自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

3年前買左份108住院入息保, 果時佢地啱啱响香港成立, 服務態度幾好, 我買時响中環, 可以比信用卡, 過程非常順利

第2年收到續保信, 由於我無再响中環返工, 於是我就打算去左佐敦分行比錢, 去到果時職員話交錢只可以去中環或者元朗, 好麻煩! 都算啦, 咁咪去元朗囉! 當時我都係比信用卡, 個職員都攪左一輪 (唔知佢攪乜啦), 等左一陣終於完成左, 諗住咁就攪掂啦, 原來係惡夢嘅開始

過左大約一星期到, 收到立橋CS電話, 話要比証明張卡係我嘅, 我話下?! 我第一次咁樣比人問, 跟住叫我影張卡比佢地睇下, 但我果時係用ZA Bank, 卡面係無名嘅, 佢要我去搵銀行出信証明, 日日打黎煩住你, 攪左好耐終於銀行肯出信, 講明下次會收錢, 果排真係比佢地攪到我癲哂

今年第3年啦, 經過上次嘅教訓都係唔好比卡啦, 開票入戶口然後send張slip比佢地啦, 點知都係會出事...
用入票機下面通常都會有埋cheque copy, 但係會遮左個名, 寫住private & confidential, 跟住無耐我又收到CS電話, 話遮住左佢地睇唔到張票係咪我架喎, 叫我比番成張cheque佢睇下... 我話小姐, cheque已經入左銀行, 我點比你睇呀? 要我去打刧銀行攞番張cheque影比你睇嗎? 佢話總之又係要我去搵銀行攞證據... 我話如果我係响counter入張slip乜都無咁點算? 如果我係入現金我又可以點樣証明d錢係我嘅?
佢就淨係識講唔好意思, 公司規舉...
我話你地公司比錢又超麻煩, 得3種方式, 1. 郵寄 (費事寄失), 2. 中銀提款卡轉帳 (我無中銀戶口), 3. 入東亞或星展 (所以我選擇左呢樣)
我話其他保險公司交費可以直接填授權响信用卡過數, 甚至而家連轉數快都有啦, 點解你地咁麻煩?
我而家都唔知可以點?! 出票銀行匯豐已經講左唔會幫我出d咁嘅証明, 煩死我啦

伯爵府

出名差

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

因為你冇做autopay
sorry, 冇留意睇,原來佢冇自動轉帳呀?
咁呢間保險公司制度出咗問題,我未聽過有保險公司唔鍾意個客做自動轉帳

珍珠宮

一係去中銀開番個戶口,一係忍痛 cut左佢

大宅

Skytree1000 發表於 23-9-15 11:06
出名差

無諗住咁差囉! 真係唔知呢間野想點?!
仲要成日响返工時間打黎chur你, 講極都唔收線, 已經鬧到話你地鍾意點就點啦, 次次都要我cut線為止

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

cut 左去啦。

大宅

observer 發表於 23-9-15 11:12
因為你冇做autopay
sorry, 冇留意睇,原來佢冇自動轉帳呀?
咁呢間保險公司制度出咗問題,我未聽過有保險 ...

無自動轉帳呢個選項囉
我同AXA買家居保險都十幾廿年都無咁麻煩, 入票又試過, 授權扣credit card又試過, 完全無聯絡過我話有問題囉

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

比錢佢地都甘複雜,有咩事要Cliam錢真系唔使旨意。

趙元嵩    發表於 23-9-15 13:23

伯爵府

maggie.tang 發表於 23-9-15 10:54
3年前買左份108住院入息保, 果時佢地啱啱响香港成立, 服務態度幾好, 我買時响中環, 可以比信用卡, 過程非常 ...

咁痴線?
點解你唔網上轉數交

伯爵府

3年前買左份108住院入息保, 果時佢地啱啱响香港成立, 服務態度幾好, 我買時响中環, 可以比信用卡, 過程非常 ...

嘩!咁痴線!好在我次次經過都無睬佢地(emoji)
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

大宅

yuyueng 發表於 23-9-15 11:27
cut 左去啦。

唯有係咁啦, 3年黎比左4萬蚊, 份保險供8年, 第10年無論有無claim都可以攞番108%, 咁就蝕左啦, 真係唔抵

大家小心d呢間保險公司呀

琥珀宮

咁有趣,去保監會投訴佢啦,有錢都唔想收咁

大宅

annie133 發表於 23-9-15 11:29
咁痴線?
點解你唔網上轉數交

佢只有3種方法, 如果有網上/轉數快我都用左啦

伯爵府

你俾50元,叫匯豐影返張支票就可以

大宅

mandy952 發表於 23-9-15 11:31
咁有趣,去保監會投訴佢啦,有錢都唔想收咁

我頭先打左去啦, 留左言等緊覆

大宅

TOMATOO 發表於 23-9-15 11:32
你俾50元,叫匯豐影返張支票就可以

係呢間立橋先有d咁特別嘅要求, 仲要我比$50去應酬佢?!

水晶宮

嘩,間野咁趕客?

水晶宮

maggie.tang 發表於 23-9-15 11:31
唯有係咁啦, 3年黎比左4萬蚊, 份保險供8年, 第10年無論有無claim都可以攞番108%, 咁就蝕左啦, 真係唔抵

...

我有啲擔心呢間野咁細間,會唔會做到十年?

水晶宮

maggie.tang 發表於 23-9-15 11:31

...

下!甘唯有繼續想辦法證明交左錢。

大宅

回覆樓主:

煩到你自己主動cut左張單,就正合佢地心意

趙元嵩    發表於 23-9-15 13:27

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊