0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

家姐9歲,妹妹岩岩出世兩個半月,妹妹未出世前,家姐話好想要個妹妹,但妹妹出世之後,家姐好似好唔鍾意妹妹甘,問佢佢話唔係,佢應該唔敢同我地講,因當妹妹喊,佢會話(佢好煩呀,唔好理佢啦,將佢俾左人啦之類的說話)什至妹妹喊緊,會話嘈住佢玩,嘈住佢做功課,唔俾我抱佢出廳,要我同妹妹喺房,有時唔知我係咪諗多左,但我總覺得家姐成日想打妹妹,但只因我地喺度,所以無甘做,但屋企人就成日話我唔好諗到家姐甘衰,究竟我可以點做?PS我地已經盡量做到兩個平衡,唔會只顧照顧妹妹而唔理家姐,但佢都係甘,有人幫幫我嗎?

大宅

代妹妹送份禮物俾家姐,叫家姐幫手照顧,讚家姐湊得好,話妹妹好鍾意家姐。呷醋嘛⋯⋯個個都會,好正常。

大宅

nicole39128 發表於 24-1-7 16:09
家姐9歲,妹妹岩岩出世兩個半月,妹妹未出世前,家姐話好想要個妹妹,但妹妹出世之後,家姐好似好唔鍾意妹 ...

有啲書係講關於做家姐,或者屋企多左個bb之類,你可以買本同佢一齊睇。同埋試下抽少少時間淨係同姐姐一齊(同佢去食早餐,同佢去圖書館之類)等佢覺得父母既注意力仲有係自己身上。

子爵府

nicole39128 發表於 24-1-7 16:09
家姐9歲,妹妹岩岩出世兩個半月,妹妹未出世前,家姐話好想要個妹妹,但妹妹出世之後,家姐好似好唔鍾意妹 ...

我家姐當年都係咁,佢10歲做家姐,我岩岩出世,媽咪將家姐交俾婆婆照顧,佢就照顧我,我家姐問我媽係咪唔要佢

大宅

回覆樓主:

試下搵機會放假交bb比長老湊半日,父母同家姐一齊去玩,又或者一家人陪家姐去佢想去既地方,等佢覺得父母都仍然一樣重視同愛錫佢

大宅

noodle_noodle 發表於 24-1-9 10:21
我家姐當年都係咁,佢10歲做家姐,我岩岩出世,媽咪將家姐交俾婆婆照顧,佢就照顧我,我家姐問我媽係咪唔 ...

10歲識照顧自己好多野,推佢比婆婆湊好慘,好傷佢心

子爵府

my_journey 發表於 24-1-9 20:28
10歲識照顧自己好多野,推佢比婆婆湊好慘,好傷佢心

我媽入左醫院成個月先出到院,我就跟佢一齊喺醫院,所以我家姐就交左俾婆婆,咁長時間唔接咪以為唔要佢

大宅

noodle_noodle 發表於 24-1-10 00:47
我媽入左醫院成個月先出到院,我就跟佢一齊喺醫院,所以我家姐就交左俾婆婆,咁長時間唔接咪以為唔要佢
...

所以大家有溝通係好重要,10歲都應該會好明事理

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊