0-6個月

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆 PollyLeung_0118 的帖子

我當年完全沒刻意考慮這問題,同事餵人奶鼓勵我試,大仔出仔才買個奶泵。他吃得不叻,常常食食下睡着。又住在娘家,媽不主張餵人奶,經常補奶粉。
第二胎全人奶直至1歲多,上班都是午飯才泵一次。回家立即衝去泵奶。起初BB未回家不能埋身餵,泵奶未上奶,已買了10幾罐奶粉回家,最後全部用不着賣了。

兩個託賴又真的少病痛,未試過發燒感冒要入醫院,極少有病請假。

除了考慮寶寶健康,對自己也最好。快修身、子宮快收縮、患子宮頸癌和乳癌風險大減。

複式洋房

PollyLeung_0118 發表於 24-4-15 19:29
如題,預產期就到喇,做咗一段時間嘅資料搜集,見到普遍人都會話餵到母乳嘅話最好都係餵返人奶,但其實到底 ...
唔餵人奶都可以先揀定一隻奶粉, 我都係人奶轉奶粉
同埋早幾年已經見過我家姐同表姐對照過, 發現佢地同我個B個成長線都差唔多~
我家姐餵人奶, 表姐餵雅培心美力, 兩個B痾嘅便便一樣靚, 肥肥白白仲胃口好好!
我兩個小朋友以前身體唔係咁好, 轉左表姐個隻雅培奶粉之後少左咳同鼻水, 最緊要都係夾得好

別墅

母乳點都好過配方奶粉嘅,但真係要睇個人體質,如果係富媽媽自然唔洗擔心,但如果唔係就要找配方奶粉代替,依家好多配方奶粉都好多標榜天然、接近母乳HMO。餵母乳都要好睇媽媽本身心情、飲食,唔係個個都可以成功餵到母乳,冇咪餵配方奶粉,bb最緊要健健康康成長。

別墅

所有奶粉都係標榜自己有幾咁接近母乳,咁你覺得母乳好唔好?
BB一直都喺你身體入邊成長,所以你冇需要擔心自己營養夠唔夠。你嘅營養一定夠比BB,真係唔夠,都係你自己唔夠 。身體會供應咗比BB先。同埋今時今日,食物充足,種類有多,仲有維他命補充品,唔會唔夠營養 。

別墅

母乳對寶寶好處多,有益身體發育同建立親子關係。如果唔係特殊情況,盡量母乳喂養,可以俾寶寶最好嘅營養同健康發展。可以試下先,睇下自己同寶寶嘅情況點樣。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊