親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

Skytree1000 發表於 24-4-10 10:51
而加至睇番,
請問K 碌一日白川鄉團,
係出發前book ,

出發前已經 book 定
年紀大,唔係好反得起「即興」

Skytree1000    發表於 24-4-29 11:34

公爵府

回覆樓主:

3/3 (Sun) Day 4 午餐@ 海老どて食堂

36... 24... 36... 完美數字,夢寐以求嘅組合。如果12,15,23,35... 又點睇呀?

鬥長命鬥長氣,就見得多。今集,鬥一樣野,好長好長,長過手臂~ 海老天麩羅!

兩條老野喺豐田見学完,附近荣生站,純住宅區,冇乜野食。返番去名古屋,エスカ地下街(ESCA),嗰度雲集 Nagoya 必食店舖... Let's go~ 去搵目標!

人氣名物~ 矢場味噌豬扒,排咗條細龍。另一名産~ 特大海老「海老どて食堂」,零排隊?入去...

食堂好自戀?周圍擺滿/貼住海老;正中間天花板,掛咗 super 巨假炸蝦,吊吊揈... (風水招財位)!

必食「超長特巨海老定食」,冇花冇假,1隻蝦一 take 過,絕冇混水摸魚。自慢の逸品 35cm 長,係乜野 concept?呢d刺激野,留返俾d後生仔。兩老怕飽飽滯滯,難消化,柯打~ 大海老ふりゃ 3種食べ比べ定食。

蝦肉實正,唔霉... 即係台灣人口中嘅,好Q彈!筷子套係尺,食之前,度吓自己尺寸... (咳) 隻蝦呀!

食堂自製他他醬,搗碎烚蛋撈勻,蘸天麩羅... yummy!掃晒成個餐,飽到想嘔。

(待續)
attach0/tmp/phptx3qNX
attach1/tmp/phptazUKp
attach2/tmp/php3zIvIR
attach3/tmp/phpPnLlGj
attach4/tmp/phpdPisEL
attach5/tmp/phpjUDKCd
attach6/tmp/php59xfBF
attach7/tmp/phphiXRz7

公爵府

回覆樓主:

3/3 (Sun) Day 4 下午茶@

東洋軒 TOYOKEN (三越栄店9F)

兩條老野走去 afternoon tea,係一個意外... (請包容幾秒,等我描述多幾隻字)

喺海老どて食堂吃得太飽,諗住行街買野,幫助消化,所以直踩入栄區,shopping 一吓!

左兜右兜好多條丁目,換黎失望~ 冇咩衫&鞋啱睇,我仲黑咗面,贈埋慶!

呢d日久失修少運動C9,要搵地方抖吓,以免我嘅殺傷力,勁過哥斯拉!於是企喺「和花亭」昅,見個阿婆,熟客仔咁入去。

兩老梗係照跟... 但今次跟出禍~ 裡面「裝修」,似酒樓封晒「花痕」木板,俾職工頭圍用膳咁,好不見天日 feel。一個餐成4千幾円,咁嘅環境?樣衰衰,三十六著走為上著!

「東洋軒」... 非一般日本の洋食~ 孭住「西洋御料理」美譽。第一代主廚,擔任過天皇廚師。舊史嘅 TOYOKEN,係皇居入面晚宴,御用餐廳。江湖地位,有番咁上下,入去叨吓光。

而家到三代目,出名「黑」~ 皇家黑咖哩。不過,呢d唔三唔四嘅鐘數,未到 dinner,唔會啃得落飯。

柯打 afternoon tea set,一邊欣賞日本阿太嘅寫意 (冇辦法,我的視角);一邊細味精緻茶餐。

平時喺香港,頂籠趕頭趕命,趁6點前,喺A至Z餐中,選個土炮下午茶。極少 high tea,呢餐一言難盡... 噢~ 我意思係,諗唔出華麗字句,去形容咁優質自家製,蛋糕麵包甜品,etc。

大家自己睇吓有乜食;我地嗒返啖咖啡,為他他條條嘅下午茶,畫上完美句號。

(待續)
attach0/tmp/phpCWM8Pn
attach1/tmp/php2SuaK8
attach2/tmp/phpO0XjET
attach3/tmp/php8HkAyE
attach4/tmp/phpYuCWsp
attach5/tmp/phpOo0nna
attach6/tmp/phpgf1ThV
attach7/tmp/phpqqNucG
attach8/tmp/phpwO5a7q

公爵府

回覆樓主:

3/3 (Sun) Day 4 晚餐@

自家製麺 杵屋

午餐喺「海老どて食堂」,擦哂個大海老定食,嗰頭話飽到嘔,音容宛在... 啋~大吉利是... 係言猶在耳... 兩條老野 ko 完下午茶,再走去晩飯!

原本諗住,超市買便當,返酒店肚餓先祭五臟廟。行行吓,兩老兜咗去榮地下街 (Central Park),即係 MIRAI TOWER 地底。

間間食店冇乜人... 呢個凋零情景,旋渦一樣,吸咗我地入杵屋。睇餐牌,搭配多花臣野~ 親子丼,豬扒丼,牛丼... 再 lung 碗麵。冇香港伙記口中嘅~ 常餐同特餐一樣,特餐同快餐咁上下,快餐咪即係午餐嗰d!

柯打咗「うな重定食」&「特上うな重定食」,鰻重 (飯盒上) 配冷溫蕎麥麵各一。

鰻魚舖得滿滿,極多。炭燒得嫩,冇魚骨唔腥,成盒飯清哂底!

杵屋~ 發跡於奈良,鎮店之寶乃手打烏冬...

「咁點解唔嗌烏龍麵?」

老老實實,真係擺咗個烏龍。C6想食湯烏冬,我搞錯咗!Errr~ 呢間店冇戙住「実演手打うどん」個牌,即係冇師傅表演手打烏冬... 照咁睇,udon 同 soba,一樣交貨黎。

加上,杵屋旗下有蕎麥麵店... 應該,有機會,或者,含住嘅 soba ,黎自信州,因為口感,又係台灣人口中嘅好Q彈,好Q麵!

(待續)
attach0/tmp/phpasLD9B
attach1/tmp/phptnL3ug
attach2/tmp/phpCHxIQU
attach3/tmp/phpHSVBcz
attach4/tmp/phpMo8Syd
attach5/tmp/phpBKWAVR
attach6/tmp/phpcYPKiw

公爵府

回覆樓主:

4/3 (Mon) Day 5 則武の森

ノリタケの森,又名 NORITAKE GARDEN,係「則武」紀念株式會社,百歲の喜,益街坊之作~ 原址改建成歐陸式綠洲。

時光倒流百二年,NORITAKE 出現,為日本皇室,靜靜似是湖水嘅日常飲食,泛起幸福嘅漣漪 ...(老吹咋,如有雷同,實屬抱歉)

講返百年金漆招牌,一直被皇家御用,無數瓷器洋餐具,被臨幸!

無論常餐/特餐,用咗 NORITAKE 添飯... 嘩~ 不得了,品味生活,秒速提升。精緻細膩,氣派不凡... (下删奢華風範,百餘字)

老老實實,兩條老野平民過百姓,要數皇室御用... 有~ 丹麥藍罐曲奇!仲由細食到大添!

ノリタケ 咁頂級陶瓷餐具,聽都未過... 失敬~ 失敬!

今日因為冇節目,臨時搵 Aeon Mall 頂檔,先知道則武森林,突然做咗~ 碰「瓷」黨!

上世紀古老舊廠,例牌保留最搶眼嘅,紅磚建築;加埋式微大煙通,古早味磚窯... 變身博物館,得咗!

歡迎黎到皇室貴氣品牌~ 則武的森林!

(待績)
attach0/tmp/phpsHZxIc
attach1/tmp/phpXziouV
attach2/tmp/php6TwrgE
attach3/tmp/phptVrK2m
attach4/tmp/phpGiCdP5
attach5/tmp/phpH1wRBO
attach6/tmp/phpqRGDox
attach7/tmp/phpNS1Abg
attach8/tmp/phpeMYGYY

禁止訪問

公爵府

Scarlettttt 發表於 24-4-20 11:47
睇嚟你喺 Nagoya 好開心啊!雖然天氣唔係好好,不過兩老仲係好有精神~期待你嘅後續報告啊! ...

Hello~ Hello~
如果出發之前,做定多d功課... 行程會充實d囉

公爵府

回覆樓主:

4/3 (Mon) Day 5

パンどろぼう 麵包賊仔

以下內容,可能要 PG 家長指引:
「只要自己喜歡,
就可以偷走嗎?
如果真的很想要,
能不能嘗試自己動手做呢?」

兩條老野去蔦屋書店,遇上麵包小偷...

大家:「駛唔駛幫手嗌,搶野呀?」

唔駛驚~ 其實 TSUTAYA Bookstore 則武新町,有「パンどろぼう」Pop-up Store 開催中。原本兩老冇乜留意,掂行掂過... 突然~ 有個「靚仔樣」,引人注目!

「靚仔?... ... ... ... ... ... ... ...」(無言)

Errr~ 通常得人鍾意嘅,都係呢d特異功能樣。唔駛望隔離嗰件... (咳) 我意思係,好似叮噹入面,技安受歡迎d,多 fan 屎過,古早味廢青~ 大雄!

麵包小偷,乃人氣系列。佢個「まずい」(難食)衰樣,出自經典場面~ 偷咗難食麵包,難啃嘅表情...

得過2020,日本MOE繪本屋大賞,No. 2。等d細路仔喺閱讀中,學習品德教育...

做賊都可以改過自身... 我決定俾次機會佢!(展開,賊仔悲惨嘅一生)

(待續)
attach0/tmp/phpUPRmzK
attach1/tmp/phpb2xqPL
attach2/tmp/phpou3C5M
attach3/tmp/phpRjCVlO
attach4/tmp/phpoSllCP
attach5/tmp/phpRXqRSQ
attach6/tmp/phpCgWv9R
attach7/tmp/phpDY6hqT

禁止訪問

伯爵府

buklaylay 發表於 24-4-12 19:03
3/3 (Sun) Day 4 下午茶@

東洋軒 TOYOKEN (三越栄店9F)

東洋軒好正

伯爵府

buklaylay 發表於 24-4-21 14:33
Hello~ Hello~
如果出發之前,做定多d功課... 行程會充實d囉

師姐係咪識日文?
見你遊記表面hea 遊得來其實做咗功課,
幽默但有深度

伯爵府

buklaylay 發表於 24-4-21 14:36
4/3 (Mon) Day 5

パンどろぼう 麵包賊仔

我都好掛住日本bakery,
上次tea time 只係求其入間食個萍果pie + coffee ( delifrance )
已經係好過hk d 酒店級,
價錢當然唔駛講,
睇到你d 麵包相,
又好想去食了

公爵府

Scarlettttt 發表於 24-4-23 17:01
兩老喺名古屋遊得好開心,唔受天氣影響,繼續分享照片同心得,真係好有精神!期待睇返更多旅程分享! ...

再次多謝你

公爵府

Skytree1000 發表於 24-4-29 11:25
東洋軒好正

如果坐近窗口位,仲正仲 hea...

Skytree1000    發表於 24-4-29 14:11

公爵府

Skytree1000 發表於 24-4-29 11:33
師姐係咪識日文?
見你遊記表面hea 遊得來其實做咗功課,
幽默但有深度

師姐?唔敢... 唔敢...
呢度好多猛人,冇出 po 咋!
可唔可以咁講... 我識日文,日文唔識我
我寫嘅內容冇咩營養,請多多包涵

Skytree1000    發表於 24-4-29 14:21

公爵府

Skytree1000 發表於 24-4-29 11:42
我都好掛住日本bakery,
上次tea time 只係求其入間食個萍果pie + coffee ( delifrance )
已經係好過hk d ...

日本最正嘅係,行到攰行到悶... 附近總有一間珈琲店,歇一歇

Skytree1000    發表於 24-4-29 14:21

公爵府

回覆樓主:

4/3 (Mon) Day 5 午餐@

豚骨麺屋 一番軒

兩條老野入到 Aeon Mall,就遇到麵包小偷 pop-up shop... 即時滿心期待,以為永旺則武店,仲有好多「驚」「喜」等緊我地!

真係... 一步一「驚」心... 每行經1間舖頭,兩老互相對望,然後「愛回家」式,用表情眼神對話~

我:唔係呀?冇野啱睇?
C6:中咗伏啦!食埋 lunch,即撇...

繼續堅持,邊間唔駛排隊,就食嗰間~ 一番軒。Sorry~ 求其食碗拉麵,冇深究煮出黎嘅麵、熬出嘅湯底,有幾講究。

跟住離開,去下個景點...

其實,我地錯過咗,蔦屋書店熱門打卡位~ 樓高兩層嘅巨大書牆。用鏡反射,造成 illusion... 唉~ 就差嗰一步!

(待續)
attach0/tmp/phpQWTGrr
attach1/tmp/php8j80Xu
attach2/tmp/php6DStuy
attach3/tmp/phpCaV40B
attach4/tmp/phpEvcPxF
attach5/tmp/phpG00I4I
attach6/tmp/phpefeKBM
attach7/tmp/phpIVOZ8P
attach8/tmp/phpqHkmGT

伯爵府

buklaylay 發表於 24-4-29 13:18
師姐?唔敢... 唔敢...
呢度好多猛人,冇出 po 咋!
可唔可以咁講... 我識日文,日文唔識我 :jo ...

你謙jeh
我覺得營養豐富喎
已mark低好多for下次日遊

伯爵府

buklaylay 發表於 24-4-29 13:27
4/3 (Mon) Day 5 午餐@

豚骨麺屋 一番軒

聽過人話個條樓梯似耶鲁大學内一個library...
miss jor唔緊要 下次再去.

公爵府

Skytree1000 發表於 24-4-29 14:31
你謙jeh
我覺得營養豐富喎
已mark低好多for下次日遊

下次幾時出發?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊