婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

最近老爺退休,我知男家經濟一般,因為佢地既屋係租,依靠退休金,同老公+我俾既錢。有日傾偈,阿囡向我同老公話,嫲嫲要我將來出黎做野要俾錢嫲,吾係嫲嫲就黑面吾俾飯佢食。聽完後老公係甘笑,其實我好嬲。覺得99湊孫當投資,將來要我囡俾回報. 尤其之前我想接囡返黎住,99就情緒勒索,話個孫去左我地到住,就冇人理佢。真係想爆粗鬧佢,自私!我同阿媽呻,阿媽竟然話明白點解佢甘講,話睇得出99湊我囡有心機,見自己個仔吾理自己,驚冇人理,希望個孫孝順照顧自己。就算99吾甘講,我都會教囡要孝順嫲嫲,但99用呢D手段,講呢D說話。我更加討厭呢個女人。各位,我係咪好小氣?

別墅

回覆樓主:

你小氣同計較係好正常,因為重點老爺奶奶唔係有錢,邊個唔想個老爺奶奶又有錢又願意照顧個孫,讓自己有得出去賺錢!莫論當初咩原因冇請到工人照顧你個女,事實你奶奶已經幫手照顧個孫咁多年,佢有咁嘅期待係好正常!當然你會認為佢收左你錢,佢應份要照顧個孫女,但坦白講若果你知將來兩老走咗有D錢留畀孫女,你個心一定舒服好多!
唔做FTM, 出去賺錢就係「提供最好資源畀小朋友,保障自己,唔靠老公嘅好媽媽」,奶奶收錢照顧孫女就係「當孫女係投資工具」,問心,你認為女兒長大咗邊個得到回報會多啲!

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

當唔鐘意1個人時,佢做啲咩講啲咩,都會無限量放大,女兒年紀都唔細有獨立思想,而且可能係2嫲孫相處方式,樓主唔好理咁多。
問心到你女兒出嚟工作,99年紀都唔少,由細到大都係99湊開,照顧返嫲嫲都正常,最重要女兒有無咁聽話,樓主做女時,都有反叛期,有時聽完咪算,唔好咁上心。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

tw103 發表於 24-1-14 01:48
最近老爺退休,我知男家經濟一般,因為佢地既屋係租,依靠退休金,同老公+我俾既錢。有日傾偈,阿囡向我同 ...

到你個女出嚟做野,嫲嫲都唔知喺邊

點解你都要比錢佢地兩個

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

好似樓上話齋, 阿女識搵錢時, 老人家應該滿懷安慰。

「嫲嫲要我將來出黎做野要俾錢嫲」-->其實另一角度睇, 老人家其實教緊個女孝順, 他日長輩不在, 自然識孝順下一輩.

自己打工將心比已, 收份糧未必盡心做, 老人家收左錢盡心做, 「睇得出99湊我囡有心機」-->竟然俾你講到「覺得99湊孫當投資」, 老實講, 你討厭老人家時, 我會討厭樓主你多些。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

你女肯返屋企同你住喇?
嫲嫲湊咗佢咁多年,直頭同佢住唔係同你住,老咗想個孫錫下關照下好正常

珍珠宮

99既然俾心機照顧孫女,佢講呢啲只係想孫女氹下自己啫,我99無付出啲乜,佢都同我小朋友講,第二時間屋係咪預埋佢住,其實都係講下,
第一,到時未必係到,
第二,呀媽我都未必有份
唔洗太認真

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

睇舊post你女同嫲嫲感情仲深厚過同你

你與其介意奶奶講既野

不如擔心下個女大個孝順你多啲定孝順奶奶多啲

關懷你多啲定奶奶多啲

比家用比你多啲定比湊大佢果個多啲

男爵府

最近老爺退休,我知男家經濟一般,因為佢地既屋係租,依靠退休金,同老公+我俾既錢。有日傾偈,阿囡向我同 ...

點解你個囡同6299住,唔係同你住?

伯爵府

唔小氣
當你慢慢同佢相處你會發現佢當你係外人,或者係一個幫佢個仔的工具

禁止訪問

2024勳章

禁止訪問

2024勳章

子爵府

有咩好嬲,老人家講下,老實,你女出來打工你99都可能已經走咗啦,咪是但應下佢。

珍珠宮

老爺奶奶申請公屋已經可以慳好多啦

琥珀宮

搬返去內地三四線城市住,可以慳好多

男爵府

好媽媽勳章

唔小氣,當笑話唔好激親自己
我99仲攪笑,佢話我生得一個仔,將來點照顧佢地一家咁多個人?
唔單止想養兒防老,仲想分支再繼續

別墅

回覆 心滿意足 的帖子

一山還有一山高, 你奶奶仲好笑

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊