自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

公爵府

醒目開學勳章

JNFW 發表於 22-7-27 19:09
小朋友未夠九歲用阿托品眼藥水及理工防近視鏡片兩年,每年都有加深一百多(現約400近視200散光),不知應否 ...

我兩個仔帶Hoya, 呢幾年度數都可以keep 得好穩定

男爵府

回覆 fundfund 的帖子

咁你小朋友系未好似普通眼鏡咁戴?有無咩特別注意?因我個囡兩年都系有加深,小朋友幾大?謝謝分享.

大宅

Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章

我仔都係用緊hoya兩年,想睇依視路既用家分享

公爵府

小朋友未夠九歲用阿托品眼藥水及理工防近視鏡片兩年,每年都有加深一百多(現約400近視200散光),不知應否 ...

你小朋友用緊阿托品幾多%?第一年加咗100度,醫生都無加高濃度

男爵府

育兒性格勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我女 6歲果時開始用理X果隻鏡片, 試了一年半(每9個月換一副) , 但控制近視效果麻麻, 每次都加深75-100度近視, 所以後來轉用滴眼藥水加普通眼鏡, 就大約年加深75度。上年視光師介紹我們試用新出的 Hoya DIMS 鏡, 眼藥水照滴, 用咗一年度, 一隻眼無加深, 另一隻只加了25度, 我覺得效果不錯~

男爵府

回覆 yaupp 的帖子

咁你仔尼兩年有無加深?仲有蔡司都唔知邊個好,你有無了解過?謝謝

男爵府

回覆 ha930 的帖子

請問 Hoya DIMS 鏡是什麼?即OK鏡嗎?同你之前個個理工控制鏡片有什麼唔同?幾錢?謝謝分享.

大宅

Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章

回覆 JNFW 的帖子

依加一隻眼深左50度,另一隻深左25度。我淨係知蔡司果隻相對比較平,我見依視路較多人討論,所以都想睇下效果係點

男爵府

JNFW 發表於 22-7-28 12:52

請問 Hoya DIMS 鏡是什麼?即OK鏡嗎?同你之前個個理工控制鏡片有什麼唔同?幾錢?謝謝分享 ...

聽視光師講是近2年新出的, 原理同理X果隻差不多, 都係逼小朋友集中看鏡片的中間位置, 技術不同, 但是價錢便宜一點~

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

我仔7歲幾時驗眼有2百度近視左右....之後配左理大副鏡.一年後兩眼都加深左差唔多100度呀.視光師覺得控制效果唔理想呀.所以我地即轉試OK鏡.依家帶左大半年,暫時都KEEP到,無再加深到,希望個鏡真係幫到佢唔好再加深

男爵府

咁你之前系未戴MiyoSmart 159?而加尼個叫 Hoya DIMS 鏡,尼個就唔系理工鏡片?因我尼兩年去配眼鏡,佢地都無理Hoya原來出左兩款,咁你尼個鏡片幾錢?謝謝.

男爵府

回覆 wing421 的帖子

咁ok鏡如何?會否戴訓得唔好?你仔自己戴除嗎?謝.

大宅

請問眼藥水係私家醫生配?還是公立醫院配?

男爵府

JNFW 發表於 22-7-29 15:41

咁你之前系未戴MiyoSmart 159?而加尼個叫 Hoya DIMS 鏡,尼個就唔系理工鏡片?因我尼兩年 ...

咁我又唔太清楚

價錢方面, 之前果款是 $3480 一對鏡片, 現在這款好像是 $2480 (or $2680) 一對鏡片~

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

JNFW 發表於 22-7-29 15:44

咁ok鏡如何?會否戴訓得唔好?你仔自己戴除嗎?謝.

帶ok鏡一定要好注意衛生,所以我都唔放心比佢求求其其咁洗鏡。我情願幫佢跟手,好過到時洗唔乾淨發炎仲驚。我仔仔學個時都8歲幾9歲。所以我比佢學自己帶除,好彩佢都學得快

男爵府

回覆 紫希 的帖子

我囡系睇診所以睇.

男爵府

好的,麻煩曬大家,謝謝.

男爵府

好,唔該曬.

大宅

JNFW 發表於 22-7-29 20:47
回覆 紫希 的帖子