0-6個月

跳至

首頁

尾頁

民房

bb冇飲人奶之後便便有時一粒粒咁

複式洋房

正常唔會~雖然人奶水奶高,奶粉會杰D,但都唔會柯粒粒,你睇下個B係咪消化不良,腸胃有問題

複式洋房

你餵緊邊隻吖?奶粉始終係烘焙出黎,有啲BB都可以會無咁受得到,容易熱氣,如果揀到隻啱嘅或者夾到嘅就會少D尼D情況發生,我之前餵Enfinitas BB D便便都幾soft幾靚,同飲人奶個陣差不多

民房

岩岩loop左Enfinitas好似話係母乳配方,即係我個隻唔係母乳配方所以便便會變左一粒粒...?

複式洋房

SakaLee 發表於 24-1-18 17:35
岩岩loop左Enfinitas好似話係母乳配方,即係我個隻唔係母乳配方所以便便會變左一粒粒...? ...
未必~母乳配方係成分同味道偏向人奶,BB比較容易銜接,熱氣可能低機會啲,但係其實BB如果唔夾隻奶粉,或者本身腸胃麻麻,都有機會便便唔靚

複式洋房

SakaLee 發表於 24-1-18 17:35
岩岩loop左Enfinitas好似話係母乳配方,即係我個隻唔係母乳配方所以便便會變左一粒粒...? ...
一粒粒通常熱氣,你睇下你餵緊隻奶粉係咪高醣或者你有無跟足佢個配方沖,我自己覺得Enfinitas都算淡口嘅,就唔甜嘅,同埋佢好似話個成分入面有hmo同乳鐵蛋白,都會對腸胃好少少嘅

複式洋房

SakaLee 發表於 24-1-18 16:20
bb冇飲人奶之後便便有時一粒粒咁
就咁睇應該因為奶粉唔夾搞到BB腸胃唔好, 所以便便有問題, 我B補心美力到全奶粉, 佢有HMO同NTs, 對BB腸胃同免疫力都好好, 佢飲到6個月大都好少病

別墅

可能未適應

複式洋房

BB一轉奶粉一開頭都係咁,通常要啲時間適應,但一段時間都仲係咁加埋肚脹又難痌就要考慮轉奶粉
我個BB之前飲過隻都係消化得唔好,仲好易嘔奶,係轉左佳貝羊奶先改善到,羊奶感覺真係易消化好多,你或者都可以考慮下

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊