親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

taiming 發表於 24-4-2 13:42
我未出發呀

你幾時出發

子爵府

shan1016hk 發表於 24-4-2 12:09
我啱啱去完返嚟,其實睇你玩乜,今次我同個囡去,少女鐘意行街,買K pop , 食野,景點佢唔鐘意去
我住弘大 ...

請問可以講弘大住邊間酒店?謝謝

我都打算同囡囡去,都係行街,買K pop同食野。另外買K pop有冇邊到比較多?

男爵府

Vinvin 發表於 24-4-3 23:53
請問可以講弘大住邊間酒店?謝謝

我都打算同囡囡去,都係行街,買K pop同食野。另外買K pop有冇邊到比較多 ...

弘大智選假日酒店,如果仁川機場搭機埸快線,起弘大入口站落車,B出口,有扶手電梯,隔離就係酒店,攞住D喼方便好多,
樓下商場AK plaza 地下,有間文具精品乜都有,有k pop 買,平D,
明洞地鐵站,6號出口,有個地下商場,有一間k pop 又係平D,
上到去明洞商圈,有一間 k MECCA 專門店,就大間,明洞大創(12層)樓下又有一間
起韓國買k pop 真係平,我囡買咗好多(emoji)
食嘢方面,過對面馬路,已經好多食店,行去弘大商圈shopping 又好近,樓下隔離又有閒Diaso , Olive young 等。

子爵府

回覆 shan1016hk 的帖子

謝謝,好詳細
我地舊年農曆年住明洞,無意中係明洞地下街買到K pop野,囡都話平

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

我今次住東大門東橫inn 1號店家庭房,4人入住,有免費早餐(672600韓元)

Day 1
首爾➡️坐機場巴士到酒店➡️馬場洞韓牛➡️往十里emart

去到機場行左2間CU先幫佢地買到T-Money,我自己就用WOWPass,係機場買外賣快快食完lunch就上車。到酒店checkin後去馬場洞買韓牛,就跟職員去佢介紹既餐廳燒再加少少野食,食完就去emart行超市。

韓牛我地覺得無牛味,下次唔會再食
attach0/tmp/phpxFziTO
attach1/tmp/phpw2a7iZ
attach2/tmp/phpFeP4I9
attach3/tmp/phpomQ78j
attach4/tmp/php5nrfzu
attach5/tmp/phpatGqZE
attach6/tmp/phpZKAGpP
attach7/tmp/phpg8Q2PZ
attach8/tmp/phpvsfAga

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

呢幾日我地都無着過抓毛外套,下午熱到要食雪糕,朝早凍下午熱,好易病,我女第3晚已經作病,返黎個個開始喉嚨痛。我地去到韓國都有帶口罩,但周圍好少人帶,而且好多人咳

珍珠宮

yuensiu 發表於 24-4-5 20:51
我今次住東大門東橫inn 1號店家庭房,4人入住,有免費早餐(672600韓元)

Day 1

韓牛真係冇和牛咁好食,食過2次韓牛城,1次馬場洞,我都覺得麻麻。幾年前幫襯嗰間叫石信韓牛,之後佢帶我地去樓上間餐廳燒,我記得餐廳嘅免費薯蓉好好食

大宅

yuensiu 發表於 24-4-5 20:51

Day 1

請問:
Toyoko inn 東大門!
仁川機場係米有機場巴士6001到Toyoko inn門口?
我爭係知東大門Toyoko inn1 門口有6001機場巴士去仁川機場咋⋯⋯

珍珠宮

thy821 發表於 24-4-6 18:01
請問:
Toyoko inn 東大門!
仁川機場係米有機場巴士6001到Toyoko inn門口?

我係機場坐6702去東橫inn都近呀。
因為初初唔熟見6702巴士就買左車飛

珍珠宮

回覆樓主:

Day 2
江華海邊度假村斜坡滑車&永宗海邊鐵路自行車&月尾島餵海鷗&松月洞童話村・中國城

1天團(Lunch自費團遊介紹食炸醬麵)➡️ 弘大AK Plaza➡️弘大Zzang Games夾公仔(可惜無收獲)➡️Dinner 保承會館

本身個團包1次斜坡滑車,阿仔老公阿女加購2次,但最後阿女玩左2次就唔肯再玩,話隻手好累。

Day 3
草泥馬樂園&南怡島&睇櫻花(Lunch自費:春川辣炒雞,唔抵4個人接近10萬won) 1天團➡️Dinner滿足五香豬腳➡️Olive Young

本身個團係去伊甸園櫻花節,可惜個邊櫻花未開,改左去汝矣島睇。
夜晚餐飯之前在klook買左餐,比去鋪頭比錢平,加飯女埋個飯,阿女自己整飯糰整我好開心。不過豬腳真係好一般。

Day4
樂天世界➡️東大門橋村炸雞外賣

一早9:45到達樂天世界,已經超多人排隊等入場。朝早有雨所以室外機動遊戲唔開,到下午先開返。

玩左唔算好多野,阿女玩左2次過山車,碰碰車,跳樓機,4D射擊遊戲,坐單軌車,wild valley,鞦韆...
阿女尋晚開始唔舒服,所以5點鬆d就走,返酒店休息。之後出發去東大門買橋村炸雞外賣返酒店食。最好食係蜜糖味,行到返酒店d雞仲脆的

Day 5
智勇迷宮+愛來魔相➡️ Gundam Base I'Park Mall➡️鷺梁津海鮮市場➡️回酒店取行李到首爾站預辦登機➡️Dunkin買doughnut➡️機場

一早去玩智勇迷宮,老公話一把年紀仲玩呢d(emoji)之後去睇高達不過阿仔話無野買。
去到鷺梁津海鮮市場食lunch買左蟹,蠔,八爪魚 165000韓元 (其他貝殼送)
上到鋪頭加工56000韓元

佢地話最好係炸雞,韓牛下次唔洗試
蟹都ok佢地話都鮮甜

唔怪得個個情願貴d坐機場巴士,係首爾站搵個arex都出入閘幾次,無時間行首爾站間樂天,不過去到機場有專用通道入閘過安檢,入到機場入面又無乜野買超失望。

珍珠宮

回覆樓主:

韓國...唔知仲有無下次

機票4人$10500 (UO去,航亞返)
酒店4晚 韓元672600 ($3992.64)
旅遊保$591.6 (回贈$100超市coupon)
KKDAY斜坡滑車/鐵路自行車1天團(3大1小 $1977)
Klook南怡島/草泥馬樂園1天團 (3大1小 $1467)
Klook智勇迷宮+愛來魔相(4人) $355
滿足五香豬腳套餐 $253
Trip.com樂天世界 (4人) $702
AREX車票4張 $104

Cash 605000韓元 (約$3713)
其他簽卡雜費 約$3800
attach0/tmp/phpmjrf4j
attach1/tmp/phpUXr0ug
attach2/tmp/phpMe7XVc
attach3/tmp/php6Zp7m9
attach4/tmp/phpKE3nO5

大宅

yuensiu 發表於 24-4-6 20:32
韓國...唔知仲有無下次

機票4人$10500 (UO去,航亞返)

好好嘅分享呀(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
我七月帶個女去玩一星期。(兩條女(emoji))
諗住hea玩。
我都join 啲一天團先!
Thank you (emoji)

大宅

thy821 發表於 24-4-7 02:58
好好嘅分享呀(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
我七月帶個女去玩一星期。(兩條女(emoji))
諗住hea玩。

我八月都係呀
而家諗緊帶佢去邊
有冇idea?

公爵府

回覆樓主:

我哋一家四口5月頭去,而家plan緊行程, 預:
Day 1 :早機9點幾,到埗行明洞
Day 2:羊駝+鐵道自行車
Day 3:玩 Luge ± 行弘大
Day 4 :愛寶 + 東大門
Day 5: 未plan (夜晚8點幾機)

大宅

mymarigold 發表於 24-4-20 19:47
我哋一家四口5月頭去,而家plan緊行程, 預:
Day 1 :早機9點幾,到埗行明洞
Day 2:羊駝+鐵道自行車

近近地可去益善洞/仁寺洞行下食下。
https://creatrip.com/blog/4217

公爵府

zitaii 發表於 24-4-21 07:34
近近地可去益善洞/仁寺洞行下食下。
https://creatrip.com/blog/4217

謝謝你

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊