親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

80歲爸爸行動正常但樓梯不便
75歲媽媽平時只可行10至15分鐘
再加上10歲女兒

請問名古屋有什麼景點交通便利(盡量少行)
如果坐的士會否很貴?
又或者去近郊高山,JR有否劃位?
謝謝

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

chanpeimui 發表於 24-4-8 08:24
80歲爸爸行動正常但樓梯不便
75歲媽媽平時只可行10至15分鐘
再加上10歲女兒

日本的士係貴,市內搭地鐵去玩。但如去高山,老人家去坐巴士舒服d. 大巴士有厠所。 但去到景點都要行下,如行吾得,可能要k預備輪椅好d. 去高山可買昇龍道巴士券,抵d.

子爵府

回覆 chanpeimui 的帖子

兩個年紀大的老人家,體力又不太好,為何不跟團?我去年帶媽和奶奶去旅行,都是跟團舒服些。再早幾年自遊行都得,老人家一年一年身體狀況都已分別好大。

珍珠宮

回覆樓主:

老實講,公交一定辛苦,的士又貴

珍珠宮

Tabo63 發表於 24-4-8 09:56
日本的士係貴,市內搭地鐵去玩。但如去高山,老人家去坐巴士舒服d. 大巴士有厠所。 但去到景點都要行下, ...

而家yen 平都係香港價錢2-3 倍

大宅

不如你試吓香港一日遊先
攪得掂再諗出國

大宅

親戚係東京試過係Klook租車包司機,每日HK$4,500。
如果識揸車建議租車自己揸,舊年9月都帶了媽媽去名古屋、白鄉村、金澤揸車去到景點,媽媽行到就行,行唔到就搵間cafe之類休息一下,時間比較容易控制。

公爵府

Issac媽 發表於 24-4-8 17:30
親戚係東京試過係Klook租車包司機,每日HK$4,500。
如果識揸車建議租車自己揸,舊年9月都帶了媽媽去名古屋 ...

agree, 自駕遊就方便老人好多,點到點。

子爵府

Tabo63 發表於 24-4-8 18:57
agree, 自駕遊就方便老人好多,點到點。

但我無車牌…之前去沖繩
同佢地的士出入,再加半日遊,都勉強可以

今次原本同個女,但後來佢地想一齊
我唔想掃興

公爵府

chanpeimui 發表於 24-4-8 22:04
但我無車牌…之前去沖繩

咁可以報klook 1天團,去高山,白川鄉,就方便車上車落,吾駛轉酒店。安排1,2日去呢d團。其他,去半日附近行下,半日俾老人家係酒店休息,買定糧俾佢地,後生就出去玩,去行下。睇下得吾得。

瑪瑙宮

大廚勳章

chanpeimui 發表於 24-4-8 22:04
但我無車牌…之前去沖繩

80歲都唔後生,其實我會揀跟團囉

你又有個10歲嘅女女。。。中途有乜嘢頭暈身㷫如果自由行冇人support都幾辛苦

起碼跟團唔行得都可以坐喺旅遊車。。。除非你真係包足幾日車,否則的士都好貴。。。日本包車唔同台灣曼谷咁平。。真係有排嗰啲一日八至10個鐘都三4000港幣。。。條數唔易計。。。

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

去長島溫泉樂園,園入面可以玩三日兩夜,有OUTLET,有睇花,樂園,好多溫泉,方便有老有嫩。

子爵府

seaheart88 發表於 24-4-9 08:22
80歲都唔後生,其實我會揀跟團囉

你又有個10歲嘅女女。。。中途有乜嘢頭暈身㷫如果自由行冇人support都幾 ...

明白,謝謝你建議

子爵府

c27cheun 發表於 24-4-9 13:31
去長島溫泉樂園,園入面可以玩三日兩夜,有OUTLET,有睇花,樂園,好多溫泉,方便有老有嫩。 ...

我望下謝謝

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

不如改去福岡啦,地方近啲可以搭的士

名古屋你玩上高山, 有巴士jr既但行李你可能要寄, 包車你會覺唔抵

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

上年帶亞媽去大阪自由行, 返黎感覺佢已經唔想再有下次, 不如跟團, 車上車落重好

子爵府

TMC3012 發表於 24-4-9 14:21
不如改去福岡啦,地方近啲可以搭的士

名古屋你玩上高山, 有巴士jr既但行李你可能要寄, 包車你會覺唔抵

如果就老人家,其實第二個地點會好d

子爵府

BK Milk勳章

有老有嫩,老人家行動不便,去福岡容易些handle,出入搭的士都比較近。

大宅

真心覺得, 如果要同老人家去日本, 又唔想join 團, 福岡係一個好好的選擇, 機場出博多, 十幾分鐘的士就到, 之後再去其他地方, 都可以坐的士, 如果想去遠啲, 先坐JR

子爵府

mimi1102 發表於 24-4-17 16:26
真心覺得, 如果要同老人家去日本, 又唔想join 團, 福岡係一個好好的選擇, 機場出博多, 十幾分鐘的士就到, ...

謝分享…

我應邀會提議另一地點

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊