夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

hello_009 發表於 24-3-17 20:57
知道真相果一刻我完全放鬆哂 > 你好叻呀,我知果下好震驚,因佢隱瞞得好好,我完全無諗過係咁….

呢段時 ...

唔會唔啱的,因為呢個人都已經唔care 你,你照顧好自己係最重要的
逝去感情如何留得住?

複式洋房

AndesChan 發表於 24-3-18 11:11
唔會唔啱的,因為呢個人都已經唔care 你,你照顧好自己係最重要的

多謝你嘅鼓勵,覺得自己好傻,都唔明點解仲要掛住個咁嘅人,擔心佢食唔飽、唔夠訓,唉!好憎自己

複式洋房

回覆樓主:

多謝大家嘅鼓勵,你地講得好啱,好有道理!

我唔敢同家人和朋友講,唔想佢地擔心,而且朋友無親身體驗,好難比意見。無機會比人鬧醒自己!

我曾經陪一個好朋友走過失婚嘅痛,但我都唔敢同佢講,怕撩返起佢的痛苦回憶,因佢當時有抑鬱!

所以你地每一句說話對我呢段路都好重要,你哋講嘅野好有道理,又唔會鬧我(當然我知道我好抵鬧),多謝你地花時間理我,感激!

我會比心機,希望可以快啲企返起身啦!

複式洋房

hello_009 發表於 24-3-18 13:55
多謝你嘅鼓勵,覺得自己好傻,都唔明點解仲要掛住個咁嘅人,擔心佢食唔飽、唔夠訓,唉!好憎自己
...

時間係最好的藥物,時間一耐,感情掉淡,呢個人自然會淡出

逝去感情如何留得住?

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

hello_009 發表於 24-3-18 10:09
有道理!多謝你!

呢件事發生之後,我覺得自己完全唔理解男人心態諗乜,同佢生活左咁多年,日日都講個幾 ...

我會搬開住,想靜下,諗清楚後咪要離婚?!
唔離又應該點行落去?
佢仲有無心係埋一齊?
我會比個期限自己同佢,無改善就走,
一段婚姻自己一個行會好辛苦,除非你唔介意。

男爵府

hello_009 發表於 24-3-17 09:28
各位jm可唔可以分享下點捱過離婚呢關?唔敢同屋企人同朋友講,呢一年靠婚姻輔導員同我分析。

離婚原因:多 ...

我而家同你差唔多
成個人好似碎左咁

但佢冷暴力到而家麵唔比任何回應我

男爵府

hello_009 發表於 24-3-17 09:28
各位jm可唔可以分享下點捱過離婚呢關?唔敢同屋企人同朋友講,呢一年靠婚姻輔導員同我分析。

離婚原因:多 ...

我而家同你差唔多
成個人好似碎左咁

但佢冷暴力到而家都唔比任何回應我

複式洋房

MRS.KAREN 發表於 24-3-18 19:37
我會搬開住,想靜下,諗清楚後咪要離婚?!
唔離又應該點行落去?
佢仲有無心係埋一齊?

我哋同屋企人住㗎,所以唔想比佢哋知道情況之下,好難搬開!

俾好多機會佢,攤出嚟講,但佢都唔願面對!

冇承認做錯,對將來冇承諾,叫佢出去玩吓培養吓感情,就叫我自己去,咁我乜都一個人要佢嚟做乜!

我就係唔想一個人行落去,唔想自己呃自己,唔想同佢一路虛耗落去,所以先有咁嘅決定

複式洋房

starrykarrie 發表於 24-3-18 19:46
我而家同你差唔多
成個人好似碎左咁

我嗰件其實都冇回應我㗎,咁多個月嚟都係!
只係我提出離婚嘅時候,佢就話是但囉,我唔知佢係咪到時真係會簽㗎

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

hello_009 發表於 24-3-18 20:06

俾好多機會佢,攤出嚟講,但佢都唔願面對! ...

最緊要望反轉頭,所有決定唔後悔,怕你係一個唔冷靜情況下決定,祝福您。

男爵府

hello_009 發表於 24-3-18 20:09
我嗰件其實都冇回應我㗎,咁多個月嚟都係!
只係我提出離婚嘅時候,佢就話是但囉,我唔知佢係咪到時真係會 ...

我上星期五遞左申請,而家都唔知佢肯唔肯簽

男爵府

hello_009 發表於 24-3-18 20:06

俾好多機會佢,攤出嚟講,但佢都唔願面對! ...

你同我好似

複式洋房

MRS.KAREN 發表於 24-3-18 20:16
最緊要望反轉頭,所有決定唔後悔,怕你係一個唔冷靜情況下決定,祝福您。

多謝你的提醒,我都有諗過會唔會後悔,20年的感情,親手比我完結左….

諗深一層,佢呢刻係咁避,唔回應,我係現有資源,只可咁決定囉!

最多唔習慣,寂寞啲,點都好過間中就比人激下!

複式洋房

starrykarrie 發表於 24-3-18 20:18
你同我好似

咁你屋企人知唔知?

我唔想比屋企人知,係屋企想嘈交都唔得,好辛苦!比人當透明,真係好難受

你遞左申請都應該決定好,希望你都一切順利!

男爵府

hello_009 發表於 24-3-18 20:55
咁你屋企人知唔知?

我唔想比屋企人知,係屋企想嘈交都唔得,好辛苦!比人當透明,真係好難受

得一個屋企人知

我唔想周圍放負
灰到工都夾硬返

複式洋房

starrykarrie 發表於 24-3-18 21:51
得一個屋企人知

我唔想周圍放負

係架,唔想放負,別人又幫唔到自己!

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

hello_009 發表於 24-3-18 21:57

有冇小朋友?如果冇快快趣放生大家。

我初初離婚都好抑鬱,覺得呢個世界得番一個人,好怕呢世就咁過。
但挨過左就好架喇!

離婚要點做,2個字: 勇氣。再多2個字:信心!
信任自己一定撐得過!
另外,一定要同屋企人講架!呢個係你感情上嘅決定,並且你要表明立場:我已經決定!
閒言閒語一定會有,唔習慣,寂寞,無助都一定會。
但呢啲通通都係過程,係成為更好嘅你,為左搵到更適合嘅人的道路!
我離左婚6年喇,而家不知覺得幾自由!非常享受一個人!
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

珍珠宮

我初初離婚都好抑鬱,覺得呢個世界得番一個人,好怕呢世就咁過。
但挨過左就好架喇!

信任自己一定撐得過!
另外,一定要同屋企人講架!呢個係你感情上嘅決定,並且你要表明立場:我已經決定!
但呢啲通通都係過程,係成為更好嘅你,為左搵到更適合嘅人的道路!
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

珍珠宮

但挨過左就好架喇!

信任自己一定撐得過!
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

珍珠宮

Jolin_Yuen 發表於 24-3-18 23:56

唔好意思,系統唔知做咩重覆我個回覆。

我當初攪離婚都係一個人。
我都冇搵任何人傾,當然除左幫唔到我之外,我仲覺得呢啲野始終係要自己面對。

屋企人一定反對,離左婚頭2年都仲鬧我,不過我當耳邊風。
始終一齊生活個個係你,人生要點行都係你。
唔通我要為左驚得罪屋企人/驚比人話/驚唔知人點睇而斷送我一生?

上半場已經錯左,下半場唔好再錯!
加油! 呢個世界口生係人度,別人講嘅野唔需要負責。
但你必須為你自己負責!勇敢走下去!
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊