3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

Scarlettttt 發表於 24-4-22 13:17
如果你的孩子在學術上需要更多時間來打好基礎,那或許重讀一年K2/K3是個好主意。但同時要考慮她的情緒和社 ...

多謝您(emoji)

複式洋房

發表於 6 天前 |只看該作者

回覆樓主:

我仔類似你情況,重讀多年K2, 啲野學過,個人又大個啲,重讀K2自信心強好多,進步好大。

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

咁老師既建議係咩?

大宅

Fayecmw 發表於 24-4-10 16:03
小朋友4歲半,確診發展遲緩大約一年,社交比較弱,懷疑asd,暫時功課都算跟到,煩惱應否重讀一年k2/k3,老師 ...

我個仔好似情況差唔多咁,有啲方面比較遲緩,社交同大肌肉都係差少少,依家都係K2,9月出世,都係細b,有做緊到校服務,功課都算跟到,依家社交都係好過之前,返學同同學開始多左互動,睇佢情況我都有諗過重讀K2,但唔會原校重讀,怕佢見到同學仔升班,佢會唔開心,老師其實無建議過,但自己睇到佢有啲方面比同學差啲,都怕佢升小跟唔上,都仲諗緊…

大宅

發表於 4 天前 |只看該作者
Kykimmy 發表於 24-5-3 00:57
我仔類似你情況,重讀多年K2, 啲野學過,個人又大個啲,重讀K2自信心強好多,進步好大。
...

咁就好了,咁你仔仔有冇唔同哂同學仔會唔開心既情況?

複式洋房

Fayecmw 發表於 24-5-5 00:25
咁就好了,咁你仔仔有冇唔同哂同學仔會唔開心既情況?

無丫,當然有問點解我啲同學升左班 我無得升 ,我有同佢講因爲媽咪想你有啲野識多啲先升班,咁你到時就會易掌握啲。

大宅

朱玲媽 發表於 24-5-3 19:10
咁老師既建議係咩?

其實老師冇特別建議,只係都話佢比起同學仔係各邊面爭啲,如果重讀k2打好個底再上可能比較好,但老師都話因為小朋友幾個月都可以好唔同,所以唔想講咩影響我決定

大宅

venice621 發表於 24-5-3 23:38
我個仔好似情況差唔多咁,有啲方面比較遲緩,社交同大肌肉都係差少少,依家都係K2,9月出世,都係細b,有 ...

我反而而家試左直接問我囡囡,如果之後同另一班Bb一齊上堂,唔再同而家同學仔會唔會唔開心,佢竟然答我佢想同Bb一齊上,話可以照顧佢地,佢話而家同學仔叫佢做Bb 佢唔鐘意,佢想做姐姐,我都估唔到佢會咁講,所以你都可以試下問你囝囝睇下點答你再決定,留意返如果想重讀k2又想申請延長學券要6月前申請同埋如果轉校到校服務會唔會要再排過

大宅

Kykimmy 發表於 24-5-5 00:28
無丫,當然有問點解我啲同學升左班 我無得升 ,我有同佢講因爲媽咪想你有啲野識多啲先升班,咁你到時就會 ...

咁我諗小朋友其實好快就可能適應,好多時都只係媽媽太多顧慮(emoji)

複式洋房

Fayecmw 發表於 24-5-5 00:41
咁我諗小朋友其實好快就可能適應,好多時都只係媽媽太多顧慮(emoji)

我覺得可能因爲仲細,未知/未感覺留班醜怪/羞家既感覺。加上我係放大了留班的好處,同佢講學多一年,信心大啲之類。所以佢好快適應。

同意 ,係我地作為家長想太多。其實佢地好單純 想要既野好簡單

禁止訪問

發表於 昨天 10:52 |只看該作者

複式洋房

發表於 昨天 12:34 |只看該作者

回覆樓主:

其實應該留返小學先重讀,如果唔係小學到時又跟唔上又重讀就浪費多年。。小1睇下點

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊