婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

我99派比c6同小朋友 100x2
派比我50x2
平時又唔覺佢唔錫我 關係唔算太差 係bb岩出世 兩代人思想唔同有d拗撬
雖然利是最後都係全數我袋 但一開見到果下都唔太舒服 唔係錢問題 係好似排除左我出黎咁
我媽全部都係比100x2

大宅

回覆 judy1122 的帖子

樓主,我都有一樣情況。
未婚前,奶奶話我未係一家人,2老加埋俾$70,c6有$200, 到我入埋門,2老俾$200,但我發現奶奶俾叔仔女朋友咁多年都係$200,咁即係唔關入唔入門事啦,個刻開始,我就明白奶奶根本唔當我係一家人啦,做咩新年係咁叫我派利是比姑仔叔仔呀。

仲有奶奶而家都係勁怪,佢咁多年都唔俾生日利是我大女,但因為我細女同老公都係近新年生日,所以奶奶只俾生日利是我老公及細女,我同大女咩都冇。

唔係因為錢,但要咁分類家人,就等佢分飽佢,我寧願唔要。

大宅

唔去諗吓應該俾幾錢老人家,反而追究老人家俾幾錢自己,呢啲行為好肉酸。

別墅

wholemilk 發表於 24-1-21 00:11
唔去諗吓應該俾幾錢老人家,反而追究老人家俾幾錢自己,呢啲行為好肉酸。 ...

講比錢?我地每個月比既都多過呢到啦 同我計錢
依家係講緊個關係 你乜都唔知就故亂批評人 點夠你肉酸 你係99黎?

大宅

回覆 wholemilk 的帖子

其實我地每月都有俾家用,新年會再額外俾。但奶奶次次派利是都要搞小動作,令唔同孫都互相反感,為咩呢?
好似我兩個小朋友,奶奶比一個,唔比另一個生日利是,小朋友會問,係咪嫲嫲好憎我呢?佢點解咁對我呢?

子爵府

sybb2014 發表於 24-1-20 09:44

樓主,我都有一樣情況。

你奶奶好唔識做人

大宅

judy1122 發表於 24-1-21 01:37
講比錢?我地每個月比既都多過呢到啦 同我計錢
依家係講緊個關係 你乜都唔知就故亂批評人 點夠你肉酸 你 ...
明明係你自己講平時99都算錫你,關係唔差嘅。

大宅

真係忍唔住要搭下訕,有些人,如果要做閱讀理解題,應該會係得零分!!!!!
題都未解到就亂批評人,現實生活壓力可能好大,要響呢到找補!!!

大宅

sybb2014 發表於 24-1-21 20:13
回覆 wholemilk 的帖子

其實我地每月都有俾家用,新年會再額外俾。但奶奶次次派利是都要搞小動作,令唔同 ...

如果影響到我個女嘅話我會直接問奶奶點解會咁做架

大宅

judy1122 發表於 24-1-20 00:20
派比我50x2
平時又唔覺佢唔錫我 關係唔算太差 係bb岩出世 兩代人思想唔同有d拗撬 ...

呢啲99做埋呢啲動作,就係想你知道佢心係偏心,想你難受。
「你真係難受就真係中佢計了」
你應該就係要唔care,仲要同99講:我媽都唔駛俾利是我,反而我每天都封大利是俾佢老人家過年。生日丫,我都封俾佢!

至鬼憎啲99做埋啲小動作。平日係個人前話當新抱係個女。

別墅

wholemilk 發表於 24-1-21 23:56
明明係你自己講平時99都算錫你,關係唔差嘅。

關係唔差 同你上個帖 比唔比錢老人家有咩關係?

別墅

一世都LU 發表於 24-1-22 12:25
真係忍唔住要搭下訕,有些人,如果要做閱讀理解題,應該會係得零分!!!!!
題都未解到就亂批評人,現實生活壓 ...

好彩大家都仲好正常 知我想講乜 果d人現實永遠唯唯諾諾 唯有係bk話下人囉

別墅

sybb2014 發表於 24-1-20 09:44

樓主,我都有一樣情況。

佢封其他女朋友or新抱幾多就未必咁易知 封比我地一家 其實點都會知 咁樣先怪

複式洋房

judy1122 發表於 24-1-22 20:57
佢封其他女朋友or新抱幾多就未必咁易知 封比我地一家 其實點都會知 咁樣先怪
...
岩岩生左B, 早D知道你99為人仲好啦.接受現實啦, 唔好寄望你99會好好對你如同佢個仔一樣呀. 甘樣會唔會舒服D!

男爵府

judy1122 發表於 24-1-20 00:20
派比我50x2
平時又唔覺佢唔錫我 關係唔算太差 係bb岩出世 兩代人思想唔同有d拗撬 ...

你99小家

大宅

點解會知,因為人地未來媳婦冇來團年,但奶奶係食飯個陣拿利是封出來,拿埋錢即時封,叫另一仔記住幫佢俾未來媳婦。

別墅

你們算好了,有利是。我入門十几年,一封20元都無收過,但我俾著OVER十年家用。

大宅

一世都LU 發表於 24-1-22 12:25
題都未解到就亂批評人,現實生活壓 ...

我睇到兩樣嘢
1)平時99錫樓主,關係唔差。
2)樓主其實會袋埋老公及小孩的利是,唔會俾返當事人,即係樓主其實有100x2x2,及50x2。
請問有冇理解錯?

平時99對樓主幾好都唔算數,但派利是唔定額派就要唱99,孩子會點睇呢個媽媽?

大宅

judy1122 發表於 24-1-22 20:53
關係唔差 同你上個帖 比唔比錢老人家有咩關係?
只係戥個99唔抵,平時對新抱好好的,但個新抱好物質主義,將親情用金錢量化,利是派少啲就唱人。

別墅

wholemilk 發表於 24-1-25 02:28
只係戥個99唔抵,平時對新抱好好的,但個新抱好物質主義,將親情用金錢量化,利是派少啲就唱人。
...

我係屋企揸財政大權 所以d錢係比哂我分配 某程度上係尊重我 而我只係分享99既利是習慣令人不舒服 將親情用金錢量化?咁家用都唔洗比 反正無一齊住 淨係陪飲茶足夠?呢個婆媳版唔係講呢d野既?你去錯版啦99

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊