婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

回覆 crystal媽咪 的帖子

間屋是奶奶一個人名的, 如佢同意賣左,搬細d/搬去長者富貴屋(唔平,有d仲要排隊,你地商量下〉這是什麼機構, 請你話我知? 間屋姑仔同佢男朋友一齊住緊的, 奶奶可以賣屋嗎? 經政府賣? 賣到政府可叫佢地走, 奶奶有限公司可以抰搬去長者富貴屋有人照顧, 好的, 你請教我如何做及申請, 謝謝

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

unfunny 發表於 24-1-31 17:35

間屋是奶奶一個人名的, 如佢同意賣左,搬細d/搬去長者富貴屋(唔平,有d仲要排隊 ...

有好多嘅
你可以自己再同屋企人商量再睇下

層樓係你奶奶的,其實跟返平時正常賣樓程序,放去地產公司,經紀帶人上去睇樓。可以放多幾間,唔好做獨家

https://www.hkta.edu.hk/%E5%AF%8C%E8%B2%B4%E9%95%B7%E8%80%85%E5%B1%8B_%E5%85%A5%E5%A0%B4%E8%B2%BB300%E8%90%AC%E4%BD%8F%E7%B5%82%E8%BA%AB

https://www.spacious.hk/zh-tw/blog/%E9%95%B7%E8%80%85%E5%B1%8B-%E9%95%B7%E8%80%85%E5%AE%89%E5%B1%85%E6%A8%82%E4%BD%8F%E5%B1%8B%E8%A8%88%E5%8A%83%E6%87%B6%E4%BA%BA%E5%8C%85-2023/?amp=1#%E9%95%B7%E8%80%85%E5%AE%89%E5%B1%85%E6%A8%82%E4%BD%8F%E5%B1%8B%E8%A8%88%E5%8A%83
attach0/tmp/phpGC3iyp
attach1/tmp/phpH2zioC
attach2/tmp/phpaFjxeP
attach3/tmp/phptcKS41
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

仲有要留意係,你地先search仲有邊度有富貴屋,啱你地地點,價錢

家人早幾年前申請左,好full,無得參觀,要排waiting
你地諗定如奶奶賣左樓,但未可即時入住,中間時間嘅住屋問題

男爵府

搵樓下區議員再轉介社工得唔得?

別墅

unfunny 發表於 23-7-4 16:54
請問大家有冇方法令衰女搬走, 事源間公屋係20年前買的, 我同老公結婚後搬走了, 只有女在此住, 但自從幾年前 ...

如自己女兒真的擺明反豬肚,你不仁 我不義, 換鎖。報警。 不過 如有得,最好和平解決。

男爵府

miniyan 發表於 23-10-13 11:49
你地想賣?

人地親生女唔好理

係! 人地母女嘅事,做新抱真係吾好理! 好人難做!

大宅

回覆樓主:

相處唔到,遲早都要搬,早好過遲。

洋房

你好, 謝謝你的資料, 去地產問過想放賣樓, 問是否有人同住, 如果住係度既人不合作不搬出或有客來睇樓她不好態度, 有影響買客的, 總之賣咗樓有錢奶奶話自己租劏房住都好呀, 奶奶好慘呀

寶石宮

unfunny 發表於 24-4-5 10:48

你好, 謝謝你的資料, 去地產問過想放賣樓, 問是否有人同住, 如果住係度既人不合 ...

不用客氣

琥珀宮

unfunny 發表於 24-1-31 17:35

間屋是奶奶一個人名的, 如佢同意賣左,搬細d/搬去長者富貴屋(唔平,有d仲要排隊 ...

直接換門鎖

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊