懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我先生叫我搵定 私家 生既資料, 因為我身體比較弱, 差同埋易暈, 到時情況急可以入私家快D處理 (佢係咁諗), 但上網見人話事實係相反, 私家唔收急事, 唔收早產 (touch wood), 就算比左訂臨尾都唔收症, 私家多數都係收D 穩穩陣陣既case。

網上搵唔到咁specific 既資料, 想請問有冇過來人可以解答我? 多謝

複式洋房

littlegarden 發表於 23-9-3 19:31
我先生叫我搵定 私家 生既資料, 因為我身體比較弱, 差同埋易暈, 到時情況急可以入私家快D處理 (佢係咁諗), ...

你呢個情況,係私家同公立都要去睇,可以預私家生先,唔會咁早叫你落訂,touch wood 真係早產(有啲私家醫院係收35 週,呢個要問返私家),如果唔收,就只會係政府生,你兩邊睇會有齊紀錄,咁會安心好多。

其實有咩緊急,例如流啡/出血,私家會打安胎針,但係政府只會叫你休息,或者塞小白球⋯⋯

私家都未必只係收穩陣case

複式洋房

回覆 Hungpo 的帖子

多謝解答, 本身我一心諗住廣華, 不過我先生佢既擔心又唔係無道理, 而家係私家診所(唔係醫院)做產檢, 都有去公家做, 遲D開通埋醫健通等2邊資料互通。
網上話通常27週去BOOK 私家都仲OK, 我住九龍區, 考慮緊仁安(私家診所個醫生建議) OR 浸會....

複式洋房

littlegarden 發表於 23-9-3 20:56

多謝解答, 本身我一心諗住廣華, 不過我先生佢既擔心又唔係無道理, 而家係私家診所(唔 ...

如果龍年B 預早少少,多人呀,呢個你問清楚你私家要幾時book, 仲有睇係打算順產定剖剖腹,仁安一向產科出名

大宅

私家係俾順順利利既媽媽同bb
如果你有complication 一定係公院支援最好

我第一胎好順利,係私家開刀
今胎又糖尿又生左粒瘤,所以會去公院

注意:私院係無nicu, bb 有咩事都要排隊入返公立

大宅

如果你 touch wood 真係有咩奇難雜症私家唔會理你
私家只係賺easy money
公立對孕婦係好鬆手的, 唔會拖症, 你生得的話, 自己走上產房按鐘就ok, 急症都唔使過

複式洋房

回覆 joanna333 的帖子

多謝回覆。
而家暫時未有咩問題出現, 係擔心到時痛得仔會暈左去 (以前試過)。
所以如果講緊急狀況的話, 公家即時處理同收case 既機會性係高過私家喎....

複式洋房

回覆 awless 的帖子

多謝回覆。我先生係擔心到時有咩事touch wood 私家會「快D, 即時」處理, (因為我以前試過痛得仔暈左無知覺) 所以叫我搵定資料。但如果私家做唔到「快D, 即時」接收處理我既話, 咁好似BOOK 私家都係徒然。

複式洋房

多謝回覆。
順順利利既話應該係龍年出世, 我理想係順產。
遲D試下打去問下仁安價...

複式洋房

回覆樓主:

我第一胎係私家生,依家第二胎,冇打算政府生,都要去政府留次紀錄。 因為突發有事,要去返政府都有record。

大宅

littlegarden 發表於 23-9-4 14:26

多謝回覆。

緊急情況其實係公立先幫到你同bb
我覺得你去到後期30週再衡量下自己身體情況

大宅

littlegarden 發表於 23-9-4 14:30

多謝回覆。我先生係擔心到時有咩事touch wood 私家會「快D, 即時」處理, (因為我以前 ...

"有事" 分兩種
1. 肚內BB 有異常. 呢個要靠你多多照, 勤力檢查. 咁你就要搵私家醫生, 因為公立產檢比較簡單
2. 媽媽有異常. 呢個你都係要去公立急症, 孕婦一般係最快見醫生
但如果你想指定時間生, 有d 人唔想夜長夢多, 足月就生出黎. 咁你都係要去私家

男爵府

littlegarden 發表於 23-9-3 19:31
我先生叫我搵定 私家 生既資料, 因為我身體比較弱, 差同埋易暈, 到時情況急可以入私家快D處理 (佢係咁諗), ...

如果你係懷孕期間唔舒服,想搵個醫生門診睇下就一定係私家會快啲,例如少量出血流啡,想照下超聲波睇下BB點嗰啲,就去私家門診,入公立嘅話可能搞好耐都未照到超聲波

但如果講緊真係要入院嘅,就公立會適合啲,有時住院可以要觀察幾日先走得,同埋有咩複雜情況,孕婦血壓高呀之類嗰啲政府會睇得好緊,呢啲就要去公立會好啲

我同意係私家多數係低風險嘅先去,一來私家配套未必夠,二來如果有啲額外嘅醫療程序,私家條數可能會好甘,要睇自己有無咁嘅預算

複式洋房

回覆 玢兒 的帖子

多謝回覆。
政府同私人診所我都有2邊睇同留record, 穩陣D。

複式洋房

30週再睇情況係咪唔算遲? THANKS!!

複式洋房

多謝, 你分析得好好。細既而家定期有去私人診所照, 公家都有去check。我諗住順, 所以剔除左私家開刀依個option。純粹係貪私家可能接收症會快過公家, 但如果公家對大肚婆都係急切照顧, 咁就公家都無壞處。

複式洋房

回覆 super_cat 的帖子

多謝回覆。
所以其實媽媽大人有咩急事, 小朋友又有咩急事, 其實公家收症都快? 都會即時接收, 唔會比私家慢, 可唔可以咁理解?

男爵府

littlegarden 發表於 23-9-9 18:40
回覆 super_cat 的帖子

多謝回覆。

我覺得一啲涉及生命危險嘅急症,政府就會俾你priority 高啲會快啲處理

但如果只係一般少少肚痛,有啲流血咁,就睇下你幾多週,如果想快啲做到檢查嘅可能就去私家門診,即刻照超聲波,照完安心返屋企休息

去急症就可能搞好耐,轉嚟轉去都未必可以俾你好快照到超聲波,可能都係聽下胎心先

但如果週數夠大嗰陣,就可以直接上產房拍門搵姑娘睇嘅,咁樣嘅話就可能會好啲啲

不過你要諗下如果想順產,公立就未必有得揀做無痛,要天時地利人和都配合先有,睇你會唔會覺得呢樣重要喇

子爵府

公立 聽過朋友分享,痛暈左 會拍醒你繼續生。未無痛。
私家有 無痛分娩,但就大機會比醫生叫你轉開刀。

個人覺得,身體弱選開刀 大人細路都安排啲。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊