家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

choyki 發表於 24-3-23 13:32
我最初在富達月供時認購費為 4.25%,一年後為 3.25%,多年後再減為 2.5%,後來再陸續減至 1.75%、1.5%、1% ...

而家交通銀行同埋渣打都係0%(有上限)

大宅

choyki 發表於 24-3-23 11:05
我分散買好多隻。

我主要在富達與摩根買,近年還在中銀香港買。

多謝你分享呢個檔案 學到唔少嘢

侯爵府

乖寶寶布布 發表於 24-3-23 10:25
MPF要定期檢視/轉,確保穩定增長

想唔檢視都唔得,冇人想蝕錢,政府整壇咁嘅嘢出來,打工仔被佢玩死,提早攞番走就唔得,放喺裏面蝕晒就得。

大宅

pan 發表於 24-3-23 18:39
想唔檢視都唔得,冇人想蝕錢,政府整壇咁嘅嘢出來,打工仔被佢玩死,提早攞番走就唔得,放喺裏面蝕晒就得 ...

你買邊隻呀?
我最近轉左北美
你可以睇返你所屬果間邊隻表現好,轉返
如下圖
attach0/tmp/phpMx0NUG

侯爵府

乖寶寶布布 發表於 24-3-23 18:43
你買邊隻呀?
我最近轉左北美

我放咗喺保守基金,打算轉去一啲風險高啲、回報高啲嘅基金。

大宅

pan 發表於 24-3-24 05:38
我放咗喺保守基金,打算轉去一啲風險高啲、回報高啲嘅基金。

保守好唔掂,我都轉左

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

乖寶寶布布 發表於 24-3-23 10:26
我而家都係集中買穩定的,留少部分試其他,反正可以隨時賣

你買開邊隻呀?

佢係 AGENT 黎架、小心~

佢一直鼓吹、叫別人買基金~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

大力大力 發表於 24-3-24 09:16
佢係 AGENT 黎架、小心~

佢一直鼓吹、叫別人買基金~

其實好多人都有買既,唔系買供幾廿年鎖住果啲咪得囉,即股票組合咁咋嘛,呢d可以隨時放既

子爵府

乖寶寶布布 發表於 24-3-23 14:10
多謝分享
我沒月供,有錢便買
牛牛買賣也沒有費用,但有些基金銀行有佢冇。銀行最近hsb dbs promo也是0%,但上限得10/20萬,之前citi也有promk 1.5m 0%。乜中銀都係0%?望望先,thanks。是的,我也首選港元。如換美元,也會買返美元基金。牛牛兌換率比boc/dbs好。

中銀唔係 0%,我在中銀香港 promotion 時開始月供,認購費為 0.01%,用信用卡供款所獲積分的價值多於 0.01%,即相當於認購費為負數。現時仍在供,仍是 0.01%。過了 promotion 期開始供便不是 0.01%(繼續供則繼續 0.01%),但可等下次 promotion 才開始供

一筆過買則不是 0.01%,不過我都有在 promotion 時以 0% 買。

牛牛可一次過買,亦可以月供、週供、日供。
銀行沒有週供、日供。
摩根可以一月供多次。
https://%63%68%6F%79%6B%69%63%68%6F%79%6B%69.%62%6C%6F%67%73%70%6F%74.%63%6F%6D/2019/08/

補充:
剛剛上去中銀香港網站看過,一筆過買,新客戶首筆 0%,現時開始月供是 0.01%。月供才啱我,一筆過買唔啱(只係首筆,唔啱我)。
https://www.bochk.com/tc/investment/fund.html

我就係玩過呢個:

子爵府

乖寶寶布布 發表於 24-3-24 09:27
其實好多人都有買既,唔系買供幾廿年鎖住果啲咪得囉,即股票組合咁咋嘛,呢d可以隨時放既
...

即係好多豬兜囉!
多一個唔多,少一個唔少。

呢到有講基金與與投連險嘅分別:
https://www.facebook.com/story.php/?id=100050612073991&story_fbid=781924886694565

子爵府

乖寶寶布布 發表於 24-3-23 18:43
你買邊隻呀?
我最近轉左北美

投資唔係考眼光,亦唔係靠運氣。

有無聽過買之前要諗點賣?

只係「買邊隻」係唔夠嘅,仲要
「幾時買」、
「幾時賣」。

「平均成本法」只係「幾時買」,無「買邊隻」同「幾時賣」。
「袋鼠投資法」係「平均成本法」嘅進階版,除咗「幾時買」,仲有「買邊類」同「幾時賣」。

大宅

choyki 發表於 24-3-24 11:12
投資唔係考眼光,亦唔係靠運氣。

有無聽過買之前要諗點賣?

多謝指教!

大宅

choyki 發表於 24-3-24 10:27
中銀唔係 0%,我在中銀香港 promotion 時開始月供,認購費為 0.01%,用信用卡供款所獲積分的價值多於 0.01 ...

我都見有。下月諗住經中銀認購
如果有promotion 的話
係咪基金買銀行會安全過牛牛?

子爵府

乖寶寶布布 發表於 24-3-24 15:15
我都見有。下月諗住經中銀認購
如果有promotion 的話
係咪基金買銀行會安全過牛牛?

以安全來說,基金應該邊度買都一樣。
不同的是認購費、轉換費、最低買賣金額、轉換 / 贖回後的最低持有資產值、截數時間、服務(包括方便程度)等。

邊度買基金,都是無年期的(包括月供都是無年期的),都是可隨時贖回的。
投連險不是基金,是保險,是有投資成份的保險,是在保單內買基金,有年期的不是基金,而是保險,與基金不一樣。

非上市基金與上市基金不同的可能是:
非上市基金(包括貨幣基金,如現金寶)不在投資者賠償基金的賠償範圍內,
上市基金(如盈富基金)視作股票,在投資者賠償基金的賠償範圍內。

中銀香港與基金有關的推廣有 3 個,3 個的推廣期都是至 2024-03-30 止,下月便過了推廣期,要再等下次的推廣期。

大宅

choyki 發表於 24-3-24 15:44
以安全來說,基金應該邊度買都一樣。
不同的是認購費、轉換費、最低買賣金額、最低持有資產值、截數時間、 ...

請問基金會出現無法贖回的情況嗎?(要有人肯買先賣得出嗎?)唔該

子爵府

乖寶寶布布 發表於 24-3-24 15:50
請問基金會出現無法贖回的情況嗎?(要有人肯買先賣得出嗎?)唔該

封閉式基金需要有人肯買才賣得出。
開放式基金直接賣給基金公司,不需要有人肯買才賣得出。

不許贖回的情況是有的,例如俄羅斯基金現時便不許贖回。
其他不許贖回的情況可查看基金的說明文件。

大宅

choyki 發表於 24-3-24 17:00
封閉式基金需要有人肯買才賣得出。
開放式基金直接賣給基金公司,不需要有人肯買才賣得出。

唔該晒!獲益良多

侯爵府

乖寶寶布布 發表於 24-3-24 06:22
保守好唔掂,我都轉左

暫時放住喺保守基金度,將會轉走。

大宅

乖寶寶布布 發表於 24-3-22 19:29
上面兩隻買咗一個禮拜
下面兩隻買咗個半月

勁,我買左半年月月派息9厘,只是有增長唔算多,總好過股票蝕左兩年唔見左大半

大宅

安格 發表於 24-3-24 23:58
勁,我買左半年月月派息9厘,只是有增長唔算多,總好過股票蝕左兩年唔見左大半
...

邊隻?派咁高息?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊