自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小朋友滴左三年0.01%藥水加防控鏡每年散光及近視仍加深近百度,醫生建議轉滴0.05%,但小朋友本身已好畏光,怕加濃度後更嚴重。多唔多小朋友用緊0.05%?有無人可分享下?謝謝。

大宅

JNFW 發表於 23-8-2 14:18
小朋友滴左三年0.01%藥水加防控鏡每年散光及近視仍加深近百度,醫生建議轉滴0.05%,但小朋友本身已好畏光, ...

我仔由小學開始575度左右, 滴了0.01半年加深到600度, 醫生認為效果不理想, 轉0.125, 而家我仔中五了, keep到625度, 醫生話滴多半年停葯, 不過啲副作用人人都接受程度唔同, 我個仔就要用全視線加漸進鏡, 但係佢就適應到, 而且佢係天生遺傳我深近視, 所以醫生決定得都好果斷, 我哋都滴咗十年應該係好早期嗰批人用藥, so far而家都ok

公爵府

回覆樓主:

我女因半年年檢時,驗到一隻眼增加75度一隻眼50度,於是我哋帶佢見眼科醫生,醫生建議用 0.05,滴咗半年後返去覆診冇加深過近視, 一年後覆診。
我女有畏光,睇近野唔清楚,我就同佢配咗副 變色鏡+漸進鏡,佢好快適應到~

男爵府

回覆 kalong 的帖子

你仔用邊個牌子漸進鏡?有防控功能嗎?尼幾年都用同-牌子鏡片?謝謝詳細分享🙏

男爵府

回覆 mymarigold 的帖子

甘你囡用邊個牌子漸進鏡?有防控功能嗎?係咪都係滴左先畏光及睇近野有問題?謝謝詳細分享🙏

男爵府

我仔今年3月開始滴,一開始就用高濃度,完全無畏光,無濛,第二日已經適應左

公爵府

JNFW 發表於 23-8-2 22:57
回覆 mymarigold 的帖子

甘你囡用邊個牌子漸進鏡?有防控功能嗎?係咪都係滴左先畏光及睇近野有問題?謝謝 ...

變色漸進鏡用 hoya,冇防控功能, 因佢滴眼藥水之前已經用咗兩年蜂巢鏡都冇用。 係滴咗眼藥水先有畏光同睇近野唔清嘅副作用~

男爵府

JNFW 發表於 23-8-2 14:18
小朋友滴左三年0.01%藥水加防控鏡每年散光及近視仍加深近百度,醫生建議轉滴0.05%,但小朋友本身已好畏光, ...

我小朋友開始係滴0.05 之後怕光好耐 轉左0.01 但睇近野濛 之後無滴了 轉了帶ok len

大宅

JNFW 發表於 23-8-2 22:54
回覆 kalong 的帖子

你仔用邊個牌子漸進鏡?有防控功能嗎?尼幾年都用同-牌子鏡片?謝謝詳細分享&#128591 ...

用依路視漸進鏡, 冇防控, 其實我按醫生寫度數去配, 冇刻意揾乜牌子, 去開平時嗰度配咋, 佢用0.125之後睇近矇, 佢當時小一, 佢自己話識揾到嗰位睇野清, 中間呢十年, 一次用coating, 一次換度數, 換了2次眼鏡也同一牌子

子爵府

我女用0.01,之後轉了0.05大約3個月。我見佢冇咩問題。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊