單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

意外有咗24週左右,發覺男友完全唔想負責任…唉…
不過即使一早知,我諗我都會生落嚟,因為年紀唔細,今次可能係唯一一次有機會生下自己嘅寶寶。
但一旦未婚生子,相信將來會面對好多好多…
所幸自己有份穩定工作,月入30k左右,同父母住細佬一家移咗民,生咗就4個一齊住,父母都好支持我生。但佢哋始終年紀大,唔想佢哋太辛苦,可能生完請個保姆/鐘點每日幾個鐘幫輕吓公公婆婆,佢哋有幫手下湊應該ok返d。
2歲就入希望佢入到N班,預咗工餘時間都比晒佢,陪玩陪做功課。
我自己睇件事都係正面嘅,但又驚自己諗得太簡單,始終未做過人阿媽,究竟30k夠唔夠養小朋友?想知多d單親現況可以作好d準備,亦希望喺度識到d同路人互相傾訴、支持吓,希望大家多多指教。

另外,都想問吓大家意見,男朋友本身係單親爸有個女,自稱要養女及父母負擔重,講明唔可以金錢支援到BB(但我知佢係仲有嘅,不過唔想拎埋出嚟啫⋯⋯)要我獨自養,佢話可付出有限度時間陪伴,咁女女起碼仲有同爸爸相處機會,唔會冇爸爸。
但經過佢表態我已經好心淡好心淡,好想同佢分手,但分手後我相信佢好大機會會不聞不問,個女永遠未見過老豆都唔定。佢好錫自己本身個女,所以我又有d期望會唔會生咗落嚟之後佢哋有緣份會越嚟越錫個女?我哋仲可以一齊行落去?

男爵府

陪月勳章

回覆樓主:

雙親都唔代表易行
大把男人要個老婆將佢當係巨嬰咁湊

FW2023    發表於 23-1-20 20:48

大宅

我係你我就唔會搵個單親爸生仔!大部分錢俾晒前妻仔女,生咗要自己養
我無自由, 我失自由

複式洋房

FW2023 發表於 23-1-2 12:42
意外有咗24週左右,發覺男友完全唔想負責任…唉…
不過即使一早知,我諗我都會生落嚟,因為年紀唔細,今次 ...

牌面都已經唔好啦!無謂奢望佢會待你哋好!

複式洋房

Del

cathngai    發表於 23-1-25 14:23

子爵府

牛年勳章

FW2023 發表於 23-1-20 21:05
上兩個留言都有d落井下石feel
不過,好好彩。
男友已求婚,亦打算一兩年後送自己個女去外國讀書 ...

恭喜

首頁

尾頁

跳至