0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

又唔係早產, 不過一出世到而家5個幾月燒過3次, 2次係高燒要入院, 已經跟足醫生講法, 唔好加太多衫, 要通風, 全部都做足, 仲有咩方法可以令佢身體好啲?

別墅

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

唔好擔心, 體質唔好後天可以改善, 等佢再大個d同佢做多d運動就得

複式洋房

nanawinoa 發表於 24-2-4 15:45
唔好擔心, 體質唔好後天可以改善, 等佢再大個d同佢做多d運動就得
講得啱! 我個B係細碼B, 又係成日病, 媽媽group嘅朋友叫我試下補心美力, 佢地有個讀營養學出身嘅媽媽話呢隻有NTS會增加BB疫苗抗體數量, 好似多左班軍隊同細菌打仗咁, 我個B補左之後真係少左咳同乞痴, 成長線都追得快左好多

洋房

回覆 selidachen 的帖子

我女都係呀,我諗住俾佢飲耐d奶粉,唔咁快同佢加固住,養好個腸胃先,同埋過左1歲個夏天就俾佢學游水等佢強壯d

別墅

牛年勳章

cceleanor9 發表於 24-2-5 20:53
講得啱! 我個B係細碼B, 又係成日病, 媽媽group嘅朋友叫我試下補心美力, 佢地有個讀營養學出身嘅媽媽話呢隻 ...
唔怪得我個陪月姨姨都係推心美力,佢話經手好多bb飲呢隻最少病,我個陣都係俾阿b飲呢隻,都適應得好好,touchwood今個冬天都冇病過

複式洋房

bb一病真係好頭痛, 我個小朋友以前都易病易敏感, 但後尾腸胃tune好咗就好似冇咩點病過, 啲姑娘話母乳益生菌都緊要, 記得要幫佢補

大宅

回覆 elfa23 的帖子

之前睇消委會有話過益生菌唔好亂咁補,睇左先知好多大牌子都出事喎 https://hk.news.yahoo.com/%E6%B6%88%E5%A7%94%E6%9C%83-%E7%9B%8A%E7%94%9F%E8%8F%8C-%E6%A8%A3%E6%9C%AC-g-niib-procalun-picolabb-%E7%B3%9E%E8%85%B8%E7%90%83%E8%8F%8C-023604459.html

複式洋房

天使媽6 發表於 24-2-13 19:42
回覆 elfa23 的帖子

之前睇消委會有話過益生菌唔好亂咁補,睇左先知好多大牌子都出事喎 https://hk.news.y ...
我唔係額外俾, 係餵個隻hipp入面本身已經有hmp, 呢隻係人奶入面有嘅益生菌, 會好吸收過其他益生菌的

大宅

Puiyu38 發表於 24-2-5 23:20

我女都係呀,我諗住俾佢飲耐d奶粉,唔咁快同佢加固住,養好個腸胃先,同埋過左1歲 ...

咪傻呀
咁細個盞攝親冷病
夏天出入更衣室都好易病,又多人多菌
有排都未真正咁游水操體能啦

大宅

Puiyu38 發表於 24-2-5 23:20

我女都係呀,我諗住俾佢飲耐d奶粉,唔咁快同佢加固住,養好個腸胃先,同埋過左1歲 ...
早加固, 早訓練腸胃, 吸收多元化營養, 抵抗力更佳

別墅

nanawinoa 發表於 24-2-4 15:45

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊