婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

點睇
睇返舊帖
恕我直言
你份人比較自我同偏向小事化大,未入門已經表明不滿奶奶
婆媳關係唔好,直接影響夫妻關係

之前同奶奶住時你間中會返娘家瞓,依加老公同你一樣,唔高興就返原生家庭瞓

兩個正正經經去見婚姻輔導
老公肯搬、肯自立門戶的確係順咗你意

先肯定老公付出同向老公表示自己以前有唔啱嘅地方,用軟功氹返老公返嚟

一返屋企就指責、爭吵、冷戰,避得就避借啲椅唔返嚟

頭家係開心舒服,老公自然會返屋企

珍珠宮

BECY 發表於 23-4-17 16:58
我都想聽下意見
如果係我唔岩就好
我都想知道正常老婆

你呢個回應,個人感覺你依然認為係奶奶存在而影響你同老公感情

回覆提及:

「我都只係純粹問佢3日會唔會多左少少,老公就好激動」

「老公覺得因為我唔肯退一步先搞到咁worse」

又激動,又講明更差
咁都算無咩爭吵?自覺夫妻感情好好?
勸你面對現實

小至安排過時過節食飯,你都同老公有分歧
結婚未夠一年,正常處於甜蜜期,已經去到間中分居,其實好危險
當然我唔係話緊你老公無問題,但依加係你着緊老公,多過老公着緊你
學識溝通時避免指責同批評,溫柔啲~表達出你掛住老公嘅心情,但都要表現得大方,明白老公嘅難處
你要修補夫妻關係,係要表現得冷靜、溫柔、明白老公…

珍珠宮

BECY 發表於 23-4-18 01:19
唔係自覺感情好好,我係講搬左出黎頭三個月感情ok, 冇再受其他野影響,你講果兩個例子係搬出黎之前同埋搬 ...

夫妻感情出現問題,應該反思自己同積極處理
計時段無意思嘅
面對現實吧

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊