婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

大宅

回覆 jasonmak007 的帖子

感覺佢本身就錫個仔多過個女(你太太)冇得改變別人
只可改變自己心態

la_source    發表於 22-11-30 15:36

男爵府

jasonmak007 發表於 22-11-30 02:41
我太太除咗有一個哥哥之外,沒有其他兄弟姊妹,我哋各自都有一個仔,佢個仔3歲半,我個仔兩歲,讀同一間幼 ...

我覺得你都好無謂, 係我會同c9 搬返自己家附近, 叫自己爸媽照顧, 自己同c9 出去玩, 另一個家點做係人地的事, 你根本無能力管

洋房

回覆 kaman06 的帖子

亞仔係屋企樓下返學,我爸媽住對面海

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

可能個個係內孫, 跟爺爺同姓所以偏心D

呢D觀念無得搞, 自己一家3口先係核心家庭, 其他人如果唔開心既就保持距離

珍珠宮

回覆樓主:

咁誇張?
小朋友大得快,啲衫唔會着到好長時間,加上係貴衫,着完會似地布?
不過收到唔啱咪掉/轉贈俾其他人

我自己父母都係偏心+重男輕女,無咩咁大不了
自己睇開,整到心理不平衡,咁做人太辛苦

大宅

jasonmak007 發表於 22-11-30 02:41
我太太除咗有一個哥哥之外,沒有其他兄弟姊妹,我哋各自都有一個仔,佢個仔3歲半,我個仔兩歲,讀同一間幼 ...

我都係咁話 呢個外父唔係討厭你一家 佢擺明係重男輕女 咁你睇清楚佢份人 下次搵你幫手咪識做囉

洋房

回覆 pi0219 的帖子

所以我打算搵個籍口退出個WhatsApp group 同埋unfollow 佢FB, 費事眼冤…

大宅

俾我會搬番去對面海, 搵附近既幼稚園, 然後退出所有有關群組
當然要同你老婆商量左先去做以上既野

kittypo    發表於 23-1-18 08:01

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

傳統思想,大孫同岳父同姓 比較親

洋房

回覆 秋天與楓葉 的帖子

名牌個D我哋冇接收過,可能佢哋送咗俾人,我地收到有D衫褲直頭穿窿…

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

jasonmak007 發表於 22-11-30 10:20
回覆 pi0219 的帖子

所以我打算搵個籍口退出個WhatsApp group 同埋unfollow 佢FB, 費事眼冤… ...
求其退左先
我諗你老婆都唔好受, 一次過退埋唔爭在, 你地2個共同陣線就最好
其次所有你岳父俾既二手東西, 一律拒收, 叫佢以後唔好再俾 (反正都係垃圾)
你收人二手野拎黎都算, 響垃圾房執個car seat 黎, 再買個新既俾自己個孫係咩玩法
最後plan 下去搬返你屋企附近住算啦, 當然你老婆都同意先啦

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jasonmak007 發表於 22-11-30 09:42

c9要返工?
冇人接就太太自己湊返
我由生出黎去宜家廿幾年都冇4大長老幫過,病到真係落唔倒床,c6先請一日假
二人世界
等到中學唔再跟我地出街
就有開始有二人世界

Adrio77    發表於 23-1-8 21:23

子爵府

垃圾可以推收。至於其他莫強求。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

太太有無唔開心?
我唔會強求。偏心呢樣野,要識睇化佢。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

洋房

回覆 0030 的帖子

老人家呢啲守舊的觀念,真係好難改變佢地。

大宅

你諗清楚先做啦唔好為啖氣
我婚前就已經因為買樓1事同我老爺有過節
對我黎講我會做足我應做既
唔會做多唔會做少
我成日都話佢就好似街上陌生老人家,佢跌倒我都會扶
Whatsapp group 我唔會remove 但佢既野我從不download/回覆
唔會留話柄俾佢

大宅

正如佢都唔會改變倒你去接受佢既行為你都做唔倒點解要要求佢做到呢?

大宅

請問你個仔嘅親爺爺在哪裡?是否已仙逝?

男爵府

jasonmak007 發表於 22-11-30 09:42

我覺得樓上個個係好意見
老實講 外父咁都係傷害緊你老婆
無謂痴咁多外家 痴返自己父母家咪幾好

讀書個d都係藉口姐
你要記住 你痴幾埋
人地第日身家都唔會分比你哋
無謂痴過去 令自己難受
自己應該找方法 活得比佢地更開心

首頁

尾頁