家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

不是供幾廿年那些
呢d可以隨時放
最近係牛牛買非貨幣基金
見增長得幾好
你地有冇買開邊隻?
我而家主要買聯博低波幅策略股票基金
1.5月增長咗4.7%
見其他科技股多嘅浮動比較大
有冇人買開分享下邊隻好?
attach0/tmp/phpIrgexx
attach1/tmp/php2b1yU1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

投資天書----買基金者是豬兜 (作者周顯) http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=15864911
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

大力大力 發表於 24-3-21 20:48
投資天書----買基金者是豬兜 (作者周顯) http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1586 ...

我不是銀行經紀推薦,自己係牛牛揀來買,不用經紀費。

子爵府

乖寶寶布布 發表於 24-3-21 19:43
不是供幾廿年那些
呢d可以隨時放
最近係牛牛買非貨幣基金
見增長得幾好
你地有冇買開邊隻?
我而家主要買聯博低波幅策略股票基金
1.5月增長咗4.7%
見其他科技股多嘅浮動比較大
有冇人買開分享下邊隻好

供幾廿年那些是保險——投連險——有投資成分的保險

聯博低波幅策略股票基金盈富基金一樣是股票基金,分別是:

- 買的股票不同——聯博主要是買美股,盈富是買恒指成分股。

- 買賣方法不同——聯博在香港沒有上市,在一級市場買賣;盈富在香港上市,可在一級市場及二級市場買賣。一級市場是直接與發行者進行買賣,二級市場是在交易所進行買賣。

- 買賣頻率不同——聯博最多每日交易一次;盈富在二級市場可以每日交易多次,在一級市場則與聯博一樣。

- 買賣定價不同——聯博以資產淨值買賣;盈富在二級市場是買賣雙方互相出價買賣,可以溢價,亦可以折讓,在一級市場則與聯博一樣。

- 收費名目不同——聯博視乎在哪個經銷商處進行買賣,部分在買入時會收認購費,賣出時不收費,富途則買賣均不收費;盈富在二級市場買賣時,除了免稅外,其他收費與買賣股票一樣,買賣時均收,在一級市場買賣則不清楚,好似買賣都有收費。聯博如果有派息,派息時不會有收費,盈富派息時會有代收股息手續費。

股票、聯博、盈富的價格均是可升可跌,大多數不會長升,也不會長跌。

我買了基金廿多年,上市的與非上市的均有。
上市的是一筆過買,
非上市的主要是月供,一筆過買的很少。

買開邊隻?
好多隻——分散投資嘛!
部分(如中港)跌得很多,但部分(如歐美日印)則在創新高,可以割韭菜。

買邊隻並不是最重要,最重要的是方法——分散買不同地區 / 版塊,分散時間買,分散時間賣。

大宅

choyki 發表於 24-3-22 13:14
供幾廿年那些是保險——投連險——有投資成分的保險

多謝分享
我老公又話叫我唔好分散
揀隻穩陣嘅就好了
不過呢d可以隨時賣

侯爵府

大力大力 發表於 24-3-21 20:48
投資天書----買基金者是豬兜 (作者周顯) http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1586 ...

MPF裏面全部都喺基金,打工仔被強逼買基金,無奈,

大宅

回覆樓主:

上面兩隻買咗一個禮拜
下面兩隻買咗個半月
attach0/tmp/phpdvcOhc

大宅

pan 發表於 24-3-22 18:40
MPF裏面全部都喺基金,打工仔被強逼買基金,無奈,

我覺得咁唔啱,MPF應該畀人揀做定期 or bond

侯爵府

乖寶寶布布 發表於 24-3-22 19:30
我覺得咁唔啱,MPF應該畀人揀做定期 or bond

已經有人提出過咁嘅建議,不過沒有下文。

子爵府

乖寶寶布布 發表於 24-3-22 16:15
多謝分享
我老公又話叫我唔好分散
揀隻穩陣嘅就好了
不過呢d可以隨時賣

集中有集中的好處,我見過報導說巴菲特喜歡集中買最優質的。

分散有分散的好處,我不懂選最優質的,分散可同時買中優質與非優質的。

集中與分散分別適合不同的人,最重要是選對適合自己的方法。

有些人基金並不適合他,若買了,便是豬兜。

有些人將投連險當是基金,毋庸置疑是豬兜。

巴菲特集中買最優質的,回報無疑較佳。

我主要在富達與摩根(你都有買佢哋嘅基金)月供(有時一筆過買,但比較少),已超過 20 年,是隨時可以賣,我前幾日便在富達賣了一隻股票基金的部分單位,轉買貨幣基金,實行割韭菜。

大宅

pan 發表於 24-3-23 03:48
已經有人提出過咁嘅建議,不過沒有下文。

MPF要定期檢視/轉,確保穩定增長

大宅

choyki 發表於 24-3-23 10:18
集中有集中的好處,我見過報導說巴菲特喜歡集中買最優質的。

分散有分散的好處,我不懂選最優質的,分散 ...

我而家都係集中買穩定的,留少部分試其他,反正可以隨時賣

你買開邊隻呀?

子爵府

乖寶寶布布 發表於 24-3-23 10:26
我而家都係集中買穩定的,留少部分試其他,反正可以隨時賣

你買開邊隻呀?

我分散買好多隻。

我主要在富達與摩根買,近年還在中銀香港買。

富達除了可買到富達嘅基金之外,仲可以買到其他基金公司嘅基金,不過數量有限。

在富達,我有嘅富達基金有中國、印度、印尼、泰國、德國、工業、科技、金融、健康護理等,非富達嘅基金有富蘭克林印度、法巴能源轉型、法巴巴西等,比例並不相等,有利便割韭菜。

在摩根,我有中國、印度、印尼、泰國、越南、台灣、日本、南韓、中東、歐洲等,同樣是比例並不相等,有利便割韭菜。

在中銀香港的很少。

在富達與摩根買的其中一個好處是截數時間統一,
摩根的截數時間為 5pm,
富達有兩個截數時間,主要是 5pm,只是其中兩間基金公司的基金的截數時間較早。

中銀香港的截數時間好似唔係隻隻基金相同的,我曾電郵去問中銀香港有沒有所有基金的截數時間列表,回覆說沒有此列表,請我逐數基金查看。

富途的基金的截數時間不知又如何呢?

買邊隻並不是最重要的,各市場的周期並不一致,升跌未必同步,幅度未必相同。邊隻升咗便賣邊隻(唔係一次過賣晒,而係愈賣愈升,愈升愈賣),轉買跌咗嘅。
https://docs.google.com/document/d/13ZyGt03bgSOMxW4EkJiGJi04ucolc0h-d540VB0UOVo/edit

大宅

choyki 發表於 24-3-23 11:05
我分散買好多隻。

我主要在富達與摩根買,近年還在中銀香港買。

多謝分享!

最近有隻百達機械人基金我都有興趣,不過得銀行有,銀行又要fee(偶然有waive fee promotion 但金額好少)

富達&摩根要多少fee?
同埋有啲要用美元買,又唔係好想兌換貨幣。來回都蝕1.5%

牛牛基金截數好似中午12時?

我好懶,唔系好想成日睇住,所以買穩定既最好

大宅

2024年龍年勳章

乖寶寶布布 發表於 24-3-22 19:29
上面兩隻買咗一個禮拜
下面兩隻買咗個半月

請問這些基金是否保本的?謝謝

子爵府

乖寶寶布布 發表於 24-3-23 11:25
多謝分享!

最近有隻百達機械人基金我都有興趣,不過得銀行有,銀行又要fee(偶然有waive fee promotion 但金額好少)

富達&摩根要多少fee?
同埋有啲要用美元買,又唔係好想兌換貨幣。來回都蝕1.5%

牛牛基金截數好似中午12時?

我好懶,唔系好想成日睇住,所以買穩定既最好

我最初在富達月供時認購費為 4.25%,一年後為 3.25%,多年後再減為 2.5%,後來再陸續減至 1.75%、1.5%、1%,最後減至 0%。
現時新客月供一開始便是 1%,若月供金額達 $20,000 更是 0%,一筆過認購的認購費則較高,轉換的轉換費則相對低得多(我是 0%)。

我最初在摩根月供時認購費為 5%,一年後為 4%,再一年後為 3%,再一年後為 2%,之後月供達 $5,000,認購費為 1%,現時為 0%。
現時新客月供一開始便是 0%,轉換費為 0%,若有月供過,一筆過認購的認購費為 0%,若沒有月供過,一筆過認購的認購費亦低過 1%。

我在中銀香港月供的認購費為 0.01%,用信用卡供款所獲積分的價值多於 0.01%,即相當於認購費為負數。0.01% 是 promotion 時開始月供才有的,之後 promotion 期完了後仍是 0.01%。promotion 期後開始月供則不知是多少,但我見 promotion 並不只一次,所以估計之後可能還有。

同一隻基金可能同時有多種貨幣類別,我會首選港元類別,沒有港元類別則選美元類別,美元類別也沒有則不買。

當初出歐元時,我預計歐元將與美元並駕齊驅,當時亦較少港元類別,有些甚至連美元類別也沒有,故亦買了些歐元類別,並且現時仍持有,但只會減持,新買的不會買歐元類別。

我儘量少在不同貨幣類別間轉換,摩根有美元貨幣基金及港元貨幣基金,我賣出美元類別的股票基金時會轉買美元貨幣基金,賣出港元類別的股票基金時會轉買港元貨幣基金,買入美元類別的股票基金時會賣美元貨幣基金,買入港元類別的股票基金時會賣港元貨幣基金。

富達沒有港元貨幣基金,只有港幣類別的美元貨幣基金,較摩根差。

在兌換貨幣的匯價方面,摩根較富達好。

我從富達贖回基金,款項存入銀行戶口,並沒有收費。

我從摩根贖回基金,款項存入銀行戶口,銀行會收費,我試過一次後,之後贖回時便要求摩根開支票給我,但現時好像不會再開支票,而我也沒有贖回,待有需要時才一次過贖回較大金額。

月供不用成日睇住。當指數創新高或新低時,必有新聞報導,故必定會知道。
非上市基金亦與上市基金不同,盈富基金一日內可買入賣出多次,非上市基金每日只買或賣一次,故亦不用成日睇住。

大宅

whoislee 發表於 24-3-23 13:07
請問這些基金是否保本的?謝謝

什麼保本?

這些可以隨時賣,沒限制買賣。你當股票咁,但係一個組合,同有人manage,不同國家的股票。

大宅

choyki 發表於 24-3-23 13:32
我最初在富達月供時認購費為 4.25%,一年後為 3.25%,多年後再減為 2.5%,後來再陸續減至 1.75%、1.5%、1% ...

多謝分享
我沒月供,有錢便買
牛牛買賣也沒有費用,但有些基金銀行有佢冇。銀行最近hsb dbs promo也是0%,但上限得10/20萬,之前citi也有promk 1.5m 0%。乜中銀都係0%?望望先,thanks。是的,我也首選港元。如換美元,也會買返美元基金。牛牛兌換率比boc/dbs好。

伯爵府

我唔會100%反對買基金,但買基金我會同ETF比較
長期表現是否跑勝指數ETF?
管理費多少?一般ETF管理費比較低,如果一年相差0.5%,20年本金都相差10%了。
呢10年我都買ETF為主,好多主題,印度,科企, 黃金都有,美金為主。

大宅

annie133 發表於 24-3-23 14:11
我唔會100%反對買基金,但買基金我會同ETF比較
長期表現是否跑勝指數ETF?
管理費多少?一般ETF管理費比較低 ...

多謝指教
研究下先。我見牛牛都有ETF

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊