自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

想轉 iphoxx, 係咪都係專門店買最平?

男爵府

minisheep 發表於 24-4-2 17:52

唔係

翡翠宮

回覆樓主:

google pay嚟緊都有八達通,不如上京東買機,內地好多牌子平靚正,出廠內置google,好過而家入蘋果坑被掠水,而且蘋果好多方面好落後,例如充電速度。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

iPhone 係公價

男爵府

minisheep 發表於 24-4-2 17:52

去大型電器鋪 (瘋閘、白蘆薈、胃信果啲) 或電訊商 (CxL, 掃馬通...) 門市買會平幾百又夠穩陣...

子爵府

回覆 lyh80115 的帖子

我未用過 iphoxx.只係諗住唔駛下次轉新機又要 download 過全部嘢 (我唔知有無理解錯)

上網睇過. 原來大陸官網平好多 (報紙寫平 over $1.5K), 不過我就唔敢買 (始終要運落嚟).

咁你有咩機推介? (我最想要影相靚 - iphxxx 影得好靚)

大宅

2024年龍年勳章

renapapa 發表於 24-4-3 10:03
去大型電器鋪 (瘋閘、白蘆薈、胃信果啲) 或電訊商 (CxL, 掃馬通...) 門市買會平幾百又夠穩陣...

好得意嘅花名

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

minisheep 發表於 24-4-3 10:11

我未用過 iphoxx.只係諗住唔駛下次轉新機又要 download 過全部嘢 (我唔知有無理解錯 ...

影相靚係好主觀,iPhone d 色自然,國內品牌機好多都好靚,不過感覺好似修過圖。

翡翠宮

我未用過 iphoxx.只係諗住唔駛下次轉新機又要 download 過全部嘢 (我唔知有無理解錯 ...

Android都有過機apps架,大部apps過到,銀行apps要整過下。但我買新機鍾意裝過晒全部apps,咁先有煥然一新嘅感覺,唔想將垃圾都過入新機,我只會過電話簿、相片、短訊之類。

影相可以望下小米14系列、oppo find系列、vivo x100系列……

我個人會等睇嚟緊華為P70

男爵府

我由華為轉了iPhone,你講的是事實
但iPhone有個缺點,就是貴
除了買機貴,還有用量較高,變相要用貴plan,去內地換卡也有問題,我而家索性買漫游
另外,如果想終極方便,就要用iCloud,也要俾月費
你連買機也想平的話,似乎就唔太適合了!

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

lyh80115 發表於 24-4-3 10:36
Android都有過機apps架,大部apps過到,銀行apps要整過下。但我買新機鍾意裝過晒全部apps,咁先有煥然一新 ...

Vivo X100 Pro
有Google框架
有B7冇斷腳
旗艦CPU 16+512都係¥5499

子爵府

回覆 liverpool2023 的帖子

多謝提醒. 等我睇吓 iCloud 要俾幾錢先.
我以為 iphoxx 係可以雙咭.
不過我而家用一咭兩號.

一定要用高流量嗎? 我以為可以選任何 plan.

(唔好意思, 乜都唔識)

男爵府

回覆 minisheep 的帖子

• iPhone 15 系列全部都係雙卡雙待,舊型號就要睇清楚...
  • iCloud 首 5GB 唔駛錢,50GB ($8) / 200GB ($23),睇返你有幾多嘢要 backup...
  • 數據 plan 無話一定要高用量,其實都係睇返你點用,有好多後台工作 (例如實時天氣、email 更新...) 都可以關閉 / 設定...

男爵府

renapapa 發表於 24-4-3 12:15
回覆 minisheep 的帖子

我用iphone 15 pro, 數據 plan 用幾十蚊個d . 其實大多數時間都用wifi.

另外yoho 用fps 比$ 抵、係x 澤用hsbc 卡減$400 都抵。至抵係出新卡、有apple store $ 送、再直接係官野apple store 買

珍珠宮

牛年勳章

lyh80115 發表於 24-4-3 08:47
google pay嚟緊都有八達通,不如上京東買機,內地好多牌子平靚正,出廠內置google,好過而家入蘋果坑被掠水 ...

原來上京東買手機都可以有內置google架? 請問如果想買Honor Magic V2, 是否响榮耀京東自營旗艦店買最平?

子爵府

回覆 chanti 的帖子

係呀係呀. 我就係睇到原來出新咭有唔同優惠, 諗得過.俾個叻你.

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章

liverpool2023 發表於 24-4-3 10:39
我由華為轉了iPhone,你講的是事實
但iPhone有個缺點,就是貴
除了買機貴,還有用量較高,變相要用貴plan, ...

換卡有什麼問題? 有雙卡糟,我卡一插香港電話卡,卡二插數據卡。之前用Samsung,和現在iPhone 使用上網數據沒有大分別。

子爵府

回覆 renapapa 的帖子

多謝你呀.
原來 iCloud 無我想像中咁貴. 咁又 OK 吖.

係唯一麻煩係將 android 機 d 資料 過落 iphoxx. 呢度就要俾錢搵人過 (我自己唔係好識)

男爵府

minisheep 發表於 24-4-3 12:32
回覆 renapapa 的帖子

多謝你呀.

其實大型電器鋪同電訊商買機都有免費過機服務,你可以買機前問清楚先買...

男爵府

minisheep 發表於 24-4-3 11:59
回覆 liverpool2023 的帖子

多謝提醒. 等我睇吓 iCloud 要俾幾錢先.

係可以,但入完卡都用唔到
之前都有jm 問過
佢系統用量高
我本身10G就唔夠
如果你本身無限就無影響

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊