1-3歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

男仔2歲8個月, 有返N班但只係讀半日N, 學校講明唔會特別主動幫手戒片, 請家長係屋企同小朋友戒, 係屋企可以唔著片, 再同老師講, 老師會配合係學校都同小朋友密D去廁所之類, 所以靠學校呢招行唔通。
係屋企初試戒片第3日 (星期一開始), 而家情況係冇著尿片, 著戒片褲.
有嘗試定時帶佢去尿兜vv但次次都柯唔到...
之後又會瀨濕, 一整濕左戒片褲個仔就即刻話VV, 除褲行去尿兜, 但其實已經係柯左...

今日嘗試係企係尿兜度一段時間, e.g. 企4-5分鐘, 有試過一次柯左好少好少落尿兜, 有時刻讚佢大個仔, 有獎勵, 佢都好開心..但轉個頭又瀨濕左...應該係頭先柯唔晒....(但已企左好耐)...
但之後再試其實都好難, 因為要佢企4-5分鐘對佢黎講太長, 成日想走...要成日分散佢注意 e.g. 唱歌, 問佢問題等等...其實咁樣好唔好呢??

同埋時間好難掌握, 好似頭先4:20pm飲過水, 之後4:45叫佢去vv, 企左5分鐘都柯唔到...到5pm又帶佢去企, 企左一陣又係柯唔到...之後5:25就瀨左...
但有時...飲完水..未夠一個鐘就瀨 (可能30-45min就瀨)...根本都掌握唔到應該幾耐帶佢去一次企? 每次要企幾耐呢? 企太耐又冇耐性, 企十幾秒就話冇想走...叫佢想vv同我地講就瀨左先講...

究竟我而家經歷緊既係一個正常過程, 定係佢其實未ready呢?
有D人同我講佢未ready叫我唔好試住, 但我先試左3日, 咁快放棄係唔係好?
好迷惘, 亦覺得好累, 成日要睇住時間諗幾時要叫佢去vv, 唔肯企得耐又要不斷分散注意, 玩多15min又叫佢去...搞到好唔盡興...
唔知應該點做先好....
想聽下有經驗的男仔媽媽分享...
謝謝....

複式洋房

發表於 6 天前 |只看該作者
加油

大宅

發表於 前天 23:42 |只看該作者
你估我唔到 發表於 24-4-17 17:39
男仔2歲8個月, 有返N班但只係讀半日N, 學校講明唔會特別主動幫手戒片, 請家長係屋企同小朋友戒, 係屋企可以 ...

其實係需要個過程 媽媽先放輕鬆 當初我係先戒白天 其實開頭都係嘗試 睇下佢ready未 同小朋友睇繪本 教佢想去廁所要講俾媽媽知 著戒片褲 帶佢熟悉流程同路線 揀天氣可以著短袖日子開始 我無成日問佢要唔要vv 都唔會定時帶佢嘗試 怕養成反射 以後尿頻 其實慢慢會捉到規律 大概幾時係佢vv時間 又或者佢某個時間段大量飲水 咁可以大概個時間輕輕提醒下小朋友 大概一段時間 小朋友會主動講 成功一兩次 要讚佢 慢慢經驗多了 小朋友自然成功次數會越來越多 不過都要接受失敗情況 特別有時小朋友掛住玩就會忍尿

男爵府

發表於 前天 23:49 |只看該作者
橙寶 發表於 24-5-7 23:42
其實係需要個過程 媽媽先放輕鬆 當初我係先戒白天 其實開頭都係嘗試 睇下佢ready未 同小朋友睇繪本 教佢想 ...

多謝分享,我4月果次已經停左冇戒(emoji)
打算5月(隔多個星期)又再試下。咁我想問下,如你說,過一段時間小朋友就會主動講要vv, 咁即係未到呢個時間前,小朋友就係每日係屋企都瀨尿, 瀨濕十條八條戒片褲,對嗎?小朋友如對於咁樣比較反感應該點呢?我小朋友上次就係,瀨濕戒片褲佢覺得唔舒服,因為成日瀨濕,佢就好抗拒著,係咁話要著返片,每日早上都唔肯換戒片褲,所以我先放棄(都有不斷話如果急就同媽咪講,但佢都係柯左先講,應該係身體未ready).

係呢一兩日(佢已經著回尿片),佢有兩次主動話要柯VV之後自己除褲除片企在potty 前扮柯,每次都企3-5秒就話柯完,但係完全冇野柯到的,我諗係咪佢mindset上又進步了一啲?所以想下星期又再同佢試下。
另外你認為戒片係咪需要全天候係屋企呢?因為有半日要返學一定係著片,其實係屋企得半日,好難戒咁。。。

大宅

發表於 前天 23:52 |只看該作者
你估我唔到 發表於 24-4-17 17:39
男仔2歲8個月, 有返N班但只係讀半日N, 學校講明唔會特別主動幫手戒片, 請家長係屋企同小朋友戒, 係屋企可以 ...

出街我會俾佢著尿片 但係都會同佢講有vv要提前話媽媽知 因為廁所有d遠 就慢慢試係出邊vv 開頭都好難搞 因為男仔太麻煩了 慢慢就會好啦 等白天戒到 我先戒夜晚 可能因為白天戒左 夜晚好快都戒到 當時偶然都會有尿床發生 買定隔尿墊 睡前唔好大量飲水 半夜千祈唔好飲夜奶 如果有飲夜奶習慣 要先戒夜奶 半夜唔使叫醒vv 小朋友如果戒到夜片 真係半夜要vv 佢會自己醒 所以唔好特登叫醒佢 人如果進入深層睡眠 係唔會醒來vv 係淺層睡眠既人先會無點飲水都有夜尿呢件事

男爵府

發表於 前天 23:53 |只看該作者
橙寶 發表於 24-5-7 23:52
出街我會俾佢著尿片 但係都會同佢講有vv要提前話媽媽知 因為廁所有d遠 就慢慢試係出邊vv 開頭都好難搞 因 ...

咁你小朋友當時日間,要大約幾耐,先會主動講去vv?
我而家都只係諗日間,夜片果啲我都冇理住...

大宅

發表於 前天 23:59 |只看該作者
你估我唔到 發表於 24-5-7 23:49
多謝分享,我4月果次已經停左冇戒(emoji)
打算5月(隔多個星期)又再試下。咁我想問下,如你說,過一段時 ...

係呀 開頭係會瀨濕比較多 佢唔鍾意著其實係件好事 因為佢意識到濕左會唔舒服 所以會容易戒d 你可以幫佢表達出感受先 先表示下媽媽理解到佢既感受 跟住都唔好逼佢 可以再講多d繪本 同佢描述下急係一種乜嘢感覺 有機會佢唔知 跟住鼓勵佢再嘗試 俾多d信心佢 媽媽自己都要輕鬆d 小朋友感受到

男爵府

發表於 昨天 00:01 |只看該作者
橙寶 發表於 24-5-7 23:59
係呀 開頭係會瀨濕比較多 佢唔鍾意著其實係件好事 因為佢意識到濕左會唔舒服 所以會容易戒d 你可以幫佢表 ...

我有問佢頭先覺唔覺得急,覺唔覺肚仔谷住之類,佢話唔覺,我都諗佢其實唔知咩叫急,又或者著慣片好習慣性地瀨,根本冇急嘅感覺?即係一要柯已經柯左,所以根本冇急嘅感覺?

大宅

發表於 昨天 00:03 |只看該作者
你估我唔到 發表於 24-5-7 23:53
咁你小朋友當時日間,要大約幾耐,先會主動講去vv?
我而家都只係諗日間,夜片果啲我都冇理住...
...

十幾二十日?其實我正式戒片前都有短暫試過幾次,見佢未ready就再等等 得閒就可以俾佢多接觸 又或者帶佢睇下爸爸係點vv 跟住佢就會慢慢了解

大宅

發表於 昨天 00:04 |只看該作者
你估我唔到 發表於 24-5-8 00:01
我有問佢頭先覺唔覺得急,覺唔覺肚仔谷住之類,佢話唔覺,我都諗佢其實唔知咩叫急,又或者著慣片好習慣性 ...

係呀 可能佢未知道大人講既急係乜嘢意思 所以可能呢度要同佢再分析多d

男爵府

發表於 昨天 00:08 |只看該作者
橙寶 發表於 24-5-8 00:03
十幾二十日?其實我正式戒片前都有短暫試過幾次,見佢未ready就再等等 得閒就可以俾佢多接觸 又或者帶佢睇 ...

明白,謝謝你分享呀

大宅

發表於 昨天 00:09 |只看該作者
你估我唔到 發表於 24-5-8 00:01
我有問佢頭先覺唔覺得急,覺唔覺肚仔谷住之類,佢話唔覺,我都諗佢其實唔知咩叫急,又或者著慣片好習慣性 ...

其實就算戒完 返幼稚園都有機會會瀨返 因為小朋友唔敢舉手去廁所 或者玩得太興奮唔記得左 所以都係個過程 幼稚園老師都明白

男爵府

發表於 昨天 00:12 |只看該作者
橙寶 發表於 24-5-8 00:09
其實就算戒完 返幼稚園都有機會會瀨返 因為小朋友唔敢舉手去廁所 或者玩得太興奮唔記得左 所以都係個過程 ...

係,呢個我都理解,所以我先想佢放暑假前可以係屋企戒到日片先,咁樣佢就可以襯未放暑假試下唔著片返學。學校都明,因有同學屋企戒到都係同學校講,學校都會叫帶多兩套衫之類,小朋友返學都會瀨返/柯濕,但慢慢就會適應到。

大宅

發表於 昨天 00:16 |只看該作者
你估我唔到 發表於 24-5-8 00:12
係,呢個我都理解,所以我先想佢放暑假前可以係屋企戒到日片先,咁樣佢就可以襯未放暑假試下唔著片返學。 ...

嗯嗯 加油呀媽媽

大宅

發表於 昨天 09:39 |只看該作者

回覆樓主:

我諗媽媽都要放開心情,如果太緊張,要佢預先去廁所,佢未必去到,係屋企訓練,唯有係提醒佢小便要出聲,如果瀨咗就又佢照瀨,功夫係多咗,正常嘅佢都會覺得好麻煩,睇吓再之後有無改善

男爵府

發表於 昨天 09:40 |只看該作者
puiyanmarch 發表於 24-5-8 09:39
我諗媽媽都要放開心情,如果太緊張,要佢預先去廁所,佢未必去到,係屋企訓練,唯有係提醒佢小便要出聲,如 ...

謝謝你

大宅

發表於 昨天 20:26 |只看該作者
會果會瀬得密,去廁所企成分鐘以上都冇尿尿,好大機會佢未ready

男爵府

發表於 昨天 20:28 |只看該作者
beckyfung142 發表於 24-5-8 20:26
會果會瀬得密,去廁所企成分鐘以上都冇尿尿,好大機會佢未ready

應該都係,所以上次停左。咁應該隔幾耐再試下好呢?

大宅

發表於 昨天 20:56 |只看該作者
你估我唔到 發表於 24-5-8 20:28
應該都係,所以上次停左。咁應該隔幾耐再試下好呢?

隔幾耐再試好難講,或者你留意多d,佢會唔會有時企定定呆一呆,通常開始有意識知道自己尿尿時會企定定,之後仲有機會望下自己下面,咁就話俾佢知痾左噓噓,教佢下次想痾噓噓時同爹地媽咪講去廁所,佢唔識主動提出就問佢想唔想去,如果問佢都唔識表達就唔好勉強,遲d先再試

男爵府

發表於 昨天 20:59 |只看該作者
beckyfung142 發表於 24-5-8 20:56
隔幾耐再試好難講,或者你留意多d,佢會唔會有時企定定呆一呆,通常開始有意識知道自己尿尿時會企定定,之 ...

明白,謝謝你

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊