0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Bb24日,早排夜晚佢瞓覺已經扭嚟扭去,仲要谷到面都紅,跟住就會放屁。平時都已經係咁放屁,其實係咪肚風問題?佢每日都有屙屎,但好似去唔清咁,有時放屁都會bit咗少少屎,佢啲屎都好臭,但顏色係正常金黃色

其實係奶粉唔啱佢飲?定係咩原因搞到呀b有肚風問題?初頭都冇事,佢好易瞓得着,睇住佢咁心痛,我平時都會幫佢初肚仔,有冇啲咩肚風油係啱Bb用?

如果有肚風係咪暫時唔好喂佢食咁多奶?佢而家係食120ml 係咪食90ml會好啲?

已經困擾咗好多日,真係唔想呀b咁辛苦,半夜喊醒又瞓唔到!第一次做人呀媽踢哂腳~唉真係好想呀b可以有覺好瞓

複式洋房

lleung001 發表於 24-3-14 19:29
Bb24日,早排夜晚佢瞓覺已經扭嚟扭去,仲要谷到面都紅,跟住就會放屁。平時都已經係咁放屁,其實係咪肚風問 ...

每日食奶前做排氣操,按摩下個肚仔之後佢會係咁放屁等佢舒服d

複式洋房

alleyleung 發表於 24-3-16 01:42
每日食奶前做排氣操,按摩下個肚仔之後佢會係咁放屁等佢舒服d

佢瞓緊覺係咪都可以照按摩?佢平時都有屁放,係咪都係正常?

別墅

3-4週開始條腸發育緊,多風都正常,BB有機會有腸絞痛 。佢地放屁就係排緊風,同埋有屁放就代表條腸正常,好事黎架 。But屎都正常,因為BB太細未控制到肛門肌肉 。

以上問題到2個月大就會好好多架喇 。
只要佢唔係嘔得多,照食佢想食既份量係冇問題架 。初生盡量都feed on demand,唔駛計住佢食幾多ml 。夠濕片有大便就OK架喇

複式洋房

applepieemini 發表於 24-3-16 15:34
3-4週開始條腸發育緊,多風都正常,BB有機會有腸絞痛 。佢地放屁就係排緊風,同埋有屁放就代表條腸正常,好 ...

咁就好,我都安心啲~新手媽媽咩都唔識又緊張~~你講完之後我都放鬆好多,好彩呀b冇嘔,只係溢少少奶咁。多謝你詳細講解

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊