婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題,有冇人可以分享下點解?

男爵府

牛年勳章

lsh207 發表於 23-11-22 11:36

好小,我識得既就算大家唔岩都會比小朋友見6299,最多唔同住姐。
同埋會教小朋友一定要叫爺爺奶奶。
都會覺得上一代嘅事唔關下一代事。
其實佢地始終係老公既爸爸媽媽,
做得太過份,老公心入面都唔舒服。

子爵府

一d都唔誇,成日都聽到,小小事唔知乜嘢得罪個新抱,新抱就用唔俾孫99見嚟懲罰佢

大宅

breadcheung 發表於 23-11-22 20:10
一d都唔誇,成日都聽到,小小事唔知乜嘢得罪個新抱,新抱就用唔俾孫99見嚟懲罰佢
...

好難唔比個喎,都要有家庭聚會嫁麻,做到咁絕比人講3講4

子爵府

clarissakwan 發表於 23-11-23 05:30
好難唔比個喎,都要有家庭聚會嫁麻,做到咁絕比人講3講4

唔難嘅,我有兩個親戚都係見親都係個老公嘅見奶奶,自己同果啲細路唔會見,幾年都係咁
你講佢?佢話知你

別墅

回覆 breadcheung 的帖子

點解既?

大宅

breadcheung 發表於 23-11-23 08:47
唔難嘅,我有兩個親戚都係見親都係個老公嘅見奶奶,自己同果啲細路唔會見,幾年都係咁
你講佢?佢話知你
...

如果我咁做,我老公應該會同我離婚。

大人既野難講,細路都唔比見又絕d既。。。

大宅

冇誇唔誇張既,家家都有唔同原因。

我冇唔俾6299見,但佢地冇主動話要見,小朋友因太少見對6299都冇感覺。

小朋友都感覺到6299次次來都唔係真心想見佢地,例如搵小朋友其實係奶奶怕佢喜歡既孫悶,所以要我小朋友陪玩,平時係冇帶我小朋友去玩既。又試過,奶奶喜歡的媳婦結婚,話見孫,其實係叫孫幫佢入門媳婦跳床。當次次係咁為錢為著數,心諗仲見來做咩

大宅

回覆 breadcheung 的帖子

咁又真係話知佢地呀,年青一輩真係唔會比面既,老實說,有時雙方互相尊重既,如果大家都唔喜歡對方,見面做戲對大家都難受

珍珠宮

2023年兔年勳章

我會比小朋友同C6見佢哋。
好記得第一次同99拗架,之後佢話:你唔好唔俾我見個仔同孫!(大前題拗架原因唔關C6,小朋友事)
我聽o嘴!因為我完全無諗過唔俾佢見,要知道我同99不和,我唔見佢就可以,拉埋其他人唔見做乜?反之有次99叫C6同我離婚囉!(當然我同C6依家仍然好地地嘅)

大宅

回覆 日月水火 的帖子

D99真係好喜歡叫個仔離婚,佢要見唔會話唔俾,但唔好預個媳婦要迎接貴賓咁對佢地,因所有野都係雙向既

珍珠宮

做到咁絕,或許人地有前因

別墅

breadcheung 發表於 23-11-22 20:10
...

問心,其實唔係個個6299 都鍾意見孫! 孫啫,又唔係自己生出嚟嘅,咪又係個仔個仔,白啲講,一個親戚啫!

大宅

回覆樓主:

大人之間就算有幾大恩怨,都要教仔女孝順四大長老,未必能每星期能見面,但養成習慣每日視像傾計,仔女點樣對待長輩就係家教。 否則他人子女成長有樣學樣,對自己父母都會同樣冇感情,大條道理大時大節專登旅行避開父母,到時所有嘢係自己受番

大宅

sybb2014 發表於 23-11-26 13:29

我冇唔俾6299見,但佢地冇主動話要見,小朋友因太少見對6299都冇感覺。 ...

妳奶奶好衰。我孩子細個時會每星期同老爺奶奶食飯,但佢哋永遠唔會坐喺孫隔離,甚至B B仔時只抱過大仔,細仔冇抱過,買禮物又只俾大仔,所以大少少我地就唔再見,節日出遊,啲孫而家成人對佢哋冇感覺。

男爵府

要睇吓發生咩事?一家唔知一家事!有啲女人心腸,真係黑色的!要睇吓有冇緣份及福氣了!

大宅

sybb2014 發表於 23-11-26 13:29

我冇唔俾6299見,但佢地冇主動話要見,小朋友因太少見對6299都冇感覺。 ...

同感, 有時唔係比唔比見, 係倒番轉, 佢地都無好想見, 見到都唔會理佢地, 咁小朋友大大下都會有感受既, 自然唔會主動想見
VANNA & BEVERLY i love u
My homepage is

http://www.baby-kingdom.com/?154716

民房

回覆 lsh207 的帖子

最近搬咗出黎兩個月左右,我女9個月大,我冇唔俾6299見,自己都冇見6299,我都同老公講得清楚,我同阿女唔見係我最後嘅底線。

事源係阿女未出世,奶奶話幫我坐月同湊b,放完產假可以復工,結果我生完阿女第二日,我奶奶就冇問過我想唔想,就叫左唔知咩親戚黎,搞到我屋企人都冇得黎探我,重點除左我老公一個係關心我,其他人包括6299,一黎到就係抱孫玩孫,跟住出院後我奶奶冇幫我坐月,都冇幫我湊b,一分鐘都冇,由阿女出世到搬走前,6299都冇幫過我湊bb,所有事情自己一腳踢,唔緊要,我女係到喊,6299就嫌佢嘈,影響到佢地生活同訓教,我唯有抱睡左半年,咁其實bb會喊係一件好正常嘅事,6299覺得我湊得唔好,6299一直比說話我聽,仲要直接話我點解要整喊個孫做乜,6299仲要講粗口鬧我,問候我媽媽,含家X,仲話我冇家教個類好難聽嘅說話,行為舉止上,嫌我用水電用得多,突登去扭細個水制呢d,煮飯餸就正係蒸同恰比我。我奶奶當初仲係到同我講:哇您老豆老母送比您嘅金(結婚)咁輕,薄過張紙。
總之所有事情,6299都唔覺得佢地自己係有問題有錯,佢地覺得自己咁多年嘅性格,改變唔到,仲有只係口直心快,冇心,一句冇心,就變左所有事情合理化?說話就理所當然?就變左我錯晒,我因為6299有產後抑鬱,但因為寄人籬下,我一直都冇出過一隻字嘅聲。去到最後奶奶講:您地三個仆X快X啲搬走,老爺叫我老公除名,我地用咗一星期都冇嘅時間,搵屋汁野搬走左。
係我地搬走前,我奶奶趁我地唔係屋企,開我地櫃桶,偷走返佢當初送比我地結婚嘅金,仲要話返我轉頭係我自己唔知放係邊,叫我自己搵真d。
我陪我老公去除名嘅時候,發現原來一直交原租,但老爺一直呃我地話交雙倍租。
我心諗人在做,天在看,有d野真係會有報應,我難聽d都想係到表達下:您地攬住成百萬又如何?您地個女搬走左咁多年,同您地住得咁近,有冇探過您地?依加您仔都搬走埋,孫又冇得見,何必當初呢,長輩又如何,尊重係雙向,我啞忍,吞聲忍氣,唔代表您地啱!我地就算唔係好有錢,生活平凡,起碼我地依加一家三口開心幸福快樂。
慶幸自己捱過去了,回想當初個半年,自己有產後抑鬱,泵奶,洗奶樽,洗衫,湊b,全部自己一個踢,同時承受住言語暴力,唔友善對待,多謝阿女令我撐過來。
我女依加9個月大,健康平安,好鐘意笑,識得同人say hi同give me 5,仲已經識得扶住企,發展都好好,我仲堅持緊全母乳中。

伯爵府

irene050935 發表於 24-1-9 07:26
回覆 lsh207 的帖子

最近搬咗出黎兩個月左右,我女9個月大,我冇唔俾6299見,自己都冇見6299,我都同老公 ...

支持你,唔好俾佢影響到我哋
到頭來癲左/有病,冇人可憐

伯爵府

有,因為99日鬧夜鬧我唔識湊仔,又唔識教仔,個C6又唔理,重要激嬲我,之後我辭職唔做返屋企湊仔,幾個月都冇返去,農曆年都冇返去食飯,最後老公呃我出去食飯,去到先知係99請食飯,又買左好多野比我同仔仔,見佢7x就算數,之後99都冇再嘈過鬧過!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊