婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

iphonebb 發表於 22-8-25 10:47
回覆 周小桃 的帖子

無工人 無小朋友 如果有小朋友就會請工人

同99住,要她做工人,她遲早會發癲
遲下你有左小朋友,想搬都難
結論:自己住細屋

珍珠宮

莫講話2500 呎, 5000 呎 都唔好同99住, 大家出入同一個門口, 樓上講得岩, 有D野, 唔系空間大就可以解決
同99住, 等同自殺, 咁你想唔想自殺?
同99住, 等於去KK園區, 比人圈養, 你想唔想? 同埋99覺得你靠佢, 令你一D尊嚴都無

侯爵府

anna59 發表於 22-8-25 13:21
莫講話2500 呎, 5000 呎 都唔好同99住, 大家出入同一個門口, 樓上講得岩, 有D野, 唔系空間大就可以解決
同9 ...
咁講係咪誇張左少少呢!

侯爵府

iphonebb 發表於 22-8-25 10:52
回覆 Prosperous 的帖子

宜家暫時相處到 同我都好做自己姐係無話見到佢一定要傾計之類 有時成日都唔會有交 ...
屋企冇工人, 但你乜家務都唔做, 咁又真係有啲過份, 應該係奶奶遲早頂你唔順個機率大啲!

你兩個自己搬出去住, 你地由從來唔做家務, 變到乜都要自己做, 開頭一定會有好多磨擦。

你就算滿足於現狀, 都冇可能完全唔付出。你如果仲係打算一世人做公主, 無論選一定二都會出事。自己衡量下啦。

珍珠宮

Prosperous 發表於 22-8-25 13:30
咁講係咪誇張左少少呢!

有小小自尊既人, 如果有選擇, 都唔會同6299一齊住啦!

侯爵府

anna59 發表於 22-8-25 13:50
有小小自尊既人, 如果有選擇, 都唔會同6299一齊住啦!

我只係話誇張, 唔使講到咩等同去左 KK 園區掛!

珍珠宮

Prosperous 發表於 22-8-25 13:55

唉! 相見好, 同住難, 有選舉, 寧願辛苦自己做家務, 都唔好同6299一齊住, 特別系有仔女之後, 因為6299同住, 好難管教仔女.

男爵府

Prosperous 發表於 22-8-25 13:55

有啲人一心照顧老人家 是唔會由得兩老自己住都要搬
所以搵埋個另一半都唔介意同老人家住同埋照顧老人家嘅
唔知同自尊同KK園區有乜關係

不過樓主又衰啲
表達到唔鐘意又要同住,就係貪有人煮飯做家務仲有得收租咁

民房

有2500 尺屋, 請1,2個工人就可防不必要的吵架

Prosperous    發表於 22-8-25 16:53

大宅

回覆 jojocatjojo 的帖子

我老公俾家用 但因為係奶奶想我哋住 所以佢就會抵諗做家務
係因為返工所以 返到黎已經做好哂

大宅

回覆 anna59 的帖子

我係完全唔洗靠奶奶 係奶奶中意大家庭 我有得揀既時間就想諗清楚咁解

大宅

回覆 Prosperous 的帖子

好好 sis有道理既諗法我會接受

Prosperous    發表於 22-8-25 16:53

大宅

回覆 uckukuku 的帖子

因為係奶奶想一齊住 我就十五二十 但諗到一齊住有一齊住既好 層樓收租都係老公收 我自己都另外有樓 個間我自己收

大宅

回覆 RainRain626 的帖子

但奶奶係覺得自己做好過有工人 佢話唔想教工人 有小朋友先請咁話

大宅

其實係奶奶想一齊住而我能力係可以唔一齊住既
所以我諗緊係我都叫有好處既情況下
如果我主動話唔一齊住 咁唔知係攞苦嚟辛定點
如果奶奶話佢唔想做家務嘅 我即刻搬走都無問題

珍珠宮

iphonebb 發表於 22-8-25 15:05
其實係奶奶想一齊住而我能力係可以唔一齊住既
所以我諗緊係我都叫有好處既情況下
如果我主動話唔一齊住 咁 ...
吾好相信奶奶

公爵府

牛年勳章

jojocatjojo 發表於 22-8-25 13:07

返房就代表有自由? 同奶奶住係咁有自由就唔使困自己喺 ...

講得好!啃老族呀

珍珠宮

iphonebb 發表於 22-8-25 14:55

我係完全唔洗靠奶奶 係奶奶中意大家庭 我有得揀既時間就想諗清楚咁解 ...
間屋咁大,抹都抹死啦!
如果你奶奶身體病,家務就你做喇,咁未自己捉蟲

男爵府

牛年勳章

回覆 iphonebb 的帖子

我會揀2號,做家務唔係好難,衫可以幾日洗一次,
掃地拖地都係。
煮飯方面唔得閒可以買外賣。
但同老人家一齊住,
大家生活方式唔一樣。
會嗌交。
嗌完又會有心病。
分開住係好。
大家保守距離。

侯爵府

iphonebb 發表於 22-8-25 14:55

我係完全唔洗靠奶奶 係奶奶中意大家庭 我有得揀既時間就想諗清楚咁解 ...

有啲人的說話好難聽, 冇法, BK 呢度, 所有奶奶都係惡魔!

既然係奶奶想你地同住, 二千幾尺的居住環境又真心唔錯, 你都一齊住緊啦, 或者可以睇耐啲。可以趁現在關係重好, 先同奶奶講清楚, 有咩唔滿意早啲出聲, 唔好破壞關係。似乎奶奶為左留你地响度住, 好樂意做晒啲家務, 咁你地唔好太老奉, 自己間中幫下手, 唔好因為有人做嘢, 就攪到地方好污糟或冇手尾。

我上面都講過, 我最少有兩個朋友都遇到過好奶奶。其實講漏第三個, 佢雖然冇同奶奶住, 但佢一生完 B 就交畀奶奶湊, 到小朋友讀幼稚園先跟返佢。奶奶湊得好好, 亦冇縱, 所以我朋友生左 4 個!!!! 呢位老人家我都見過, 我地開 party 佢都會來幫手整嘢食。直情係萬能, 同一時間湊幾個孫仲可以煮飯做家務 (因為其他仔女都會畀 BB 佢湊), 我朋友同佢啲仔女都好錫佢, 老人家幾年前過左身, 我都有去拜祭。

所以唔需要一竹篙打一船人, 唔係個個奶奶都咁差。希望樓主你都有好命水!

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊