0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

配方奶粉其實係咪隻隻差吾多?我老公話係,叫我搵隻平啲嘅

洋房

我覺得唔係 起碼唔係隻隻肯飲 又飲得好 我覺得價錢唔係重點 其實大路牌子一個月計埋都唔爭得好遠 最緊要係你個小朋友喳嘛

洋房

佢乜都求其 我話餵緊隻奶粉唔好 BB好似食得麻麻 佢就話我轉轉轉 又話奶粉錢好貴

洋房

我個女全奶粉飲緊Enfinitas,呢隻係人奶配方,bb飲左會易夾啲,平貴我就唔敢講,不過我覺得性價比算OK嘅,好似話有啲獨家營養定唔知咩功效

複式洋房

奶粉有標準,我好似聽過話要有1+33(營養)同符合含量。你話係咪差唔多呢,又可以話係又可以話唔係,因為間間廠隻奶粉有嘅野又差唔多,但係個配方又會唔同,可能某種營養個比例多少少,或者有某種營養係佢獨家配方,都要睇你BB需要

複式洋房

Enfinitas我都有餵開,我做護士個frd話呢隻有乳鐵蛋白係好野黎,佢自己都有餵開,我先至跟佢轉

大宅

虎到金來勳章

自己仔女係寶,點可以求其架,bb腸胃敏感,最基本都要夾到bb暢道,吸收同消化好。我就揀左皇家美素, 同我個女好夾,bb keep到生長線,仲日日有便便Tim

男爵府

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

Kaykayyuen607 發表於 24-1-15 16:38
我補奶粉一定揀d大牌子及質數好,皇家美素呢隻勁得,因為味道似人奶,營養又夠,bb補佢,實有靚便便!

複式洋房

其實每隻奶粉入面都有唔同嘅營養~
我女女飲皇家美素,佢嘅HMO 同GOS對呼吸道有保護作用同加強免疫力架,真係會病少啲架

大宅

虎到金來勳章 減齡達人勳章

回覆 Kaykayyuen607 的帖子

我覺得唔係隻隻奶粉都一樣,有啲奶粉飲完之後好熱氣好難消化。

男爵府

其成份應該大同小異,睇bb既吸收同需要。我b由細個轉飲皇家美素,佢有HMO及GOS,所以我bb柯便便方面係柯得好好…..

複式洋房

Kaykayyuen607 發表於 24-1-15 16:38
我都覺得唔係愈貴愈好, 都要睇夾唔夾BB! 我同我嫂同一個月生, 我仔一出世飲心美力, 佢仔仔就飲貴啲嗰隻, 飲左半個月都痾唔到, 試過好多方法, 最後都係轉飲我仔個隻先慢慢冇事, 免疫力都好過以前, 最緊要都係BB夾得好

別墅

sylvester123 發表於 24-1-16 12:40
我補奶粉一定揀d大牌子及質數好,皇家美素呢隻勁得,因為味道似人奶,營養又夠,bb補佢,實有靚便便!
...
我個仔都係飲呢隻奶粉 淡淡地 似人奶 日日有便便 腸胃好健康 飲到現在

複式洋房

回覆 Kaykayyuen607 的帖子

唔係呀…我囡一開始補奶粉之後冇便便, 就算自己買左益生菌加入去都唔得…同埋睇左消委會好多益生菌來源都好差, 之後轉左飲HIPP, 有同母乳一樣嘅HMP益生菌對BB腸胃都好好多, 安全啲, 便便都正常返

大宅

其實隻隻成分都大同小異,有d HMO高d有d DHA多d,大多都無蔗糖,按你需要,唯一皇家美素係全脂,我仔飲過一罐長肉得太快又轉返平價脂肪奶

Btw入媽媽會會寄d細細罐奶粉比你試飲

複式洋房

我b一開始補左最貴嗰款,點知便便一日硬過一日,之後轉其他奶粉反而有返靚便便!我睇法係同護膚一樣,隻隻成份都唔同,其實好睇夾唔夾到,我個b就夾心美力,夾得好,所以都keep到靚便便

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊