親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

去東京近郊如箱根/輕井澤/鐮倉會好熱嗎?夏天呢d 地方多野玩同行嗎?

男爵府

畀面勳章

今年8月去,熱到溶35度+

伯爵府

回覆樓主:

去軽井沢一定會涼啲啲

子爵府

dragon74 發表於 23-11-24 12:14
今年8月去,熱到溶35度+

咁夏天去邊會好啲呢?

伯爵府

chelsea_jbb 發表於 23-11-26 11:18
咁夏天去邊會好啲呢?

北海道稚內

子爵府

hennyyoyo 發表於 23-11-24 21:11
去軽井沢一定會涼啲啲

但會悶嗎?

伯爵府

chelsea_jbb 發表於 24-2-13 09:53
但會悶嗎?

逛下小店、去下outlet、踏下單車、去下教堂、雲場池。。。唔會悶(對我來講)兩日一夜都唔夠,三日兩夜hea下幾好。

男爵府

回覆樓主:

8月好熱,以為自己係泰國

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

剛剛8月在東京, 熱到覺得似中暑
去到disney我真係頂唔住
叫女自己去玩, 我去餐廳休息下
輕井沢/箱根, 佢地用黎避暑會好少少
鎌倉, 我真係熱到中暑作嘔

男爵府

Mimmy 發表於 24-2-22 12:00

阿女仲想暑假去迪士尼
8月尾會唔會無咁熱?

子爵府

Mimmy 發表於 24-2-22 12:00

Disney 都好點, 起碼有餐廳俾你去避下.

子爵府

依家想去伊豆, 唔知有冇人去過, 會唔會好熱呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

chelsea_jbb 發表於 24-3-11 10:55
有去, 熱, 非常熱

大宅

2024勳章

chelsea_jbb 發表於 24-3-11 10:55

我去過伊豆超過100次, 夏天去伊豆要選海邊才不會熱.

如果你去伊豆內陸地方, 例如 伊豆修善寺, 伊豆虹之乡, 伊豆高原, 夏天很熱, 和東京沒分別:

夏天我去伊豆, 我會建議2個地方, 2日1夜會好開心.我最喜歡夏天躲在樹蔭下, 對著伊豆的大海吃雪糕, 或是吃龍蝦剌身.

1. 弓ケ浜.

2. 田牛海浜

子爵府

dougiewoodie 發表於 24-3-12 20:37
我去過伊豆超過100次, 夏天去伊豆要選海邊才不會熱.

如果你去伊豆內陸地方, 例如 伊豆修善寺, 伊豆虹之乡 ...

我唔打算去海灘, 想去睇風景, 好玩嗎? 打算去熱海, 伊豆東。
伊豆高原都想去, 但驚太熱。。。
酒店太貴,只係諗住即日來回咋。

大宅

2024勳章

我是住南伊豆民宿, 大約每人7000日元. 熱海人多, 如果你想交通方便, 又可吃, 又有風景, 可以去距離熱海5公里的初島(船程大約15分鐘).

如果是伊東, 建議去3个景點. 如果你不是自駕, 出發電車站是 伊豆急行線的伊豆高原駅.
1. 第1個景點是 伊豆 New York Lamp museum and flower garden . 這個花園, 以前名字是伊豆海洋公園
[url]https://nylfmuseum.com/.[/url]
先在伊豆高原駅, 坐巴士, 巴士公司名是東海バス, 坐去伊豆海洋公園巴士站.(車程約10 分鐘), 如果行路, 25分鐘到.

2. 城ケ崎海岸 , 從這個伊豆 New York Lamp museum and flower garden, 行2公里的一條小路.

3. 川奈染色玻璃美術館 (日文是川奈ステンドグラス美術館) . 行完城ケ崎海岸, 行15分鐘去巴士站. (這巴士2小时才1班, 而且有2條路線, 一條路線是不去川奈染色玻璃美術館, 所以要查清楚巴士时間), 坐路線巴士 東海バス伊豆海洋公園->伊豆急行川奈駅, 坐這巴士去 川奈染色玻璃美術館.
去完 川奈染色玻璃美術館, 坐來程的同一路巴士, 坐去川奈电車駅回東京.

子爵府

dougiewoodie 發表於 24-3-13 22:02
我是住南伊豆民宿, 大約每人7000日元. 熱海人多, 如果你想交通方便, 又可吃, 又有風景, 可以去距離熱海5公 ...

Wow, 多謝介紹, 伊豆好似唔多人去, 難得遇到你呢個伊豆通

我睇書介紹話去一個類似你介紹嘅花園, 叫Akao Herb & Rose Garden , 你有冇去過? 見到個入場費好似要成hkd 2xx就卻步啦。 你介紹呢個抵玩好多。

大宅

2024勳章

chelsea_jbb 發表於 24-3-14 07:31
Wow, 多謝介紹, 伊豆好似唔多人去, 難得遇到你呢個伊豆通。
...我睇書介紹Akao Herb & Rose Garden , 你有冇去過? ...

我沒有去過Akao Herb & Rose Garden. 但是Akao Herb & Rose Garden的所在地, 2001年前时的曽我森林自然園我去过.

2002年, 這塊在熱海的空曠山地, 改建做Akao Herb & Rose Garden之後, 我便沒有去過.
你說得對, Akao Herb & Rose Garden 4000日元的入場券 真是很貴, 只有很喜歡香草的人, 才願意花這錢.

你說我是伊豆通, 我喜歡伊豆是因為我97年前住在香港时, 香港的西貢和大嶼山, 便是我假日的後花園. 97年我搬到了東京後, 伊豆便是我假日的後花園. 25年過去, 伊豆沒有怎開發, 伊豆的景色和25年前仍是一樣, 今年2月初時, 我回香港探親 去了大澳和北潭涌, 我已找不到以前的景色了.

子爵府

dougiewoodie 發表於 24-3-14 10:44
我沒有去過Akao Herb & Rose Garden. 但是Akao Herb & Rose Garden的所在地, 2001年前时的曽我森林自然園 ...

原來你住喺日本, 唔怪之得你咁熟啦。
多謝你介紹new York garden 呢個景點, 我本來計劃去Akao Herb , New York 呢個都係睇玫瑰花嗎?
諗住到時搭SAPHIR踴子車由東京市去伊豆, 同一日去埋箱根, 會唔會唔夠時間呢? 因為本身諗住一日去河口湖+ 御殿場outlet , 另一日去箱根+ 伊豆。

大宅

2024勳章

chelsea_jbb 發表於 24-3-15 00:01
原來你住喺日本, 唔怪之得你咁熟啦。
多謝你介紹new York garden 呢個景點, 我本來計劃去Akao Herb , ...

你一日去埋箱根同伊豆觀光, 坐公共交通工具是無可能的. 即使你自駕, 一日去埋箱根同伊豆, 也是只可去景點打卡

至於玫瑰花, New York lamp museum and flower garden 啲玫瑰花唔多. 但如果你同一日去伊豆的玫瑰園, 便無時間去我講在伊東的3個景點: New york lamp museum and flower garden, 城ケ海崎岸, 川奈ステンドグラス美術館. 在伊豆, 成個花園都係1大片玫瑰花的有2個公園.

1. 在伊豆修善寺旁的虹の鄉. 這個公園如果細心遊, 要1日時間.
不過, 你也可以早上去虹乡, 然後中午在修善寺坐巴士趕去伊東(這巴士是2小時1班).
這個花園是有二個園區, 英國莊園區和加拿大莊園區. 玫瑰花在加拿大莊園區.

2. 在河津的バガテル玫瑰花園, バガテル玫瑰花園較 虹の鄉面積小, 展覽館較少, 但這個玫瑰花園有2個特色. 1. 可以帶寵物入去 2. 玫瑰花品種齊全.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊