使用意見

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我冇講粗口,我回post係想講好 "怪",怪字速成碼係pg, 我手快未揀字就出左post, 又冇double check,你唔好自己諗粗口字就覺得我講粗口字唔該,我係斯文人

珍珠宮

何況pg 唔係粗口, g 換k 至係

複式洋房

FJmom 發表於 23-2-24 00:19
我冇講粗口,我回post係想講好 "怪",怪字速成碼係pg, 我手快未揀字就出左post, 又冇double check,你唔好 ...

男爵府

被人ban左留言?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我信你無心之失,唔係想講粗口,但呢兩個英文字母係廣東話拼音嘅粗口諧音,同帖有會員指出,我有用速成打字,亦有查過是否有問題至屏蔽,你可以去原帖睇番,我兩個回帖都屏蔽咗,並非針對任何人,大家以後出文打字小心D就得。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

rose-mag 發表於 23-2-24 02:20
我信你無心之失,唔係想講粗口,但呢兩個英文字母係廣東話拼音嘅粗口諧音,同帖有會員指出,我有用速成打字 ...

咁我想通知你,講路係自己揀,附拜登跌親連結果個post, 個post 好多人都直接打pk, 你可能要逐個check.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

FJmom 發表於 23-2-23 10:52
咁我想通知你,講路係自己揀,附科登跌親連結果個post, 個post 好多人都直接打pk, 你可能要逐個check.
...

巡版見到的話,所有版主包括我都會屏蔽,亦有唔少有心會員幫忙按舉報,不過似乎越來越多會員唔當講粗口諧音係一回事,唔知道係違反版規。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

回覆 rose-mag 的帖子

請問p & k 組合= +×哥超市名的粗口,咁p & g 組合是甚麼粗口,我好奇想知

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

FJmom 發表於 23-2-24 04:35

請問p & k 組合= +×哥超市名的粗口,咁p & g 組合是甚麼粗口,我好奇想知 ...

我不是偏幫班主,但如果打 [你真係pg] 係有問題、因為大家立刻聯想到是pK、正如[你真卜路]~

男爵府

大力大力 發表於 23-2-24 05:45
我不是偏幫班主,但如果打 [你真係pg] 係有問題、因為大家立刻聯想到是pK、正如[你真卜路]~ :joy ...

咁我又唔係偏幫,至少我就聯想唔到pg原來係粗口喎,我只聯想到parttime girlfriend,依一刻先知,原來係粗口

男爵府

回覆樓主:

算啦,網絡世界一向都冇持平,我都試過個版主歧視寶校學生,投訴有用嗎?網絡世界唔駛咁認真,所有野由人管治,你控制唔到

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

FJmom 發表於 23-2-24 00:19
我冇講粗口,我回post係想講好 "怪",怪字速成碼係pg, 我手快未揀字就出左post, 又冇double check,你唔好 ...

你句說話原身是什麼?
我都唔覺有人寫“pg”及用意為粗口, p&k就見唔少

翡翠宮

j947 發表於 23-2-24 06:17
咁我又唔係偏幫,至少我就聯想唔到pg原來係粗口喎,我只聯想到parttime girlfriend,依一刻先知,原來係粗 ...

張柏g,都好多時見人打張pg

珍珠宮

Horsebbj 發表於 23-2-24 06:40
你句說話原身是什麼?
我都唔覺有人寫“pg”及用意為粗口, p&k就見唔少
所以我咪好奇p & g 組合係咩粗口,我真心想知道。

原句係楼主話朋友擺兩次酒,要求楼主第二次出席都要比人情,咁樣開口問人我回應話覺得好怪,点知快手得滯出左速成碼p&g的組合

珍珠宮

大力大力 發表於 23-2-24 05:45
我不是偏幫班主,但如果打 [你真係pg] 係有問題、因為大家立刻聯想到是pK、正如[你真卜路]~ :joy ...
我明你個原理,通常你腦子諗乜,就會点諗人,所以你腦子係諗粗口,所以咁諗我

珍珠宮

可否教埋我p&g 等於甚麼粗口至移post呀我真心想知

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

FJmom 發表於 23-2-24 06:56
所以我咪好奇p & g 組合係咩粗口,我真心想知道。

原句係楼主話朋友擺兩次酒,要求楼主第二次出席都要比人 ...

可能是“街, 佳, 皆”?

珍珠宮

Horsebbj 發表於 23-2-24 07:19
可能是“街, 佳, 皆”?
你講的example 我知係k, 但我想問g 係代表甚麼粗口

珍珠宮

回覆 唔係細路 的帖子

又唔係ban 既,係delete 左我個留言,另外msg 我,說我用了粗言穢語諧音,違了版規,我覺得有被屈的感覺,所以想澄清。同時真係想知道p&g 組合會係咩粗口的諧音。

珍珠宮

玩具勳章

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

首頁

尾頁

跳至