親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

29/2 (Thu) 抵達

唔係眼花~ 兩條老野冤魂不散,唔斷氣咁,繼續喺度出 post 徘徊!

今日到埗 Nagoya,雖然凍凍地又落雨,依然無損兩老雅興!

等我~

(待續)
attach0/tmp/php1hHC8Q
attach1/tmp/phpPXn5Ox
attach2/tmp/phptsjVve
attach3/tmp/phpNnZXcV
attach4/tmp/phpNx2bUB
attach5/tmp/phpPDjABi

stagea    發表於 24-3-3 11:54

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Thanks 追

別墅

buklaylay 發表於 24-2-29 21:47
29/2 (Thu) 抵達

唔係眼花~ 兩條老野冤魂不散,唔斷氣咁,繼續喺度出 post 徘徊!

我少出門,你倆去的地方我未去過,看你寫的遊記真是賞心悅目,生動精彩又有資訊性,非常好。

用你的說法,等你呀!

公爵府

pauline_c 發表於 24-3-1 09:32
Thanks 追

多謝妳呀

公爵府

ThankfulMa 發表於 24-3-1 12:03
我少出門,你倆去的地方我未去過,看你寫的遊記真是賞心悅目,生動精彩又有資訊性,非常好。

用你的說法,等你 ...

哈哈~ 多謝妳冇嫌棄,我廢話特別多 。
記得等我~

公爵府

回覆樓主:

今日去高山同白川鄉,飛驒牛肉午餐...
我唔食牛,買包牛味薯片補數
行程返香港後補,等我
attach0/tmp/phpjrQeGf
attach1/tmp/phpTUAQmC
attach2/tmp/php3s7D3Y
attach3/tmp/php1WkCKl

子爵府

睇見d 相都想食, 好正!!

公爵府

himbb 發表於 24-3-2 15:39
睇見d 相都想食, 好正!!

遲d有詳細... 麻煩等我呀

公爵府

回覆樓主:

今朝去名古屋城,俾錢硬食閉門羹
以為酒店附近有「しゃぶ菜」,到咗先知係「しゃぶ葉」... 文盲睇錯字
返香港再分享
attach0/tmp/phpuqRFTW
attach1/tmp/php9ohm9v
attach2/tmp/phpg2qdp5
attach3/tmp/phpjU89EE

公爵府

回覆樓主:

手信篇

Hello~ Hello~ 兩條老野尋晚返咗黎!

今次搭香港航空,每人包一喼 30KG 行李...

「正喎~ 買到爆喼都唔怕!」

係~ 我地初時都係咁諗。奈何~ 事與願違... 回程嗰陣,大喼得16.X KG,中喼 8.5KG?!(極度營養不良)

「有冇搞錯?日本返香港喎?!」
「咁寒酸,對得住嗰 30KG quota?」

唔敢話,名古屋冇乜吸引力... 只可以講,d野唔太啱!大家睇完就知,我地嘅戰鬥力,有幾咁失敗!

(待續)
attach0/tmp/phpBrKWfr
attach1/tmp/phpNW6BgC
attach2/tmp/phpRp6ChN
attach3/tmp/phpFyKTiY
attach4/tmp/phpBHaik9
attach5/tmp/php3EVNlk
attach6/tmp/phpLm3pnv
attach7/tmp/phpLUvhpG
attach8/tmp/phpl1ljrR

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

buklaylay 發表於 24-3-6 23:00
手信篇

Hello~ Hello~ 兩條老野尋晚返咗黎!

多謝你出post, 我下星期都去。等睇你出多d相!! 有咩好食餐廳介紹??

公爵府

Tabo63 發表於 24-3-7 15:53
多謝你出post, 我下星期都去。等睇你出多d相!! 有咩好食餐廳介紹??

多謝你!我出post好慢,可能令你失望

名古屋... 出名嗰d冇去食。
我唔食牛,冇去食燒肉

1.黑豚しゃぶしゃぶ 銀座羅豚 名古屋店
2.札幌かに本家
3.別邸豚道 泉
4.OSLO COFFEE 栄店
呢幾間唔錯

你住邊區酒店?

公爵府

回覆樓主:

返工篇?
(トヨタ産業技術記念館)

搞乜鬼,去旅行咁 happy,講呢d掃慶野!

香港人真係好鐘意返工? 我認我有~ 旅行未回魂症候群。反完返黎,魂魄唔齊,仲攰過平時做野!

不過,喺名古屋遇到「撞車黨」家族,佢地喺豐田,擔任史上,最慘絕人寰嘅工作~ 炒車博撞!成員有個6歲,有個3歲,睇到有d心酸。

呢份工,有時撞到肌肉疼痛,放咗工浸個熱湯,第二朝又係一條好漢。如果炒得勁,分分鐘,有返工冇命放工... RIP!

咁敬業樂業,呢種職人魂,支持我元氣滿滿咁,開咗兩日工~ 喂,返來囉!眨吓眼,聽日放假,成功捱過症狀。

下一集唔噏廢話,正式開始行程。等我~

(待續)
attach0/tmp/phpfSm3oc
attach1/tmp/php2S1PNg
attach2/tmp/phpfHYoel
attach3/tmp/phpsLP9Ep
attach4/tmp/phpzW765t
attach5/tmp/phpIGJixy
attach6/tmp/phpZe6CYC
attach7/tmp/phpsZf4pH
attach8/tmp/phpB3iCRL

公爵府

buklaylay 發表於 24-3-7 20:51
多謝你!我出post好慢,可能令你失望

名古屋... 出名嗰d冇去食。

我住名古屋JR站附近,另外會去下呂同高山住。

公爵府

回覆樓主:

29/02 (Thu) Day 1 到埗雜碎篇

今集冇乜特別,平鋪直敘,略略帶過~

晨早打的到機場,順利離境,慣性吔個早餐。坐香港航空,知道「飛機餐」豐富到,得個菠蘿叉燒包... 去莆田打定底!

飛機座位喺前排 zone A,一落機直奔入境地帶... 路路暢通,13:32搞掂。兩喼行李好合作,第一輪就搵返佢地。又... 預先喺畸look買定車飛,到counter一嘟barcode,即換車票~ 13:47開車!

半個鐘唔駛,到名古屋站。兩老住嘅酒店,喺久屋大通,轉地鐵櫻通線,去check in (稍後有酒店篇)。

久屋大通好近榮站 (晚餐地點),攞完房放低行李,喺附近行吓!

天色開始差,仲落埋毛毛雨。咁啱到 Sunshine Sakae,見有摩天輪,700円/個,當首個景點,順便避雨。摩天輪每卡有男團個樣,卡車入面有免費歌仔播 (唔識,冇影低)...

商場中庭又不停有女團嗌歌... sorry~ 係唱歌... 原來名古屋偶像組合「SKE48」,以 Sunshine Sakae 為活動據點... 相信呢d,係明日の星?!

下集,訂咗「札幌かに本家」

(待續)
attach0/tmp/phpBegdUk
attach1/tmp/php35SThC
attach2/tmp/php9kbLFT
attach3/tmp/php1xOU3a
attach4/tmp/phpLQIess
attach5/tmp/phpnFRLQJ
attach6/tmp/phpd8Mxf1
attach7/tmp/phpx7rxEi
attach8/tmp/phpZs9H3z

公爵府

回覆樓主:

Sorry!重複咗

公爵府

Tabo63 發表於 24-3-10 12:05
我住名古屋JR站附近,另外會去下呂同高山住。

住名古屋站方便好多,我住久屋大道,基本上日日到名古屋站轉車/行街

日本三大名泉之一,好正
今次日日住名古屋... 覺得好悶

公爵府

buklaylay 發表於 24-3-10 14:05
住名古屋站方便好多,我住久屋大道,基本上日日到名古屋站轉車/行街

日本三大名泉之一,好正 : ...

你吾去埋高山,下呂住?我鐘意轉酒店試下吾同酒店

伯爵府

師姐又去日本玩,羡慕呀!
一於Follow !

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆 buklaylay 的帖子

妳好!多謝分享!是自駕嗎?

首頁
12345...6

尾頁

跳至