0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

近年大家都鼓勵媽媽餵人奶,由產檢開始姑娘都keep住分享人奶對bb嘅好處,加上大仔當年食奶粉搞到成身濕疹(後來check到係牛奶敏感),所以今次細女出世就決定餵人奶,諗住一定對BB好,點知到而家好後悔。。。

其實今胎上奶都算順利,BB出世後大概三星期左右基本已經可以全人奶,唔使補奶粉,但後來發覺大概滿月左右BB開始唔肯用奶樽食奶(有時屋企人見我瞓咗諗住用奶樽餵少少奶粉俾BB都好難餵),塞親個奶樽入口喊到好似虐待佢咁。。。嗰時BB仲細細隻,唔忍心夾硬逼佢,所以盡量可以都基本係埋身食。

到一個月返健康院嘅時候問姑娘點算,因為我放完產假要返工,姑娘都答唔到應該點做,淨係一直話埋身對BB好,有安全感。。。

到第二個月返健康院我再問姑娘點算,姑娘就話要忍心d俾佢試吓用奶樽,話而家時間都好充裕可以俾BB適應(仲有一個月我先返工)。

去完健康院第二日就比BB試吓用奶樽,我最後凌晨六點埋身餵完佢之後,日間由工人姐姐用奶樽餵佢,但 BB竟然可以堅持10個鐘一滴奶都唔食。於是我再打去母乳熱線問姑娘應該點做,姑娘話可以模仿我返工嘅作息,大概五六點時間就比BB埋身食,日間繼續試用奶樽。

而家又過咗大概10日, 我已經好好彩有個好好嘅工人姐姐每餐都又抱又氹又傾偈,試吓慢慢用奶樽餵佢,另外我有試過買其他牌子嘅奶嘴同乳膠奶嘴俾BB試吓,但而家每餐都仍然係喊到拆天,而且最多都係食得一安,全日日間夾埋最多都係食得兩三安。。。更慘嘅係明明原本我已經feel到BB夜晚開始少咗醒唔使食奶,就算要食都食完好快瞓返。而家日間佢食得咁少,又變返夜晚10點、2點、6點準時喊喊要埋身食奶,好似初生咁。。。

而家我好快就要返工啦,真係唔知點算。。。

洋房

回覆 Chbb1224 的帖子

咁又唔使後悔,我都係全人奶B,全埋身食,黎緊都要返工啦,我BB初初都唔肯食奶樽㗎,我換過好多牌子,搵一個同BB夾到既牌子先,開始唔使咁快變曬返工模式,可能一日一餐試用奶樽先?始終BB唔可以成日只食咁少奶,慢慢再增加用奶樽餵既次數,我依家都係咁幫BB做適應㗎

別墅

VanneLaw_FB 發表於 24-1-19 02:38

咁又唔使後悔,我都係全人奶B,全埋身食,黎緊都要返工啦,我BB初初都唔肯食奶樽㗎 ...

呢兩日BB有少少進步,全個日間試過食到5安,不過都係個嘴一掂到奶樽就爆喊咗一輪先。。。

你仲有幾耐返工啊? 你BB適應成點?

洋房

見到你話BB有進步都替你開心啊,慢慢來,BB會適應到的。我下個月18號就返工啦,依家BB都肯用奶樽飲奶啦,下一步就要俾BB適應下飲奶粉,因為我試過泵奶,三個鐘泵一次,都係得100ML度,應該唔夠B B食,加上返工有機會會因為壓力而少左奶量,所以都要開始訓練下

大宅

樓主,我同你狀況好相似,我BB依加兩個月奶樽奶嘴都唔肯用,試過用奶樽餵奶佢可以10分鐘先飲得一兩啖濕吓個口,嚟緊二月頭我都要返工唔知點算我冇後悔但10萬個唔願意返工,嚟緊一返工都會辭職 但係你知返工嗰段時間真係好容易斷奶好頭痛

男爵府

BB真係有性格哦…..

複式洋房

Chbb1224 發表於 24-1-16 12:41
近年大家都鼓勵媽媽餵人奶,由產檢開始姑娘都keep住分享人奶對bb嘅好處,加上大仔當年食奶粉搞到成身濕疹( ...
或者可以試下泵奶俾BB飲, 睇下係奶樽問題定係味道問題…我個B啱啱人奶轉奶粉時都有試過呢個情況, 後尾轉左第二隻奶粉就解決左…而家飲緊雅培HMO, 我試過覺得味道同人奶淡淡地個味道比較似, 之前飲個隻太甜, 呢隻冇落蔗糖, 所以都好肯飲, 每次都飲到4安左右

別墅

回覆 orsema 的帖子

已經係泵奶喇,暫時夠奶,無打算比bb食奶粉,所以唔係味道問題,係奶樽呀。

大宅

Chbb1224 發表於 24-1-25 18:22
回覆 orsema 的帖子

已經係泵奶喇,暫時夠奶,無打算比bb食奶粉,所以唔係味道問題,係奶樽呀。 ...

我見醫院用nuk奶嘴,你用邊種?同埋暖奶溫度會唔會太暖?

別墅

回覆 pforpinkpink 的帖子

nuk 乳膠奶嘴係我其中一種買來比佢試嘅,唔成功呀。同埋奶温唔會亂嚟啦,我今次第二胎,都有經驗嘅。暫時佢每次都係食1安-1.5安,日間夾埋食大約4安左右咋。。。不過好消息係唔會次次都喊到拆天咁食,而家希望佢下個月加固肯食米糊啦。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊