婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

首先講下我奶奶,佢係13點,性格仲爛玩過我。一把年紀仲又煙又酒,同老爺各有各玩,我一向都唔喜歡佢哋。拍拖時好地地,到我哋要結婚,佢就一句「我咩都唔識㗎」就推咗大部分責任俾佢個妹(我老公阿姨),見家長,訂衫,book酒席都係同阿姨商量,佢衹會陪坐,更加唔好講金錢上會幫忙,佢衹係負責帶個軀殼出席啫。
所以我父母都唔like佢,話佢無長輩款,癲癲得得無哩正經,仲話早知男家咁胡混,就唔會俾我嫁過去
到小朋友出世,佢又係嗰句「我咩都唔識㗎」就乜都唔理,但又識叫d三姑六婆&朋友上嚟睇BB。一直幫我坐月嘅媽咪嬲都震,你乜都無幫,仲要叫人上嚟要我煲薑醋招呼你,嬲到我媽下逐客令,仲叫我老公同佢阿媽講,以後唔好再叫客人上來,費事帶細菌入屋。。。。。。 下續

別墅

自此之後,我都少見咗奶奶,老公都開始知道我哋唔岩。
幾年後嘅某一日,我上佢屋企食飯,佢就借醉行兇大聲鬧我,話我唔畀個孫佢見,又鬧我唔畀我屋企鎖匙佢(因為我媽咪有我鎖匙),佢真係癲得好緊要,拍枱拍凳,我老公都即刻拉咗我同小朋友走。
由嗰日開始,我就冇再見佢哋,大時大節時我都用好委屈嘅樣同我老公講我唔想上去,我真係驚咗佢,又驚佢傷害小朋友,我老公可能知道佢阿媽d衰嘢,都無勉強我。一次次咁推,直到而家,我有4年冇見過佢哋啦,每次返去都衹係我老公一個人去,返到嚟又唔見佢呻有人俾說話佢聽,男家人好似從此喺我哋之間消失咗啦!。。。。下續

別墅

所以我好感激我老公體諒我,試問有邊個男人可以接受老婆對自己阿媽透明,連個孫都唔帶去畀阿媽睇下。又或者咁講,我老公可能都知道佢阿媽 short short 地,大家唔見面對雙方都係好。
早幾日,我奶奶過咗身,我老公未有表態叫我去送別,但我覺得我有責任去,而且我小朋友係佢唯一一個內孫,唔去送殯又好似好過份。
但我怕去到佢d親戚朋友會畀說話我聽,甚至鬧我,人在時唔去探,走咗先出現咁咁咁。。。。 萬一到時群情洶湧,我老公都未必保得到我,大家覺得我應唔應該出席呢?我去,絶對係俾面我老公,費事俾人講連奶奶最後一程你都唔露面,我怕我老公受委屈呀!

琥珀宮

寶貝兒 發表於 23-7-9 10:52
所以我好感激我老公體諒我,試問有邊個男人可以接受老婆對自己阿媽透明,連個孫都唔帶去畀阿媽睇下。又或者 ...

應該去,就算你唔去,起碼個孫也要出席

大宅

所以我好感激我老公體諒我,試問有邊個男人可以接受老婆對自己阿媽透明,連個孫都唔帶去畀阿媽睇下。又或者 ...

送別最後一程也是應該,去喇。
你老公咁體諒你真令人羨慕

伯爵府

回覆 寶貝兒 的帖子

你都知你有責任,你當然要去啦。你唔到, 你老公對住成班親戚, 你叫佢點同親戚解釋 ,到時佢真係獨力受盡親戚指罵。
你老公一直都好好維護你, 已經係你奶奶最後一程, 何況佢同你又唔係乜嘢深仇大恨, 你應盡責, 陪伴你老公。 你同個孫都唔出席 , 真係講唔通 ,你老公一世都會畀佢班親戚 指指點點。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

去,帶埋小朋友一家人去
已是最後一次了

相信第日未必去拜山

你老公明事理,若有親友在靈堂發癲,.你老公會幫的
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

樓主先先節哀。

但我怕去到佢d親戚朋友會畀說話我聽,甚至鬧我-->你都識講, 果程係老人家既一程,親戚應該都識諗既, 不會在場上吵鬧,你不好看時佢地亦不好看。主人家未出聲,幾時到親戚指指點點?

老人家咩性格, 親戚點會5知, at least 阿姨會知。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

一定會去,最後一面

侯爵府

木土土 發表於 23-7-9 11:53
應該去,就算你唔去,起碼個孫也要出席

咪就係

大宅

去喇。
到時親戚多說話,咪同佢講:未經他人苦,莫勸他人善

別墅

我個人覺得個故事前因後果唔重要,
但今次一定要去,比人話都係最後一次啦
你今次都唔去,你外家人點睇你老公?
佢咁為你咁錫你,我覺我係時候還返小小比佢啦

伯爵府

最後一次
一定要送老人家走
個時我屋企有老人家走左
佢個仔前妻都有到
點都要到一到

「萬一到時群情洶湧,我老公都未必保得到我」

同老公講定先
如果到時太多說話
你老公係奶奶個仔
有責任叫啲三姑六婆唔好嘈
「可唔可以俾我地靜靜地送阿媽走」

如果情況唔Ok你就走先啦

侯爵府

羨慕你起碼都有個明事理嘅老公

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

比面你老公應該去,唔洗理其他人,如果佢地敢出聲,你都可以即刻話今日唔係講呢d 野。

大宅

呢刻你老公冇咗一個最親嘅人,唔好再加重老公嘅煩惱啦,仲諗咁多假設性嘅問題,人都已經唔係到,就算放唔下同99過去既一切,但做新抱點都要出席,陪老公又好幫手又好,讓99安心上路

男爵府

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第一回

最後一次,一定帶埋個孫去送佢離開,等佢安安心心上路。
只要問心無愧,唔洗理d三姑六婆講乜,最後呢啖嘅委屈就隨著99,化做一縷輕煙離開。我相信你唔出聲,你老公都會看在眼內。而且你預咗你去唔去都會有說話,你去就同老公一齊承擔,你唔去就你老公一個人食晒。同埋我唔明點解要咁驚人講閒話?佢有佢講,我有我做,我有盡責任出席,盡最後的心意,過到自己,斷估班親戚都係得把口,聽完咪算囉。

公爵府

回覆樓主:

複式洋房

"我乜都唔識嫁" 呢句真係好有共鳴
想當日我99又係咁講, 我媽又係咁講, 連我46都係咁講
結果我一個人安排好晒所有野, 仲要比人彈點解唔乜乜乜???
咁你地當初又話乜都唔識?! 麻煩到極

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

如果根本唔會見男家任何人, 去唔去都無分別
人已經死左, 去同唔去, 都係一樣
講既只係在生既人
果D人你又唔會見, 有分別??

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊