想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

想plan生bb 但老公有個弱智家姐 驚遺傳自己小朋友都有事
成日叫佢find out下係咪99陀女既時候發生d咩事 ie. 撞親之類(咁就唔關遺傳事) 佢話佢媽話過左幾十年鬼記得

同老公講去做懷孕前檢查佢又愛理不理 話輕度弱智check唔到就算正常兩公婆都有機會生弱智小朋友

唉 好灰 但自問我未必有信心照顧到有問題既bb

懷胎10月 出左世又要擔心會唔會到小學之知個小朋友有無事(佢家姐都係小學先知)

已經周圍上網搵資料,但係唔見有
如果問普通家庭醫生,佢哋係咪都答唔到?

別墅

有冇得直接問奶奶?

當年產檢無依家咁先進
依家你懷孕嘅話
如果係公立醫院 14周時會幫你度頸皮做唐氏綜合性篩查
如果你肯額外俾錢 可以係12周係私家醫生度做T21(價錢約五千) 可以透過驗血篩查21種罕見基因病
當然呢兩隻test 唔可以完全排除晒所有引起弱能嘅病啦
普通科醫生都應該會有基本知識答到你呢方面嘅問題 或者推敲到你姑奶咩病
即管問下佢哋

別墅

要睇番弱智定系唐氏症

大宅

回覆 reborn08 的帖子

弱智可以有很多成因, 至少你老公正常, 可以擔心少樣 X-linked 有關的遺傳病🤭智力問題未必一定和基因有關, 有時可能是腦病變, 例如腦膜炎、腦炎等都會影響智力。
而唐氏綜合症是有樣睇的, 高齡產婦誕下唐氏BB的機會會高些。
不用擔心太多, 有咗BB後可考慮做「絨毛膜活檢」及「抽羊水」, 但要清楚會有流產的風險。

其實生仔要顧及的風險會有很多, 無遺病都可以有先天缺陷, 隨遇而安吧!

別墅

回覆樓主:

其實你想你老公點樣「調查」你奶奶當年懷孕的情況!你擔心係正常,不過你叫你老公係咁問佢阿媽呢個問題*奶奶實會有hard Feeling! 積極調理身體同做產前檢查好過!

水晶宮

弱智,除非係check 到有原因(例如唐氏,各syndrome 綜合症等 - 呢d 好多都有樣睇), 否則好多都無原因,你問奶奶都無咩意思。
產前檢查亦唔係萬能唔係乜都check 到晒,而且功能係check 唔到嘅。
倒不如平常心。

別墅

睇一次婦產科醫生,問醫生有咩檢查可以做,了解多啲,好過上黎問架?我知道有得做基因檢測,媽媽基因影響大過爸爸架 。
不過就算而家醫學昌明,但都冇一個百分百答案 。樓上都講得好啱,就算2夫婦冇表面/家族問題,都唔等於冇隱性基因

別墅

applepieemini 發表於 24-1-1 20:35
睇一次婦產科醫生,問醫生有咩檢查可以做,了解多啲,好過上黎問架?我知道有得做基因檢測,媽媽基因影響大 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊