自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

珊瑚宮

mrsjacky 發表於 24-3-10 18:50
回覆 cbeyond 的帖子

請教咩牌子咩product, 點用?我又係點搽都係乾,肯定係有啲野錯左

我自己洗面用l'erbolario艾棻x洗面, 呢隻洗面本身已經係鎖水配方。
基本上, 我一年四季都係用佢, 完全唔使因季節換洗面。
之後就用serum, HA/B5, HA我多數會自己DIY
HA主要睇係邊種分子, 大,中,小或超細, 或納米分子, 最好多種分子都有齊, 街牌子, 以前用過肌研。
B5本身就係小分子,我好雜, 無一定, 自行選擇牌子就可以。

珊瑚宮

cbeyond 發表於 24-3-10 19:19
我自己洗面用l'erbolario艾絲棻洗面, 呢隻洗面本身已經係鎖水配方。
基本上, 我一年四季都係用佢, 完全 ...

洗完面後, 搽HA/B5, 之後用純露,純露跟自己喜愛就可以, 多數女性鍾意用玫瑰純露,當然仲有抗衰老的乳香, 最強補濕的藍蓮純露。
搽一次HA/B5, 噴純露, 唔好拍, 會拍走分子。
純露分子細, 你會feel到皮在吸水。
捨得, 用多幾次純露,直到皮膚吸夠水份(超乾, 可以HA/B5+ 純露做幾次)
之後用油或cream鎖水
做得好,幾日已經見到皮膚有點轉,皮膚會漲卜卜, 有水皮膚會滑的。

子爵府

我自己洗面用l'erbolario艾絲棻洗面, 呢隻洗面本身已經係鎖水配方。
基本上, 我一年四季都係用佢, 完全 ...

其實HA/B5 我都有用,仲係用手工皂鋪頭買既,應該好純及成份好,但仲係乾,當然有改善,但咁用法,應該唔會好似我仲咁多幼紋。

你係HAB5 一齊用定每次是旦用一種,我會早B5 晩HA,但太乾時會兩樣都用,但唔知有冇先後次序?點知果樣野分子有幾大?

子爵府

洗完面後, 搽HA/B5, 之後用純露,純露跟自己喜愛就可以, 多數女性鍾意用玫瑰純露,當然仲有抗衰老的乳香 ...

純露是否買回來就咁pak 上面就得,要用其他野稀釋嗎?純露我無試過,好的,明天就去買

子爵府

2024年龍年勳章

洗完面後, 搽HA/B5, 之後用純露,純露跟自己喜愛就可以, 多數女性鍾意用玫瑰純露,當然仲有抗衰老的乳香 ...

唔拍,係咪等自己乾呀?唔該你先呀

珊瑚宮

mrsjacky 發表於 24-3-10 19:49
其實HA/B5 我都有用,仲係用手工皂鋪頭買既,應該好純及成份好,但仲係乾,當然有改善,但咁用法,應該唔 ...

我反而覺得手工皂店, 未必夠好。
我自己都DIY的, HA有分唔同分子, 分子越小, 先可以入到真皮層, 大分子係在皮膚表面做保護, 防止水份流失。
一般DIY用家買唔到納米分子, 呢類HA只會係大護膚品廠先會有, 因為分子越細, 價錢越貴。手工皂店, 佢地都唔會攞到的。
因為咁, 所以我DIY會加入其他補濕成份, 一支serum成10種材料, 有時厭煩, 買現貨算
出面舖頭可以用幾靚/幾多原材料,就唔知了。
其實我DIY 的HA,入面就有加入左B5, 所以一齊用無問題。
我係其他主題講過, 除了HA/B5之外, 我有用peptide serum用來抗衰老。
洗面->HA/B5->純露->peptide->另一款純露->diy face oil。

珊瑚宮

mrsjacky 發表於 24-3-10 19:52
純露是否買回來就咁pak 上面就得,要用其他野稀釋嗎?純露我無試過,好的,明天就去買
...

純露唔需要稀釋, 直接用就可以
可以用噴樽, 噴面上,想快乾, 用手搽均塊面。
純露又全塊面包括眼都可以用到, 啱懶人的我
我經常有朋友問點樣皮膚唔乾, 就算佢地有用B5, 我答係要捨得用純露。
100ml純露對我來講,一星期已經ko了。

珊瑚宮

maria2014 發表於 24-3-10 20:08
唔拍,係咪等自己乾呀?唔該你先呀

用噴樽噴面, 好快就乾

子爵府

cbeyond 發表於 24-3-10 20:11
我反而覺得手工皂店, 未必夠好。
我自己都DIY的, HA有分唔同分子, 分子越小, 先可以入到真皮層, 大分 ...

我都有加兩滴peptide 落HA/B5, 5勝,6勝, 植物神經都試過。你睇,我都真係試左唔少好野,但效果都係未如理想,好,等我試埋純露睇下點。
精油我都有自己溝,上堂學過點玩,玩左一輪跟住又無玩,因都要買幾多野,但每樽用得少少,未用完又過期。

100ml 你用一星期,真係好豪爽好,我都試下厚敷一星期,睇下效果。

子爵府

2024年龍年勳章

cbeyond 發表於 24-3-10 20:18
用噴樽噴面, 好快就乾

明白,謝謝

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

請問純露那褢買到?有實體店嗎?

珊瑚宮

mrsjacky 發表於 24-3-10 21:52
我都有加兩滴peptide 落HA/B5, 5勝,6勝, 植物神經都試過。你睇,我都真係試左唔少好野,但效果都係未如 ...

我唔會買100ml之類size純露, 我買係500ml /1L咁買
街外100ml一樽純露應該都要過百, 我買1L$3xx-4xx, 用100ml都係30-40蚊, 完全唔貴, 食個lunch都唔只呢個價錢。

子爵府

cbeyond 發表於 24-3-10 22:06
我唔會買100ml之類size純露, 我買係500ml /1L咁買
街外100ml一樽純露應該都要過百, 我買1L$3xx-4xx, 用 ...
要呀,一般要過百/100ml

子爵府

2024年龍年勳章

搽保濕、day cream 同防曬
Be Happy

侯爵府

mercurycc 發表於 24-3-10 17:50
唔岩搽塞毛孔,緊咩咩類型?

kiehl's 嗰隻保濕cream用左一瓶
都唔知關唔關佢事
因為油脂粒同酒米嘅位置我係冇搽cream嘅
所以我懷疑係支洗面嘢
已經換過好多隻牌子洗面
avene, vichy, fancl…都係咁
又懷疑因為用暖水洗面唔好
跟住改用凍水洗
都係咁

侯爵府

天貓 發表於 24-3-10 17:39
眼皮部份脂肪萎縮

是否即係降眼壓藥水?

象牙宮

ocarebear 發表於 24-3-10 22:25
kiehl's 嗰隻保濕cream用左一瓶
都唔知關唔關佢事
因為油脂粒同酒米嘅位置我係冇搽cream嘅
白色隻 cream?應該唔關事.
有無搽防晒?
有無用卸妝?

珍珠宮

ocarebear 發表於 24-3-10 22:28
是否即係降眼壓藥水?

係呀,就係降眼壓眼藥水

珍珠宮

一乾就會起紋

珊瑚宮

karenlohy 發表於 24-3-10 22:03

請問純露那褢買到?有實體店嗎?

有, 好多賣天然護膚品店都會有純露, 價錢貴啫。

首頁
12345...16

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊