自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

伯爵府

第一次港燦北上深圳渡假及消費
可能旺季,酒店連早餐稅$2200一晚都不太平
食物唔太啱食,呢度主要中菜,偏辣同油,本身唔中意打邊爐,唔中意黃牛,唔太鍾意(餐餐)中菜,除了中菜覺得其他菜一般,有去洒店食貴日本野,都冇香港咁好食,覺得選擇不多。
商場-千篇一律,行行下都幾悶。
好多地方都弱冷,好焗好熱。
外國牌子貴過香港所以冇乜睇,主要本地牌子。交通:d人揸車粗魯,中意呠人,地鐵都方便。
行人路太多單車/電單車,不能放松散下步
好多好飲的東西,椰水㗎啡檸水。
服務態度的確好,欣賞,人口年輕有活力。
見到好多國產電動車及手電品牌,好靚不貴,性價比高。
深圳價錢不平過香港很多,可能平1/3。

唔好鬧我,我都係喜歡香港有世界各地牌子食物,人種,文化,有中有西,有趣好多,退休都係留返在香港

登陸火星    發表於 24-4-8 09:58

珍珠宮

annie133 發表於 24-3-31 16:40
食物唔太啱食,呢度主要中菜,偏 ...

同感

我也是利用復活節假期去了深圳遊,係深入地電子錢包咁深遊。無太深的感受,好多大品牌香港都有,也不覺得在消費特別的平。除咗交通,佢就真的平。

我同樓主一樣,去玩下就算,一定不會長住,更不會買樓,覺得租仲抵過買。

這張單是3個人的消費,唔覺得抵。份量仲要好少。
attach0/tmp/phpmq3ehF

珊瑚宮

回覆樓主:

個人喜好唔同
正如我都唔覺得日本有咩特別, 但大把人當鄉下。
唔鍾意咪唔去囉, 好簡單。

piklam1    發表於 24-4-2 12:08
趙元嵩    發表於 24-4-1 22:20
jellomama    發表於 24-3-31 16:56

珍珠宮

深圳有很多美食

最好減少遊日增深港消費

男爵府

回覆樓主:

我反而覺得香港出旺區無特別,樓下都剩低唔抵食小食

水晶宮

cbeyond 發表於 24-3-31 16:52
個人喜好唔同
正如我都唔覺得日本有咩特別, 但大把人當鄉下。
唔鍾意咪唔去囉, 好簡單。

絕對同意,唔鐘意唔去更可,總之身體最誠實

珊瑚宮

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

我都覺,之前聽日講深圳乜都平又好,點知我早兩個月同仔兩個去食野按摩都洗左1千多,同香港消費其實差唔多,仲唔洗舟車勞頓,所以無咩興趣再去。

水晶宮

我掃把星來的!疫情前常去。。最後一天突然發生疫情。。過關時突然被軆檢問話才能回港。。。兩曰後封關!都係唔好!

男爵府

JayJayMum 發表於 24-3-31 17:15
我都覺,之前聽日講深圳乜都平又好,點知我早兩個月同仔兩個去食野按摩都洗左1千多,同香港消費其實差唔多 ...
按摩係貴過疫情前好多好多

可能好多師傅係疫情時都轉晒行

子爵府

回覆樓主:

認同樓主
我無住酒店,但之後前1個月會上深圳2次
我好鍾意食中式嘢,一開始覺得啲嘢好好食,水煮酸菜牛肉炒
但好似只限於這種食物
有啲地他地區食物唔感興趣食 (這只是我個人喜愛)
啲嘢食比平時食開的油,但美味,我就可以接受
西式會食,好壞參半,但我都會繼續試,因為好得意
日式想試,但每次提唔起興趣
打邊爐自助餐牛肉鍋,我已過了這大食嘅年紀,唔感興趣
東門或夜市的嘢食唔敢食

反而啲咖啡,杯飲品就最吸引我

子爵府

回覆樓主:

仲有,食開香港人最愛果幾個商場或前海商場
嘢食靚靚ok
新日想去鹽田蛇口或清湖,喺大眾點評搵嘢食
啲嘢食唔吸引

水晶宮

我去深圳多數住2-300元酒店。住2200元應該超豪華。

伯爵府

JayJayMum 發表於 24-3-31 17:15
我都覺,之前聽日講深圳乜都平又好,點知我早兩個月同仔兩個去食野按摩都洗左1千多,同香港消費其實差唔多 ...

如果係香港食野按摩兩個人一千多得咩?边度咁平?

男爵府

深圳物價貴左好多

婚前兩個人有時都係深圳玩, 過一晚, 住快捷酒店, 平, 都算衛生

開關後帶埋小朋友住過所謂公寓, 係龍華, 算貴. 以前呢啲二線邊值呢個價. 最慘係好污糟. 無留意app 少數負評, 只睇左好評.

再帶佢去玩都係即日來回就算

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔中意食中菜,唔中意打邊爐點解要去深圳?深圳最有特色嘅食物你都唔中意,想食西餐,食日本菜真係去錯地方。

珊瑚宮

147741 發表於 24-3-31 17:23
認同樓主
我無住酒店,但之後1個月會上深圳2次
我好鍾意食中式嘢,一開始覺得啲嘢好好食,水煮酸菜牛肉炒

前2日先有人同講,北上食西餐,2百人仔一位, 同質素, 香港起碼8百以上。
香港/深圳都2一樣,邊度都有平有貴

伯爵府

我都覺得係,深圳、東莞、廣州、北京,都食過。

真係得深圳牛肉好食d, 其他乜鬼東北菜、連檸檬茶都唔好飲。

可能口味唔同。

男爵府

回覆樓主:

我鐘意返深圳食嘢按摩。
會住有管理的公寓,會買套票按摩,喺香港同等級數嘅按摩,肯定深圳平啲。
食嘢鐘意食酸菜魚、片皮鴨、火鍋、燒鱔,最近試埋放題,都唔差。
會繼續北上消費。

男爵府

多啲人上咗去嘅香港就幾特別,條街清靜舒服好多,啱啱先睇youtube 上深圳可以2000蚊買架電動單車周圍行人路上行,真心痴!驚奇係又聽唔到有咩意外
利申:支持祖國 反對移民

首頁
12345...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊