自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

好耐未試過入境打蛇餅打到通道上。

最奇景係未試過行李帶冇人等行李,滿哂一圈行李帶嘅行李架,得我一個去攞行李,有啲行李仲要排哂係地,一條長龍。

我係坐係機較後位置添。

原本諗啲人唔去日本,轉嚟泰國?目測多外國人,印度或巴基司坦、洋人等等,過去10年常飛曼谷,未見過咁長龍入境,今日又唔係咩假期

瑪瑙宮

大廚勳章

SandyKL 發表於 24-1-18 20:31

最奇景係未試過行李帶冇人等行李,滿哂一圈行李帶嘅行李架,得我一個去 ...

我一月初去,又冇咁誇張喎。。。可能係某啲時間好多班航班一齊到掛,所以過關咪多人囉
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔係今日嘅事啦,呢一兩個月都係咁,某啲時段一次過嚟好多班機就會出現呢個情況

珍珠宮

最奇景係未試過行李帶冇人等行李,滿哂一圈行李帶嘅行李架,得我一個去 ...

即係未轉入去開始排?疫情前有見過吔

瑪瑙宮

大廚勳章

我係餓底 發表於 24-1-18 20:34
唔係今日嘅事啦,呢一兩個月都係咁,某啲時段一次過嚟好多班機就會出現呢個情況
...

我一月7號下午3點幾到。。。我覺得算好順利(可能呢個時段少航班一齊到)。。。基本上不用10分鐘。。。我無行李就更快出到去。。。

琥珀宮

係未因為免中國簽證 ,多左內地客

珍珠宮

醒目開學勳章

我1月4日中午到都係咁,喺下面已經勁多人,排到上去又分左左右兩邊再排,打哂蛇餅。外國人多,佢哋都排到燥燥地,中間有人爭執打交。
呢啲入境情況好小見,一般岀境先打蛇餅,我上年二月,五月,六月都去過曼谷,入境好快,係直入。岀境就誇張了。
所以今次去入境都排到咁,我都覺得好奇怪。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

同一時間太多機到? 上次夜機咁啱就有架韓國機比我地早啲啲到, 好彩排唔耐

珍珠宮

回覆樓主:

突然覺得內地人真的需要有簽證,因為他們真的太多人了,而且又有錢,去到什麼國家都是內地人多。

怕怕地,我很怕排隊

琥珀宮

seaheart88 發表於 24-1-18 20:33
我一月初去,又冇咁誇張喎。。。可能係某啲時間好多班航班一齊到掛,所以過關咪多人囉
...

我第一次見,未見過咁盛況,奇怪在今日又唔係咩大日子。

琥珀宮

我係餓底 發表於 24-1-18 20:34
...

咁可能係航班安排問題,一次過堆一大棚旅客,排海關入境人仲多過外面等行李,都真係好少見,諗到係南韓與台灣。

香港離境好快,因為依家人臉識別,速度好快,香港居民回港更便捷,開個非觸式e道app,過關快得很。

琥珀宮

終極熊貓 發表於 24-1-18 20:43
即係未轉入去開始排?疫情前有見過吔

係,未轉到海關關口入境大堂,斜路外嘅通道上係龍尾。疫情前都有去,冇遇過此場面。

琥珀宮

mandy952 發表於 24-1-18 22:10
係未因為免中國簽證 ,多左內地客

我都有諗到,但見機上唔覺大陸人,都係香港人、洋人、泰國人、印度或巴基斯坦人(好相似分唔到佢地 )。

琥珀宮

carollam310 發表於 24-1-18 22:18
我1月4日中午到都係咁,喺下面已經勁多人,排到上去又分左左右兩邊再排,打哂蛇餅。外國人多,佢哋都排到燥 ...

我坐12點45分泰航,咦!突然間醒起,CX可能減航班,所以谷哂去泰航,太多航班太多人同時間抵達,關員應付唔嚟,又要左右掃4隻手指,又要左右食指,仲要影人臉,需時較長。

入到海關大堂左左右右,往常都係咁,感覺係墟撼。

有個傻佬好搞笑,佢扮懵打尖,但又唔夠大膽行好前,終於係我前面果個前面停下,後來佢拎出個泰國護照,我即笑,因為上斜路前另闢一個入口俾泰國居民,佢可能睇唔到照跟外國人條隊排。

伯爵府

mln 發表於 24-1-18 23:01
突然覺得內地人真的需要有簽證,因為他們真的太多人了,而且又有錢,去到什麼國家都是內地人多。

怕怕地, ...

錯了,我上星期去泰國,過関大部份都係韓國人/香港人/外國人多,冇乜中國人,可能免簽未開始,亦唔係中國假期,多人係因為開得counter 小,同埋入境步驟麻煩,又要左右手指紋又要面容識別咁

琥珀宮

TMC3012 發表於 24-1-18 22:27
同一時間太多機到? 上次夜機咁啱就有架韓國機比我地早啲啲到, 好彩排唔耐
...

唔知,但我中午坐呢班機係大機,一直排10個,即窗左右兩邊3個座位,中間4個,近年少見泰航出咁大架機,係波音777嚟,差唔多爆哂。

夜機有機會人少啲,冇咁墟撼。

琥珀宮

mln 發表於 24-1-18 23:01

怕怕地, ...

今日我就見唔到大陸人嘞,泰國人、洋人、香港人與印度/巴基斯坦人。

免中國人簽證係大勢嚟架嘞,只會越嚟越多國家免,其他國家經濟差,2023年中國GDP都有5.2,邊個唔想嫌人民幣?

疫情前係,出國多內地人,但2023年反而唔多,佢地多留係國內旅遊,出國反而冇疫情前咁多。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

SandyKL 發表於 24-1-19 00:40
我坐12點45分泰航,咦!突然間醒起,CX可能減航班,所以谷哂去泰航,太多航班太多人同時間抵達,關員應付 ...

我下月出發都係呢班機,咁你排咗幾耐?

珍珠宮

SandyKL 發表於 24-1-19 00:25
係,未轉到海關關口入境大堂,斜路外嘅通道上係龍尾。疫情前都有去,冇遇過此場面。
...

我仔農曆新年會去Bkk, 預計會更加墟冚,佢已經買定Vip fast track service ,應該會快好多

琥珀宮

我係餓底 發表於 24-1-19 01:01
我下月出發都係呢班機,咁你排咗幾耐?

我冇記低時間,大約45分鐘。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊