親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

減齡達人勳章

由於第一次去北海道旅行,有啲行程想請教各位jm

會去7日,第一日到新千歲機場,已經下午3:45,攞埋行李應該都要四點幾,打算買四日JR pass去登別&小樽
原本打算第一日住札幌,第二日一早搭JR 去登別,stay 1晚,第三日登別去小樽
依家諗緊是否第一日直入登別,但係去到都可能六點後會唔會冇嘢食?
定係第一晚住喺機場酒店? 第二日先搭JR去登別?

珍珠宮

回覆樓主:

張pass 幾錢,去札幌同小樽車費唔貴

珍珠宮

小公主豬媽 發表於 24-2-28 15:09

會去7日,第一日到新千歲機場,已經下午3:45, ...

第一日札幌,第二日登別,第三日小樽,唔順路。小樽和登別可對調。

珊瑚宮

MissMaMa 發表於 24-2-28 21:39
第一日札幌,第二日登別,第三日小樽,唔順路。小樽和登別可對調。

第一日去苫小牧、第二日去登別。

伯爵府

小公主豬媽 發表於 24-2-28 15:09

會去7日,第一日到新千歲機場,已經下午3:45, ...

都有嘢食

機場去1小時左右(4220¥),換pass 又係 國內機場 不如係國內線機場 食完先去登別!

登別回札幌 4780¥ 7x分鐘

札幌登別pass 9000¥ ?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果登別你住2晚既, 咁可以day 1落機就去

不過比我揀就落機去小樽住2晚, 第3日早啲啲入登別, 第4日返札幌

其實張pass最平要9千, 新千歲>登別 1800, 登別>札幌2500, 小樽<札幌來回 1500, 除非你4日去好多地方, 唔係散買仲平

男爵府

TMC3012 發表於 24-2-29 13:49
如果登別你住2晚既, 咁可以day 1落機就去

不過比我揀就落機去小樽住2晚, 第3日早啲啲入登別, 第4日返札 ...

呢個提議唔錯喎!但如果想去埋函館應該住邊度?

寶石宮

Beautypeople 發表於 24-4-8 22:43
呢個提議唔錯喎!但如果想去埋函館應該住邊度?

去函館當然住函館市內啦, 有温泉酒店, 有商務酒店揀

男爵府

TMC3012 發表於 24-4-8 23:46

唔知我咁訂啱唔啱…狸小路3晚-2晚函館-札幌2晚?其中會join day tour去富良野,美瑛同動物園,仲諗緊去唔去埋洞爺湖(驚小朋友會悶)

寶石宮

Beautypeople 發表於 24-4-9 08:56
唔知我咁訂啱唔啱…狸小路3晚-2晚函館-札幌2晚?其中會join day tour去富良野,美瑛同動物園,仲諗緊去唔 ...

你全程搭車?
如果會浸温泉既可以去洞爺湖既, 1晚正常唔會太悶
1 day tour去咁多地方好趕喎, 一係你唔去函館, 落機直去旭川住2晚, 第二日join團去富良野美瑛,第3日自己去動物園, 然後返札幌連住hea玩啦

珍珠宮

TMC3012 發表於 24-4-8 23:46

不如睇下地圖,函館札幌幾遠,一日來回就

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

求賜教, 黎緊8月會去東京.北海道
北海道應該stay 9日8夜
而家諗緊羽田來回札幌
宿札幌為主, 一晚富良野
OR
羽田飛旭川, 旭川/富良野住2晚
往札幌, 一直住札幌, 再新千歲飛羽田
我地會全程自駕, target景點札幌市/余市/小樽/富良野
夏天無企鵝出黎行街街, 仲值唔值得去動物園?
有無咩景點可以加入??
小朋友唔細, 15歲行得食得買得玩得
感謝

寶石宮

Mimmy 發表於 24-4-10 16:52
而家諗緊羽田來回札幌

駕就當然旭川入千歲走啦
札幌可以唔stay咁多晚, 可以住小樽果邊, 去神威岬食海膽

珍珠宮

Mimmy 發表於 24-4-10 16:52
而家諗緊羽田來回札幌

揸車我就喜歡玩到邊住邊,唔想揸車來來回回幾小時

千歲是比較好,反正借還車都方便多選擇,去富良野都唔算遠。

動物園係幾好,我去咗3次都未悶

侯爵府

TMC3012 發表於 24-4-9 14:07
你全程搭車?
如果會浸温泉既可以去洞爺湖既, 1晚正常唔會太悶
1 day tour去咁多地方好趕喎, ...

我6月去5日,2個大人冇車牌只能坐公交亦第一次自己去日本。
我又係諗緊落機後到底札幌住一晚先,還是直去旭川?
我都打算join day tour 玩富良野,上網只見到札幌集合和解散的富良野day tour , 你所講的day tour 由邊度岀發和集合?
謝指教

寶石宮

tung0409 發表於 24-4-17 16:36
我又係諗緊落機後到底札幌住一晚先,還是直去 ...

你地識唔識踩單車? 如果識既可以搭火車落去再租單車踩呀

侯爵府

TMC3012 發表於 24-4-17 17:16
你地識唔識踩單車? 如果識既可以搭火車落去再租單車踩呀

我知道,尋日睇到一個唔知係咪台灣女仔YouTuber 條片,有介紹火車轉單車,好不幸我唔識踏單車

男爵府

tung0409 發表於 24-4-17 16:36
我又係諗緊落機後到底札幌住一晚先,還是直去 ...

我試過參加一日團遊旭川動物園、富良野(在札幌ANA酒店上車)
另外參加過一日團遊積丹神威岬(在札幌車站上車、選小樽下車)順道在小樽住兩晚

侯爵府

wyh:) 發表於 24-4-18 06:43
我試過參加一日團遊旭川動物園、富良野(在札幌ANA酒店上車)
另外參加過一日團遊積丹神威岬(在札幌車站 ...

你對one day tour 的體驗如何,會好趕,走馬看花?還是都足夠時間,滿意?

男爵府

tung0409 發表於 24-4-18 10:19
你對one day tour 的體驗如何,會好趕,走馬看花?還是都足夠時間,滿意?
...

這兩個一天遊,都不趕,有足夠時間參觀及拍照。通常落車後,會即時去欣賞風景及拍照,再買紀念品,比較容易抓緊時間。
我是滿意行程安排的

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊