1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題,我女已經 25 個月大,但係連藍莓都未敢俾成粒佢食。
我女今年讀 K1,我見到 d 學校茶點好多時候有提子,成日都見到新聞 2 歲,甚至 4 歲兒童食整粒提子哽死。

我開始有 d 擔心....

大宅

sillysi 發表於 24-2-15 22:08
我女今年讀 K1,我見到 d 學校茶點好多時候有提 ...

我個女18個月都食緊原粒藍莓,2歲食緊車厘茄同提子。你可以試下比佢食,習慣下。食個陣要坐定定。

洋房

我仔歲半, 我藍莓會簡d 細粒既比佢坐定定 自己羅黎食...so far 都ok!

大宅

你有得睇住佢果時, 唔俾佢食成粒藍莓,
佢K1果時, 食成粒提子哽親, 到時老師都未必救得切
首先你學識處理, 之後盡快俾佢試食啦
其實小朋友邊有咁易哽親, 我14個月已經俾成粒藍莓佢食

別墅

要教佢慢慢咬

水晶宮

坐定定食,望住佢食,教佢要嚼,make sure 佢個口冇晒嘢先好落地去玩
真係太大粒的我會切一半,例如提子,cherries

大宅

教佢要咬開d食物,唔好一次過放入口,然後再慢慢咀嚼

別墅

今日試左整粒藍莓俾佢食,食左十幾粒,由初頭逐粒俾佢食,到後尾佢要搶住,仲兩粒咁塞入口 😅

我女最煩食野坐唔定,鍾意食就頭仔左右搖,食食下會企喺櫈度跳舞,仲有時會坐上檯 🥲

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

藍莓算淋,咀嚼對佢嚟講應該唔算好困難,問題係佢可能會好心急,見好味就一次過塞晒入口,咁就要人釘人睇住佢食,等佢學好咀嚼同吞嚥先。

佢食嘢坐唔定,會唔會係佢唔夠餓所以冇耐性?試吓搵次佢應該肚餓時先叫佢坐定定食嘢,大人都一齊陪佢坐定進食。

另外平時有冇俾佢食小餅乾?要俾多啲機會佢用啲力咬食物。

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

提子可以切開細粒食
兩歲要開始放手比佢自己食
最多睇實d
同埋睇小朋友性格
有d好為食會一次過塞入口
所以最初唔好一次過比咁多
真係睇少眼都唔得

大宅

教佢點樣食先安全 提子之類 教佢咬一啖嚼碎左再繼續食 要坐定定 唔肯就收埋 無得食 慢慢習慣左 佢就會好好地食 跟住再同佢強調呢類食物一定要咬碎食

複式洋房

Nbs 發表於 24-2-16 11:36
坐定定食,望住佢食,教佢要嚼,make sure 佢個口冇晒嘢先好落地去玩
真係太大粒的我會切一半,例如提子,c ...

大宅

減低被食物哽喉引致窒息的風險

一般來說,某些食物應避免讓5歲以下的幼兒進食,例如蒟蒻(硬)果凍、湯圓、魚蛋、香口膠、棉花糖、硬糖或黏韌的糖果、冰粒、原粒果仁,也要避免讓幼兒直接進食應作為塗抹醬食用的花生醬及果仁醬。

為了減低幼兒進食某些食物時出現哽喉而窒息的風險,可採取以下措施:

把硬的蔬菜(紅蘿蔔、青瓜等)切成幼條;

把大或結實的水果(蜜瓜、蘋果等)切成薄片;

把蔬果烹煮或搗碎來使之軟化;

削掉蔬果的外皮;

把細小的果實(葡萄、櫻桃、漿果、車厘茄等)切成小塊;

在準備水果時,檢查有沒有果籽或果核的碎片;

把肉腸去皮並切成薄片;及

把麵包切成薄條。

https://www.cfs.gov.hk/tc_chi/school/choking_hazards_of_food.html

別墅

tandy 發表於 24-2-29 23:13
減低被食物哽喉引致窒息的風險

一般來說,某些食物應避免讓5歲以下的幼兒進食,例如蒟蒻(硬)果凍、湯圓 ...

我睇外國 BLW d 指引,都係講提子 4 歲避免整粒食,見到 d 外國人準備午餐俾小朋友都係切 1/4,所以見到幼稚園 d 茶點成日見到提子頭痕

去兩間幼稚園面試,一間話幼兒班唔會食提子,一間話會切一半,不過有朋友話其實可以要求學校切細或者食第二樣,佢小朋友甩牙隻牙鬆咬唔到都叫學校切細食物

男爵府

我小朋友18個月大開始已經比原粒藍莓,初時佢會搶食,佢會唔咬就想直接吞,慢慢坐佢隔離,每次提佢要逐粒逐粒食,慢慢咬碎先吞,而家27 個月已經完完全全習慣晒要咬碎先吞,逐粒逐粒放入口慢慢食,唔使提佢都自己做到

令佢哋習慣都需要一個過程,唔好完全幫佢哋避開,係要訓練佢哋習慣咗咀嚼先吞,下次見到呢樣食物就已經自動波知道點樣食,長遠嚟講教識佢哋先係方法

複式洋房

要小心

別墅

經過一個月訓練,我女依家已經 5,6 粒藍莓塞入口食,佢係專登唔吞要塞埋其他先一齊咬,我都無初時咁驚。
不過仲未敢俾佢食提子,首先係提子好高糖,我自己都唔食,提子買又咁多粒,點喺爛之前食得晒

禁止訪問

禁止訪問

發表於 6 天前 |只看該作者

別墅

發表於 4 天前 |只看該作者
Stellar8 發表於 24-5-2 17:44
俾易哽塞嘅食物同年齡無好大關係,主要係睇個小朋友嘅咀嚼能力同食物大小。可以試下割細啲食物再俾佢,同埋 ...

其實我無懷疑過佢咀嚼能力,但佢係 6-7 粒藍莓咁塞入口,放完第一粒唔咬,塞到滿晒先吞,其實可能佢口腔肌肉控制能力係好好,先可以控制到 d 食物可以留喺口又唔溜落氣管,不過做阿媽都擔心佢出事

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊