婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我本身唔係同奶奶住,有兩個仔,細仔出世開始請姐姐,之前我一直都有返工,平日由媽咪同姐姐湊小朋友。上年7月開始我quit咗份工做FTM,原因係我媽咪唔可以再繼續幫我,加上兩個又升晒小學要跟功課,所以想自己湊返,嚟緊都唔打算續姐姐約。但我奶奶知道我唔續姐姐約,好大反應,問咗我幾次:唔請姐姐,你會唔會好辛苦?又建議我繼續請姐姐,出嚟做返嘢,唔做full time都搵份part time咁。其實我知佢有佢道理,但我聽完覺得有d嬲。佢仲話自己依家都早出晚歸⋯⋯佢有自己生意,又為興趣,d仔都大晒又點同?但咁又點?同屋企人關係咁疏離值得嗎?

大宅

aliceC0922 發表於 24-2-22 22:41
我本身唔係同奶奶住,有兩個仔,細仔出世開始請姐姐,之前我一直都有返工,平日由媽咪同姐姐湊小朋友。上年 ...
佢只是過來人身份俾啲忠告你啫。
同埋希望你唔係有嚴重潔癖,以及容許家人對膳食表達意見,咁你會比較快樂。

大宅

wholemilk 發表於 24-2-23 00:12
佢只是過來人身份俾啲忠告你啫。
同埋希望你唔係有嚴重潔癖,以及容許家人對膳食表達意見,咁你會比較快樂 ...

乜潔癖?對膳食表達意見?九唔搭八!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我本身唔係同奶奶住,有兩個仔,細仔出世開始請姐姐,之前我一直都有返工,平日由媽咪同姐姐湊小朋友。上年 ...

唔同住唔駛跟佢意見
起初未睇完,我以為唔請姐姐,但要搵奶奶幫手,所以佢先提議你繼續用姐姐

自己跟返好吖,又做下pt

不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

唔使你佢啦, 你老公負擔到一份糧养四個人咪得

大宅

crystal媽咪 發表於 24-2-23 10:21
唔同住唔駛跟佢意見
起初未睇完,我以為唔請姐姐,但要搵奶奶幫手,所以佢先提議你繼續用姐姐

唔會啦!我99一向都冇湊開孫!

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

但你奶奶講得冇錯喎,就算1日24小時對住關係都唔一定會好親密,困獸鬥仲閉

珍珠宮

不如試吓續多一張合約, 睇吓先, 可能你會想出番黎做野, 或者做PT
到你45歲之後, 你會發現, 自己搵錢好重要

水晶宮

我buy 你奶奶嘅方案 - 照請工人,自己做part time, 又有錢又有時間,家務又唔使自己做
我之前都係咁,我覺得直頭perfect...

男爵府

牛年勳章

講禁多,目的係怕佢仔辛苦咋。
不過唔係同住真係唔洗理佢咁多。
加上你老公都無出聲話反對,
下次再講:
你咪答佢:奶奶放心拉,我哋攪得掂架拉。
你得閒過嚟玩下孫就得啦。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

99 講野可能語氣用字未必0岩心水, 但意見絕對合理。
佢自己正正都有份收入, 先知道ftm 難處,勸告後輩。
既然不同住, 5岩聽米當唱歌囉
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

aliceC0922 發表於 24-2-23 10:01
乜潔癖?對膳食表達意見?九唔搭八!
可能我講得唔清楚,我意思係你要承擔姐姐嘅清潔家居嘅工作,包括倒垃圾同洗廁所,希望你可以適應,同埋要理解,要諗家人適應咗姐姐嘅廚藝,而家無姐姐,要適應你煮嘅食物,可能要一啲時間。

伯爵府

換轉角色,如果係媽媽同你分析,或者你反應會好好多?
我覺得你奶奶真心分享意見,當然最後你自己決定啦。向好捻,返開工用開姐姐,突然ftm 又跟學業又要做家務,真係好辛苦架(我做左咁耐都覺辛苦!)

琥珀宮

唔好理佢,當佢唱歌
做你覺得正確嘅野就可以

大宅

我都係ftm, 可以請到姐姐緊係請姐姐啦,自己想做下part time 又得,又有人清潔屋企。自己d時間又可以比較有彈性。
我老公收入都okay, 但係始終洗佢錢,想要多啲零用shopping 都難。自己做下part time 有自己錢緊係好d啦。

珍珠宮

自己生活方式,自己決定吧!或同老公商量,問下佢意見,其他人既意見,啱用就做,唔啱用就唔洗理會,大前題係唔需要佢幫手

珍珠宮

回覆樓主:

佢答案算中庸了
我62係即刻問夠唔夠錢洗

男爵府

namnamnamlolo 發表於 24-2-28 08:52
佢答案算中庸了

-> 佢咁問係咪如果你地唔夠就塞錢比你地洗咋?

係嘅話好過我6299喎, 如果我唔做野, 即佢仔要养埋我, 可能會比少D家用甚至比唔到佢兩老, 一定六國大封相

珍珠宮

Mini20160607 發表於 24-2-28 09:43
-> 佢咁問係咪如果你地唔夠就塞錢比你地洗咋?

我62邊有錢

男爵府

回覆 aliceC0922 的帖子

個人認為已經上小學就唔需要做FTM啦,搵份工時短的工咪得。奶奶咁講都正常

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊