0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

呀b去健康院檢查醫生話佢follow唔到條生長線,但我餵佢餐餐都食足ga wor...

複式洋房

有可能隻奶粉唔吸收?定係你地family遺傳?試下轉轉奶粉睇下有冇改善

複式洋房

我以前都擔心過仔仔係瘦B唔長肉,之後問過幾個朋友,其中有個做營養師嘅推薦呀仔飲A+ neuro pro,話佢入面隻mfgm同hmo會幫到腸道消化同吸收,發育會好D,touchwood飲完之後都有慢慢發現呀仔愈黎愈長肉,脾氣好左又精靈左

複式洋房

如果BB飲奶粉不吸收,可能會導致消化不良,有可能仲會肚瀉同嘔奶奶,你可以試下考慮換另一種奶粉,或者試下調一調奶粉嘅濃度沖得稀一D

複式洋房

係囉,跟返你罐野個指示冲喎,太稀太濃度都唔好,BB個胃都吸收唔到,反而增加BB腸胃負擔

複式洋房

Neuro Pro都ok嘅多人飲嘅,建議你睇下會唔會拎sample試下先夾夾先,我之前都會拎定幾隻sample compare下邊隻好D

複式洋房

回覆 YannisLee 的帖子

最緊要BB健康, 生長線只供參考如果消化得唔好都有機會吸收得冇咁好, 我地個陣都係餵心美力增磅, 佢有益生菌同HMO可以令到腸胃消化得好啲

別墅

回覆樓主:

我小朋友係細粒既,生長線長期處於低位,佢地飲開金裝美素吸收唔錯,唔會話跌左落線以下,健康院姑娘話只要吸收到,都唔係問題,你可以試試

大宅

可能奶粉不吸收, 我B就飲美素金裝一直都keep到生長線, 不過BB健康最緊要,生長情況各有不同

大宅

YannisLee 發表於 23-9-25 11:36
呀b去健康院檢查醫生話佢follow唔到條生長線,但我餵佢餐餐都食足ga wor...
咁醫生有無話要點?咁有頭無尾又引打手出來sell奶粉。

別墅

父母身型都有影響

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

有機會BB對而家食緊嘅奶粉唔吸收,揀啲營養道高啲嘅奶粉,或者可以,如果佢食到可以增加份量。

別墅

我仔仔都係飲美素,一直都Keep住生長線,其實哩啲都係統計出嚟嘅數字😅如果bb一路都食得瞓得便便得就無問題啦~唔一定係食到肥嘟嘟先係好嘅~可能佢遺傳爸爸媽媽係瘦底🤭

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

有機會BB對而家食緊嘅奶粉唔吸收,揀啲營養道高啲嘅奶粉,或者可以,如果佢食到可以增加份量。

大宅

試吓轉隻易消化又易吸收嘅奶粉,初期我仔都唔達標,之後轉食美素金裝,食得幾好,生長線keep 住係80以上

男爵府

醫生有咩建議?食多少少?還是有其他方法?生長線只係一個參考,只要bb健康,食得瞓得就冇問題啦!如果覺得係吸收問題,試吓轉奶粉都可以試試

別墅

咁醫生話佢跌出生長線,有冇幫佢量頭圍,小朋友有時未必個個都肥肥白白,最緊要健康
個醫生都冇講話啲乜嘢,只係繼續觀察,你就唔使咁擔心啦
可能bb真係跟你哋基因係瘦
或者再觀察吓遲下轉第二隻奶粉試下係咪都係吸收得唔好

複式洋房

yeung2au 發表於 23-9-26 13:02

最緊要BB健康, 生長線只供參考如果消化得唔好都有機會吸收得冇咁好, 我地個 ...
我地都係飲呢隻增磅,似人奶淡口,bb都好鍾意飲。
樓主其實唔洗話太在意生長線嘅,最緊要小朋友胃口好、痾得順、健健康康咁長大就夠

大宅

都要睇埋生長線增長速度同埋本身父母係咪瘦底既, 再加上食得足都未必代表吸收得好嘛

複式洋房

KKruby 發表於 23-9-25 13:06
我以前都擔心過仔仔係瘦B唔長肉,之後問過幾個朋友,其中有個做營養師嘅推薦呀仔飲A+ neuro pro,話佢入面 ...

我都係比緊呢隻, 真係唔錯, 便便又順

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊