婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

民房

Del

民房

回覆 Whyme0857 的帖子

大宅

回覆樓主:

我覺得你自己湊番或者請工人,因為你根本唔認同你奶奶的一切,何必仲要揾佢幫忙,到時候你又會有好多不滿,好多埋怨。

水晶宮

回覆樓主:

唔會比奶奶湊
小朋友大個,唔係淨係食瞓痾咁湊,仲要教。淨係比唔比一粒糖都有排你拗。
除非老人家又開通又有學識又與時並進我先會考慮比佢地湊/教, 否則自己細路自己搞點返

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

做人要有骨氣,搬走咗何必搬返去。
我係你99會覺得無本事,當初就唔好學人搬,搬咗又咪要搬返嚟。
樓主有無諗過之後條點過,99壞習慣你明知,你都肯返去,就預咗要忍,唔忍一句有本事就搬,搬定留面子都無曬。
樓主3思

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔好一齊住,亦都唔好要求佢幫你湊小朋友
而家陪月3萬(真係有架)
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

其實你根本一開始就唔應該同佢住,你大嫂就有版你睇,有婆媳糾紛,你試過住過都要搬走,依家仲諗搬返去,你返出去做嘢,請工人吧啦
當然你仍然可選擇返去,不過就記得要揸頸就命,預咗咩都忍氣吞聲,莫講話咩衞生問題,教養不同之類,你都要隻眼開隻眼閉,因為今次你為儲錢,有求於你奶奶,亦相信你今次唔會咁易再搬走到,至少你老公會覺得你玩嘢,搬返去又話唔啱牙要再搬

大宅

搬出去住啦,我都試過搵奶奶幫手,又係湊湊下,話去旅行要我即拿大假自己湊番,又試過突然話要返兼職,聽日開始唔湊,好在我有工人,唔係真係搞唔掂。

自佢話唔湊,我以後都冇再叫佢幫手啦

大宅

樓主,當你接受左奶奶心意,就會俾人講一輩子,次次都係當年我點幫你,你來緊要對番我超級好等等。

我奶奶講明唔幫我,我唔會請求佢幫,但道理一樣,我講明佢有事都唔好搵我,而家我小朋友開始大,佢地對男家淡如水,小朋友亦都唔需要佢地照顧。

maggie.tang    發表於 24-1-22 14:50

子爵府

幼兒2-3歲係人生第一個反叛期,到時無宜家咁好教,如果都需要錢,就請工人,起碼你自己話事,收工回家可以親自教番

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

老人家800尺大屋,唔心動有鬼啦。受人幾次恩惠仲嫌3嫌4,老人家有開題時你亦應檢討自己。果個話哂係你長輩,唔到你鐘意話入住,唔滿意就搬走。隔住個mon 都聞到你自私味。

我係你寧願自己自住自己果間細樓,話哂一家之主,串d 唔開門俾不速之客都仲得。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

民房

回覆 kwhkwh 的帖子

老人家講嘅野唔一定啱,如果長輩當小朋友公主咁服侍,可以唔出聲?如果覺得有咩問題要改善會直接講。
我如果自私唔會係bb 1歲半放棄全職工作湊到佢3歲?我見證住佢抬頭、行路、講嘢,陪佢渡過Trouble 2-3。奈何有環境經濟壓力,2xx尺嘅地方,根本唔夠比一個好嘅環境佢成長,佢準備返長全日幼稚園有老師睇住,就算平日奶奶睇都係兩粒鐘,我先生都返屋企會睇住佢,所以我先諗住全力賺錢,小學先有能力做返兼職同老公搬出去住,去陪伴佢成長,我有呢個念頭都係要為我哋嘅家庭長遠去負責。社會已經比好多壓力婦女,輕易講出呢啲說話嘅人先係不負責任同自私!

如果我從來自己一個人,那個800尺嘅大屋對我嚟講係監獄,我不需要那些窒息的物質.

民房

回覆 kiss 的帖子

如果我自己湊只能返兼職,生活使費太大負擔不了,如果請外傭不是自己人更加不放心,所以照顧到佢三歲返幼稚園我先有呢個諗頭

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Whyme0857 發表於 24-1-26 13:01
回覆 kwhkwh 的帖子

老人家講嘅野唔一定啱,如果長輩當小朋友公主咁服侍,可以唔出聲?如果覺得有咩問題要 ...

俾好環境小朋友,父母有責,但如果要算計到別人既話(父母都係甘話)兼理直氣壯,我無法認同兼做唔岀!!
做人唔好太自私,為自己打算時唔該顧及他人感受。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

複式洋房

明白你想搵多d錢將來俾多d資源在細路身上,如果我係你,我會揀搬出去住,寧願返全職請工人姐姐湊,雖然你覺得工人姐姐係外人,但請著個好的工人姐姐不但可以幫到手而且解決你所有煩惱,你99心郁個3萬蚊想出去做陪月,分分鐘你搬番去住, 佢可能會要求你地俾番同等損失的價值佢做補償,到時肉隨砧板上, 你無得say no, 到時你係有出去搵錢但可能最後d錢花在99身上而不是在你頭家身上,而且99湊,你只可噁忍,不可多加意見, 就算你而家調教好你個細路, 但99湊番, 99都只會用佢自己個套來調教番你細路,如果你99唔配合你,遲下你細路都只會跟99果套,因為你又唔可以stop 99的行為, 但工人姐姐湊就唔同, 你可以鬧工人姐姐要佢配上你,你返全職之餘又唔使噁忍,反而一舉兩得

首頁

尾頁

跳至