飲皇家美素,味道淡,BB訓得好,每日都有便便同埋免疫力都算好,少病。

大宅

BB防敏心得分享勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我覺得有關係架,腸胃好,消化同吸收營養都好d,咁自然免疫力都好d,無咁容易病。

男爵府

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

Bilila 發表於 24-4-20 18:41
同親戚食飯, 佢見我陀緊b個晚就講左好多媽媽經, 佢話bb出世之後要睇實佢嘅腸胃同大便, 萬一腸胃差/消化得唔 ...
系呀!我地做媽媽一定要俾自己bb最好的,我兩個小朋友bb時主要餵人奶同補皇家美素,佢地因為免疫力好,平時都比較少病痛,就算病,好快幾日都好返!所以bb時期的營養好重要!

大宅

pykwbb 發表於 24-4-23 13:43
其實都岩,唔好話bb,大人都係講求食得痾得瞓得,有足夠人奶嘅當然餵人奶最好,唔係嘅話都可以揀返隻合適嘅 ...

同意,我阿B都係飲皇家美素,so far免疫力都幾好,飲咗又覺得好訓咗,同埋便便都好靚

別墅

當然會,所以好多奶粉都加入HMO,腸道健康吸收都好D唔駛追磅,BB強壯病痛都小好多。

別墅

回覆 Bilila 的帖子

我兩個都飲開皇家美素,腸道幾健康,真係會病得少啲

大宅

😮😮我B食開皇家美素,食開一排皮膚腸胃都改善左,家陣都少病左

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊