0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB就快4個月大,一直都係人奶+奶粉最近呢兩個星期開始食得好慢,以前2-3個月時10分鐘內食曬130ml, 後嚟加奶就開始慢,呢幾日食1.5個鐘都食唔曬,食完80ml人奶就拒食(用條脷頂返奶咀出嚟、作嘔+真嘔、夾硬放入個咀都係含住唔啜)

之前食得好好時係食金裝美素、因為面仔好多粒粒+便秘就轉咗皇家美素(當時無抗拒,食咗三罐都係15-30分鐘內食完一餐),再轉有機皇家美素,開始食得慢/唔想食、肚仔好似容易脹咗,再轉返普通皇家美素都係唔食、會作嘔、多屁過之前,琴晚見d便便比之前多白色粒粒

究竟係厭奶期,定係奶粉唔夾?係咪應該轉奶粉?
PS.窮媽,泵一次得50-80ml, 試過埋返身已經唔識啜,同埋返工比較難定時泵

別墅

回覆樓主:

BB 4-6個月大就會有厭奶期, 即係佢開始大個仔喇。我個b 都飲開你講果隻皇家美素有機奶粉,都飲得幾好,皮膚好咗,便便又ok,飲開就唔好成日轉,反而唔好同一餐又人奶又奶粉。可以試下趁BB訓醒後同佢做多啲活動玩下郁動多啲等BB肚餓飲多啲奶。同埋餵奶時盡量唔好開電視同太嘈, 4個月大BB都會掛住8掛而唔飲奶。

男爵府

虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

你個BB可能有肚風, 谷住個肚仔唔舒服無胃口, 你試下同BB個肚仔按摩, 可以幫助佢排走腸入面D氣, BB會覺得好舒服,又可以增進你同BB感情
BB飲奶飲得好就唔好成日轉,又要適應又驚佢易敏感,如果佢現在厭奶期,可以同BB玩多d, 消耗多d體力,BB覺得肚餓就會飲奶,或者用其他方式,好似用匙羹餵比BB, 令佢覺得有新鮮感就會飲多d奶

別墅

我小朋友之前都試過咁嘅情況,我覺得似厭奶期,如果人奶唔多,不如儲起一餐份量去餵,其他時候就直接餵奶粉。我小朋友之前都試過咁樣
面仔有埋濕疹 ,後尾飲咗你講呢隻有機奶粉 佢便便好左 消化好左 吸收都好埋,唔好成日轉奶粉呀,小朋友會唔適應架。

男爵府

我覺得BB應該係厭奶期
真係會玩好耐都未食完一枝奶
可以隔耐D等佢喊先餵奶
唔好按時餵
如果奶量唔夠,可以試下一餐人奶一餐奶粉咁樣餵,儲夠足一餐嘅人奶
等呀B唔好咁混亂
同埋揀定左一隻奶粉除非便便有問題如果唔係最好唔好轉黎轉去

複式洋房

多謝大家意見,我試下儲返人奶先
其實係之前便秘,陪月suggest試下餐餐都溝d人奶,之後就慣咗呢個模式
不過奶奶成日話趁新鮮食咗佢,明明想先入先出,有新鮮泵出嚟就食咗新鮮先。明明叫佢留返支夜晚泵嘅奶臨瞓先餵,放工返嚟都無咗🤷🏻‍♀️ 可能驚個孫唔食奶粉都至少有人奶落咗肚先

複式洋房

4個月大除咗tummy time仲可以點玩?
我喺度時就會趴吓、飛機抱吓
好多時爺爺/嫲嫲湊就瞓/抱/抱住行,玩都只係瞓喺度用公仔引下bb, 或者同bb傾計,叫佢哋趴都好似無點做過…而家頸仔都未穩定到頭仔…..

男爵府

2024年龍年勳章

厭奶期 我女有期都飲少左好多,不過佢都係飲皇家美素

大宅

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 肉桂金魚 的帖子

可能bb係厭奶期,我仔之前人奶加奶粉嘅時候都冇乜問題佢都係食有機奶素佳兒嗰隻
好似都貼近人奶配方

皇家嗰隻美素佳兒我大仔都試過,食咗一罐就無食了,因為想轉返做有機

上邊有媽媽提議一餐人奶一餐奶粉,唔好兩溝,我都覺得試下未嘗唔係好事

民房

肉桂金魚 發表於 24-4-12 08:32
BB就快4個月大,一直都係人奶+奶粉最近呢兩個星期開始食得好慢,以前2-3個月時10分鐘內食曬130ml, 後嚟加奶 ...

你試下給D開奶茶給BB飲 !我仔果時 隔幾日就飲D開奶茶 幾好

複式洋房

2021可愛聖誕B勳章

肉桂金魚 發表於 24-4-12 08:32
BB就快4個月大,一直都係人奶+奶粉最近呢兩個星期開始食得好慢,以前2-3個月時10分鐘內食曬130ml, 後嚟加奶 ...
似係厭奶喎, 媽媽可以試下少食多餐, 同埋餵密d睇下有無改善~ 我b都經歷過厭奶期, 最後係少食多餐+轉奶粉解決左, 可能之前飲個款味道太甜/唔夾, 轉左淡口d嘅雅培心美力就肯飲返多啦, 每日飲到650-750ml, 體重升左之餘, 乞嚏都打少左

大宅

回覆 肉桂金魚 的帖子

BB似厭奶期多喎,其實轉黎轉去奶粉都唔係十分好架,因為BB其實都需要時間去適應,所以有機會係佢未必適應到,試下固定一款奶粉,當然係媽媽覺得最好個款啦!同埋4個月大,BB嘅味覺都會開始有變化,可以考慮一下唔2溝!

複式洋房

如果肚脹又作嘔都有可能係奶粉消化不良搞到脹氣,我個b係全奶粉,之前一開頭係成日嘔奶肚脹脹咁,之後要轉佳貝羊奶先搞得掂,羊奶會易消化過牛奶粉,你可以考慮下

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊