使用意見

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

FJmom 發表於 23-2-24 04:35
回覆 rose-mag 的帖子

請問p & k 組合= +×哥超市名的粗口,咁p & g 組合是甚麼粗口,我好奇想知 ...

你可以睇下下面條link嘅講解,我已經話係查過有根據先會屏蔽,而另一個會員亦好快回覆咗個解釋呢個粗口諧音,所以唔係我作出嚟,而家好多人太有創意,粗口日新月異,層出不窮,所以我話提一提大家回帖時小心。

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Cantonese_profanity#:~:text=Puk%20gai%20(%E8%B8%A3%E8%A1%97%2C%20more,roughly%20means%20a%20%22prick%22.
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

chingnc 發表於 23-2-24 07:54
Pork guy?
你好勁,終於解答左我疑難,我醒唔起guy 這個音多謝哂你

珍珠宮

rose-mag 發表於 23-2-24 07:56
你可以睇下下面條link嘅講解,我已經話係查過有根據先會屏蔽,而另一個會員亦好快回覆咗個解釋呢個粗口諧 ...

唔洗啦,chingnc 教左我了,其實我都有google 搵,淨係搵倒k, 搵唔倒g 的粗口,今次識多一樣野我既認知淨係識p&k 這諧音係超市粗口,忘記guy 這個音,變左p&g 都係same same

珍珠宮

你可以睇下下面條link嘅講解,我已經話係查過有根據先會屏蔽,而另一個會員亦好快回覆咗個解釋呢個粗口諧 ...
唔好誤會,我唔係話你作,我只係想你教我乜粗口係g 咋

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

FJmom 發表於 23-2-24 08:07
唔好誤會,我唔係話你作,我只係想你教我乜粗口係g 咋

粗口我就教唔到,好多時呢度d會員太有創意,數字加減乘除都出埋,仲有英文縮寫,國粤語拼音,連鄉下話粗口都有。

我而家會將前面嘅粗口音解說屏蔽,屏蔽時bk系統會自動pm通知會員屏蔽原因,呢d係bk系統程序,希望會員了解。

珍珠宮

唔係想你教我粗口,係想解釋吓g 的由來咋

男爵府

睇黎依個post要置頂啦

其實依到都有其他會員指出聯想唔到粗口,但都係版主決定啦,反正你地係版主,只攞一個會員意見作為準則。

亦希望能一視同人啦,唔好似其他版主咁,埋到堆嘅就冇問題啦。

王國長老

j947 發表於 23-2-24 08:28

其實依到都有其他會員指出聯想唔到粗口,但都係版主決定啦,反正你地係版主,只攞 ...

唔係一個會員講就係,上面有條維基link, 有人整得出嚟就唔係一個人用過見過,可以話只係暫時喺BK比較少人用,呢度有人用過好多五花八門嘅代用字/辭,有時版主們都要研究下先明講咩,為免引起誤會,最好都係打正字,少用代用字辭諧音。

王國長老

j947 發表於 23-2-24 08:28

其實依到都有其他會員指出聯想唔到粗口,但都係版主決定啦,反正你地係版主,只攞 ...

漏咗講:我相信樓主打嘅字係因為用速成打字唔記得揀字造成誤會,我都用速成,唔會標簽佢係有心打粗口,如果樓主想的話,我可以重開該個回帖等樓主改番,麻煩FJmom想編輯該留言的話,引用回覆我,或者直接pm, 我收到會去取消屏蔽。俾少少時間我,剛帶我女睇完醫生,而家同佢坐車返緊屋企,可能冇咁快揾番個帖。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

FJmom 發表於 23-2-24 07:33
你講的example 我知係k, 但我想問g 係代表甚麼粗口

g for guy

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

你好,為免引起誤會,請使用正字,謝謝 !

男爵府

rose-mag 發表於 23-2-24 08:44
唔係一個會員講就係,上面有條維基link, 有人整得出嚟就唔係一個人用過見過,可以話只係暫時喺BK比較少人 ...

咁咪選擇性決定啦,係依個post唔止一個會員已經講都唔知原來係粗口字,咁你選擇性話維基有人講,但唔睇其他人講

其實我都講,你地係版主,有權條界線係邊,只係今日指出係粗口,就唔好埋到堆就唔當粗口啦。希望你係一位立場正義版主啦,唔好學其他某版主,埋到堆就乜都唔當違規啦

珍珠宮

Horsebbj 發表於 23-2-24 10:04
g for guy
係呀係呀,上面有位jm 教左我

珍珠宮

j947 發表於 23-2-24 11:02
咁咪選擇性決定啦,係依個post唔止一個會員已經講都唔知原來係粗口字,咁你選擇性話維基有人講,但唔睇其 ...
一團和氣,一團和氣,而加有人教左g for guy, 咁大家就清楚g 的由來,學到多一個詞彙,幾好吖

珍珠宮

rose-mag 發表於 23-2-24 08:55
漏咗講:我相信樓主打嘅字係因為用速成打字唔記得揀字造成誤會,我都用速成,唔會標簽佢係有心打粗口,如 ...
唔該哂,我更正及解釋返,多謝比機會我,還我清白

rose-mag   you are welcomed  發表於 23-2-24 14:00

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

FJmom 發表於 23-2-24 13:51
唔該哂,我更正及解釋返,多謝比機會我,還我清白

下次寫“速成怪”

FJmom    發表於 23-2-24 14:47

珍珠宮

玩具勳章

FJmom 發表於 23-2-24 07:58
你好勁,終於解答左我疑難,我醒唔起guy 這個音多謝哂你

甘岩有見過呢個term 我應該就甘打個guy,唔好意思大家

首頁