婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

秋天與楓葉 發表於 23-7-10 13:21
明嘅就會明~

隔離夫妻版都有,事主同老公拎咗奶奶間公屋換綠表居屋,奶奶無家可歸,新抱仲要厭 ...

不要從別人的嘴裡去認識我

洋房

各位我首先說明我及老公沒有想過要奶奶間屋, 我們已買到二手居屋3個月後可以入住了, 奶奶年紀75但身體好好, 她想用政府安老按揭計劃來安享晚年, 她每月有錢用,到百年歸老沒有錢還政府,間屋政府收回的OK, 但我問了有關部門了, 因姑仔同住, 要姑仔寫封信確認承諾他日奶奶百年歸老姑仔一定要搬走的, 奶奶問姑仔了她說不會簽的不會搬的, 之後姑仔搵律師出封信比奶奶話有份供樓要奶奶比300萬給她.....她只不過是只比2000家用的從來沒有說叫佢供樓. 原來姑仔想要間屋, 為何她對奶奶咁衰, 各位你們說她是咩人........我同老公說奶奶百年歸老後間屋捐去東華三院做善事, 但現在姑仔做衰野(整智能電器得姑仔操作用到, 好多電器奶奶用不到, 迫奶奶走或激死仍佢, 怎辦?

別墅

unfunny 發表於 23-7-12 09:51
各位我首先說明我及老公沒有想過要奶奶間屋, 我們已買到二手居屋3個月後可以入住了, 奶奶年紀75但身體好好, ...

2母女要出律師信?! 諗住畀少少錢出律師信兇阿媽攞300萬,咁厚顏,擺明恰老人家。 唔信佢真係會告,請律師好贵的。

複式洋房

unfunny 發表於 23-7-4 16:54
請問大家有冇方法令衰女搬走, 事源間公屋係20年前買的, 我同老公結婚後搬走了, 只有女在此住, 但自從幾年前 ...

定你想奶奶層樓留比你兩公婆?

大宅

loloma 發表於 23-7-5 08:09
做逆按,拎舊錢走人

Good ideas

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

點解唔分一半比姑仔?
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

請問大家有冇方法令衰女搬走, 事源間公屋係20年前買的, 我同老公結婚後搬走了, 只有女在此住, 但自從幾年前 ...

賣咗間屋!一係換鎖,但如果行到哩部,小心發生事,始終都係得老人家一個!D人為咗間屋,咩都可以做。

伯爵府

想生BB熱投

你地想賣?

人地親生女唔好理

琥珀宮

賣左間屋就得,有幾難呢
再換埋門鎖,掉晒佢d野出街

洋房

請大家不要用有色眼鏡來看我, 以為我和老公要謀取奶奶的屋, 只不過是奶奶生活辛苦, 我幫他找一下方法解決, 奶奶只想自己一個在這間屋生活, 她行得走得, 我倆公婆都是比姑仔迫走的, 我幫奶奶問了律師賣樓如姑仔不肯搬或有人睇樓時佢在家做衰野就麻煩, 要揾執達吏搞費用很高, 又問了老人政府按揭安居計劃, 要同住的人簽文件, 屋主他日去世同住的人要搬出政府收回或同住人比回當中的按揭費用, 奶奶想按揭來的錢可以養老的請個工人照顧自己架, 姑仔係精神虐待佢要就範比張屋契佢, 大家想下如果我是要層樓我一定唔搬同姑仔鬥過, 叫奶奶做平安紙我老公名同比張屋契我老公, 我們沒有這樣做, 我們叫奶奶捐去慈善機構

大宅

咁要睇下奶奶真心想點處理,有時d老人家成日表面就怨仔女對佢唔好,但心入面同行動上都係盲目地遷就d仔女。
如果佢真係想趕走個女,好簡單,搵日換左個鎖,叫佢執野走,如果唔係就丟曬出街。丟曬佢買個d電器。但佢要預左冇左個女,同埋有可能會發癲,最好有你老公陪。

如果奶奶唔係真心想趕個女走,咁就冇計 但真係唔好咁傻俾左層樓個女,肯定趕走呀媽

洋房

最新消息衰女把奶奶放在廳中的櫃裡東西掉出門口說不准放在她買的櫃中, 把廳全部東西放入奶奶房, 奶奶房已沒有位置了, 奶奶報警了, 警察說她沒有打奶奶, 只是家庭糾紛了事說完就走了...............我和老公都不敢上去奶奶度, 姑仔粗口爛舌又知我們工作地方, 她說我們再幫好奶奶說就上工作地方搞我們, 我們怕事怕冇份工呀, 大家有辦法教下奶奶嗎? 姑仔說層樓係佢供喎(佢只不過搬出去幾年同男朋友住後分手中途, 同奶奶說搬回來比家用錢咋, 佢說要奶奶比返佢供樓錢計現是市值300萬佢佢就走, 你們話佢是不是一心要300萬, 沒有良心奶奶養大過佢.......姑仔返來住時好好的又帶奶奶去旅行玩, 同了不同男朋友說就變衰了, 奶奶只不過想有間屋住, 自己出下街, 去下旅行, 為何現在好住了擋房咁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

unfunny 發表於 23-12-27 11:03
最新消息衰女把奶奶放在廳中的櫃裡東西掉出門口說不准放在她買的櫃中, 把廳全部東西放入奶奶房, 奶奶房已沒 ...

錄佢音啦
佢恐嚇你哋

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

既然佢咁衰, 賣樓分1/3比佢算啦
你地接佢返去住

寶石宮

TMC3012 發表於 23-12-29 23:18
既然佢咁衰, 賣樓分1/3比佢算啦
你地接佢返去住

咁衰,唔分都得

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

crystal媽咪 發表於 23-12-30 08:10
咁衰,唔分都得

除非老人家洗晒啲錢或者捐左佢, 唔係既冇可能唔分
其實狠啲走去捐間屋比慈善機構

寶石宮

TMC3012 發表於 23-12-30 13:38
除非老人家洗晒啲錢或者捐左佢, 唔係既冇可能唔分
其實狠啲走去捐間屋比慈善機構
...

心灰之下分比最愛的那位

洋房

回覆 crystal媽咪 的帖子

請問怎樣可以捐間屋去慈善機構, 如立即捐但有沒有可以安排奶奶住慈善機構院舍, 有地方住自己可以出入去街飲茶

寶石宮

unfunny 發表於 24-1-25 14:16
回覆 crystal媽咪 的帖子

請問怎樣可以捐間屋去慈善機構, 如立即捐但有沒有可以安排奶奶住慈善機構院舍, ...

冇得咁樣喎

間屋奶奶一人名?
如佢同意賣左,搬細d/搬去長者富貴屋(唔平,有d仲要排隊,你地商量下〉

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊