0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

BB本身飲奶都好一般,通常都要餵一個鐘但之前每日都食到700至800毫升
但係兩星期前開始突然間厭奶
本身以為鵝口瘡令佢唔想食,但係而家已經復原
都係唔肯食

試過以下方法都唔work

換奶樽,換奶粉,埋身餵,轉環境,少食多餐,趁佢瞓着先餵

距離四個月仲有個半月,
睇埋醫生話佢身體機能冇問題
話佢性格唔想食都冇辦法

想問點好?

大宅

兩個半月可能係脹氣,唔舒服自然無食慾

別墅

其實都唔駛太緊張既, BB餓就會食, 我兩個女都食得少, 每餐只食到90ML左右, 一日夾埋先400到....我都好佛系, 唔會逼亦逼唔到. 都無試過轉奶粉, 一直都比美素金裝, 見佢有食有柯就算, 生長線都係KEEP 著同一條唔趺就算啦!

別墅

係呀~bb都好醒目架😆唔會餓親~媽媽放心啦~過一排就無事😊我仔都係飲美素,都會有時胃口無咁好~不過見佢日日都有便便,所以我都好放心😌

大宅

holoholoo 發表於 24-4-18 08:12
BB本身飲奶都好一般,通常都要餵一個鐘但之前每日都食到700至800毫升
本身以為 ...

其實之前餵奶需要一個鐘已經太耐了,佢飲到好懶懶下 試多兩下都唔積極就應該要停止餵奶 跟住佢挨到三個鐘左右先再有需要飲奶既話 咁之前飲既就係bb實際飲奶量 再睇佢生長線 如果無問題 就係咁啦 每個小朋友食量都唔同 肚餓自然會喊 依家到厭奶期 都係一個修正食量過程 或者可能佢真係需要餓一餓

大宅

回覆樓主:

會唔會係有肚風或者胃氣賬?間中可輕輕幫佢按摩下肚仔。轉用防賬氣奶樽會好好多,我bb細時轉左之後飲奶時暢順左好多

別墅

回覆樓主:

BB厭奶可能係因為生期轉變期,試下開稀少少奶粉飲,睇下會唔會好D,每次餵少d,慢慢應該可以改善

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 爸B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

換左咩奶粉?點樣換?體重有冇增加?便便正唔正常?
如果體重冇減少,便便又正常,可能厭奶又或者要時間適應新奶粉,可以再觀察下,奶咀口會否太細,出奶出得慢?如果情況持續,可能唔鍾意隻奶粉,再換一隻試下

洋房

多謝大家嘅回應🥲

另外唔記得咗寫我每餐之前都會同佢做排氣操或者排氣按摩

食奶有時有ur到有時ur唔到,另外我試過真係跟佢肚餓喊先比奶佢食
佢可以10個鐘都唔叫肚餓😱

其實咁多,我都係最驚佢最後唔肯飲脫水。。。呢兩星期佢冇重過維持喺差唔多嘅重量

另外奶嘴試過大啲嘅,佢就唔肯吞,漏返晒出嚟

便便就暫時三日都冇
瞓醒試過有兩日無尿
但係其餘時間少少哋都有啲尿

複式洋房

本身以為 ...
唔好灰心, 你換過幾多次奶粉? 試下轉雅培心美力, 我仔厭奶搞左個幾月, 又係咩都試過晒, 唔只奶粉同奶樽, 就連餵奶抱佢嘅角度同姿勢都試過唔同方式, 最後係媽媽會group教我轉呢隻, 一轉左又真係好左d, 唔再飲得嗰1安半安就停, 之後慢慢加返奶量, 佢地話呢隻唔甜又易入口, 仲幫手免疫力發展添, 轉左幾個月真係少左傷風鼻水

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

本身以為 ...

我個B都係2個半月,呢幾日開始出現厭奶情況,E加飲奶好似同佢搏鬥咁,本身每餐飲開170ml, E加慢慢減返去120ml, 情願佢飲少d好過迫佢飲,佢又辛苦我又辛苦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊