親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

bee 發表於 23-8-20 21:26
卓越理財在7 仔銀行㩒錢免手續費。
一般戶口再7 仔銀行每次手續費太約HKD40
每次max.㩒 10 萬YEN

5仔個rate 咁差,蝕手續費

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

funfun 發表於 23-5-18 13:07
請問唔帶貢多現金, 請教現在debit card日本普遍嗎?

大阪的阪急百貨用不到,某d食店都用不到,不是間間都用到

公爵府

好媽媽勳章

bee 發表於 23-8-20 21:26
卓越理財在7 仔銀行㩒錢免手續費。
一般戶口再7 仔銀行每次手續費太約HKD40
每次max.㩒 10 萬YEN

請問係咪要在香港開通先可以當地提現金?
卓越理財 7 仔銀行㩒錢免手續費!我上次用app 在線問匯豐佢話每次收$40

只要在7仔提款,日本唔會再收費用?

男爵府

phoebepanpan 發表於 24-5-3 16:21
請問係咪要在香港開通先可以當地提現金?
卓越理財 7 仔銀行㩒錢免手續費!我上次用app 在線問匯豐佢話每 ...

是呀, 要開通海外提款

卓越理財在日本 7 銀行ATM免手續費, 普通戶口 7 銀行提款每次40 元手續費, 每次最多提取100000 YEN

通常在 日本 7-11 都有 7 銀行的 ATM機

日本無再收其他費用

男爵府

好媽媽勳章

請問debit card可否掛係apple wallet,再用手機拍俾錢。

公爵府

好媽媽勳章

bee 發表於 24-5-3 17:44
是呀, 要開通海外提款

卓越理財在日本 7 銀行ATM免手續費, 普通戶口 7 銀行提款每次40 元手續費, 每次 ...

謝謝 。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

jk0925 發表於 24-5-3 23:51
請問debit card可否掛係apple wallet,再用手機拍俾錢。

可以

珍珠宮

熱血金章 睛靈勳章 BK Milk勳章

buklaylay 發表於 24-4-29 14:25
係!用最原始方法,拎d円去櫃位入

佢個戶口可以直接用日元現金存入?咁我可以將用剩果啲現金存埋入去。
最簡潔的一個抱擁, 也覺熱烘

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

AK+BB 發表於 24-5-5 08:10
佢個戶口可以直接用日元現金存入?咁我可以將用剩果啲現金存埋入去。

円現鈔,可直接入戶口呀

別墅

bee 發表於 24-5-3 17:44
是呀, 要開通海外提款

卓越理財在日本 7 銀行ATM免手續費, 普通戶口 7 銀行提款每次40 元手續費, 每次 ...

請教一下, 這張 debit card 是否只要户口有錢就沒有上限, 不像credit card那樣有credit limit?

開通海外提款功能/限額是不是只是提款與簽咭冇關係

謝謝回覆

男爵府

發表於 5 天前 |只看該作者
joeyccc 發表於 23-5-18 14:45
非常普遍, 我上個TRIP的支出有約八成都是用DEBIT CARD支付, 現金每日預5000YEN都洗唔哂.
...
大阪都係嗎?

大宅

happyfamilybaby 發表於 24-5-15 08:01
大阪都係嗎?
我舊年去了日本三次, 其中一次由靜岡玩到京都玩了70日, 成個TRIP都只是用了十幾萬YEN現金, 平均一日用大約二千YEN現金, 其中一半還是用於增值IC CARD. 另外今年三月剛從大阪歸來, 兩星期只用了四萬YEN現金. 所以預備一日五千YEN現金去日本玩其實是綽綽有餘.

大宅

ThankfulMa 發表於 24-5-5 18:45
請教一下, 這張 debit card 是否只要户口有錢就沒有上限, 不像credit card那樣有credit limit?

開通海外 ...

用DEBIT CARD比現金的其中一個好處就是可以SET一個每日付款上限, 當遇到失竊, 你損失便會有個上限. 我自己日常旅遊通常會將每日付款上限設定為HK$2000, 唯有準備大額購物才在APPS提高上限, 完成後再SET番低.

別墅

joeyccc 發表於 24-5-15 15:58
用DEBIT CARD比現金的其中一個好處就是可以SET一個每日付款上限, 當遇到失竊, 你損失便會有個上限. 我自己 ...

多謝你回覆,我已經出發了。因為都已經提了¥出來所以很多時都用現金免得之後又要存回銀行。不過仍然
多謝你告訴我可以set limit ,這樣會安全一些。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊