夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 english1221 的帖子

我個BB係一喊就勁激動,佢要食奶一刻都唔忍得就大喊。佢一喊就全部人醒晒唔會有人訓到。又或者係我老公都太擔心訓唔到

大宅

回覆 hopeforbest 的帖子

我係開刀生同奶奶都一早講明話坐月要坐好啲,唔係會成世有後遺症。佢自己生完之後身體唔好所以叫我一定要坐好啲。佢本身話洗手都唔好用生水但我都只係用水喉暖水算。
同開刀有傷口要復完根本唔會有力抱BB。我一開始係床上起身都要慢動作。

不過我都會湊返多啲BB既,但我媽同老公抱得佢舒服啲,我抱個陣有時BB喊,佢哋就會即刻話俾佢地黎。咁我都知我屋企人係錫我既。

我話老公燥底係驚佢有一刻無情力會整到BB。唔係話佢唔好。我媽都一樣湊咁耐都好攰但佢都無惡BB。

大宅

iphonebb 發表於 23-12-24 01:53
回覆 SUMSUM_88 的帖子

都可以試吓你既方法。但我個BB係一喊就勁激動,佢要食奶一刻都唔忍得就大喊。佢一 ...

其實你哋鰃奶粉,基本上都知道咩鐘數個B會叫肚餓,唔洗等到喊先去冲奶。B B係用喊去通知你哋佢有需要,唔會識得忍。

夜晚唔肯訓有好多原因,可能日頭訓得太多,清醒嘅時間去咗夜晚。另外照顧者夜晚都攰,有可能掃風掃唔清,條氣頂住,好難訓得好。

子爵府

回覆 iphonebb 的帖子

我上胎都係開刀生,完全無你講運唔到力問題,分工合作湊B餵奶同坐好月無衝突,我個女個陣食得少,夜奶要餵兩轉,基本上係我同老公分工合作,一人一round,姐姐就日頭主力,我就日頭補眠,老公日頭都要返工
反而你話陪你老公一齊餵,你又話你媽瞓得最少,我唔知係咪全部人起身去餵一轉奶,其實好浪費時間,個個都休息不足,唔燥底都難

水晶宮

回覆樓主:

唔夠瞓當然會躁底,好正常。
湊BB,尤其係初生,要輪更咁湊㗎喎。日頭係老公夜晚又係老公,佢梗係燥啦。

我兩胎都係開刀,兩胎都係夜晚自己湊,包括埋泵奶餵奶換片掃風氹瞓,兩個仲要一路都唔戒夜奶(其實都三四歲都係一晚醒幾次), 放完產假要返工都依然係夜晚自己湊。

你既然乜都唔使自己做,就多appreciate 其他人做嘅嘢啦。

男爵府

咁你就應該日頭整醒BB啦,由得佢日頭瞓,夜晚點會瞓呀。

男爵府

應該係你哋唔識睇hunger cues

大宅

回覆 HOPEFORBB 的帖子

我同我老公一pair湊,我媽同我爸一pair湊。我哋係互相補位。我哋無好明確咁分日頭同夜晚。因為我老公同啊媽都唔係話訓就訓到既人。我有係post講到其實我老公多數都係餵一次夜奶。例如餵左夜晚9點幾個轉,個仔可能一啲都訓唔到係度喊,同有時個仔係咁喊,所有人都起哂身訓唔到。

我唔知係咪BB有肚風,佢呢排係飲完奶有時都喊。如果係食完訓,訓完食咁好易分日頭湊同夜晚湊。

大宅

回覆 Nbs 的帖子

我幾時有唔appreciate,我有講老公對我哋好好。

大宅

回覆 english1221 的帖子

咁易整醒就好。日頭佢眼瞓點整佢都唔醒。成屋人好嘈,搞佢手仔腳仔都唔醒。

男爵府

唔係佢瞓緊無啦啦整佢,而係要佢每次醒左食奶,就同佢互動多啲,睇吓書, tummy time,睇黑白卡,玩具,落街,等佢每次唔好一食完奶又瞓返。差唔多夠鐘食奶,就早少少叫醒佢,又玩一陣,先至餵奶。要令佢每個wake window長啲,每次盡量15 min 15 min 咁慢慢加。

大宅

iphonebb 發表於 23-12-23 20:18
回覆 HOPEFORBB 的帖子

其實我同我媽都可以湊,但係我坐緊月同老公唔鍾意我媽係BB喊個陣從佢手上搶走。

你老公發脾氣,你就出手湊,阿媽自己湊就最好,bb話曬係自己個肚9個月,佢最熟你。
過左一個月可能係個肚唔舒服,頭一個月就發脾氣,咁日後好多好容易發脾氣既點嫁

男爵府

見到你話你老公講控制個b,唔好意思講句,我完全覺得佢痴痴地。
個b一個月大,個b自己都未控制到自己,你老公覺得佢控制到有咩根據?湊到發脾氣時,你老公要識行開/放鬆/調節自己,佢夾硬嚟燥哂底都係根本唔識湊嘅表現。佢有心湊,不如聽下有經驗嘅人講,一係睇下書學下點湊。
佢必須要調節下心態,bb行為唔係用管理成人嘅方法就得,佢咁樣令小朋友同佢自己將來都只會好辛苦,因小朋友有排都未做到老公覺得應達到嘅水平。

大宅

回覆 KILW 的帖子

係呀,我同媽咪都覺得佢要放輕鬆。就算係奶奶都話佢。我都有同佢傾過,但好難完全改變佢。希望之後有改善。
你講左我心中所想。我唔知點解開頭咁多個留言都話我老公幫手已經好好。我無話佢唔好,老公肯花時間湊我好感激。但呢個控制問題為咗個仔日後著想都要改善啦。

大宅

回覆 clarissakwan 的帖子

佢發脾氣個陣,我會同佢講俾我抱啦,但佢有時會唔俾個B我,覺得佢自己搞得掂。
之前我媽係佢手上拎走個B個陣,佢更加唔鐘意。

我覺得佢係太緊張搞到過左火,而佢性格本身都係好急既人,佢自己唔覺。同佢講左,佢覺得係我哋問題。

大宅

開刀生坐好月呢啲藉口嚟啫,我都開刀生返到屋企第一晚已經係自己湊,老公本身好論盡搞唔掂,餵奶換片沖涼全部我自己做,嗰陣新請個工人唔多掂,用咗兩個星期炒咗,坐月時除咗湊B全屋家務都係我自己做曬。
晩晚冇覺瞓真係人都癲,我都會夜晚發B B脾氣,有時覺得頂唔順咪叫醒老公俾個B佢,自己喊下休息下跟住又湊過囉。你唔想老公發脾氣就幫手做嘢啦,你自己試下連續一星期唔瞓覺咪會明點解會發脾氣囉。

大宅

回覆 鼠女神 的帖子

我老公只係餵一轉夜奶,同無人唔俾佢訓啊,係BB一喊佢就自然會醒。我抱仔喊個陣佢都會拎返去抱。同係我媽都係湊夜晚個轉。
你開刀生完即刻可以湊只可以話你好勁,人人體質都唔同,以前啲人生完即刻去耕田添啦,女人何苦為難女人。好彩我屋企人四大長老都係想我坐好個月,如果唔係聽到呢啲我以前點點點都產後抑鬱。我身邊啲朋友坐月都有陪月或者工人或者長老,都真係唔應該叫個生完既女人做咁多野。

不過你哋咁十項全能只可以讚你哋真係好叻叻啊

大宅

回覆 clarissakwan 的帖子

宜家就係我老公攰就叫佢去抖。但現實都唔係咁易,一黎個仔喊佢就一定會醒even我媽湊緊佢都會睇住。同BB訓個陣叫佢訓陣,佢又話佢唔係即刻訓得著。

大宅

其實我覺得開刀就等於做左個大手術,個肚俾人切開七層,我頭十日都要打防血柱針。正常人都唔會做完手術即刻做家務啦。不過當然有人要咩都做哂好叻叻啦。但唔可以期望人人身體都係咁。我覺得要休養十分正常。

湊仔係一世既工作,都唔爭在坐月一個月,有健康既身心體先可以之後湊B。

逆地而處,老公做完手術會唔會叫佢去做家務。

大宅

iphonebb 發表於 23-12-26 08:06
其實我覺得開刀就等於做左個大手術,個肚俾人切開七層,我頭十日都要打防血柱針。正常人都唔會做完手術即刻 ...

可能有比較,之前我開肚做子宮手術辛苦好多,開刀生仔只係小事。我都唔想咁辛苦㗎,個工人唔聽洗要即炒先搞到咁慘,否則一早知我會請24小時陪月請夠三個月。

Anyway 你又有老公又有媽媽幫手湊夜晚真係幸福到爆啦,唔好再投訴老公半夜脾氣唔好喇, 多啲氹下老公,逼佢出去行下,等佢放鬆下心情啦。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊