夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

唔係FTM但晚晚返到屋企佢都會突然咆哮大聲喝兩個小朋友,同佢講過好多次大聲冇用,都仍然係咁!真係好辛苦

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

benchan025 發表於 22-6-17 20:30
唔係FTM但晚晚返到屋企佢都會突然咆哮大聲喝兩個小朋友,同佢講過好多次大聲冇用,都仍然係咁!真係好辛苦
...

佢情況一直係咁
要唔要去睇下醫生
不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

crystal媽咪 發表於 22-6-17 22:07
佢情況一直係咁
要唔要去睇下醫生

佢唔覺得自己有問題成日喝到對仔女喊

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

...

咩事喝?
在事發前你幫手先糾正d仔女,媽媽咪唔駛爆炸囉。
可能佢返工累,回家有限時間而仔女又似蝸牛,佢忍唔住爆炸,難自控慢慢改囉。

侯爵府

佢情緒可能出現左問題

大宅

BB防敏心得分享勳章

甘你有冇幫手湊小朋友?定比老婆做哂?老婆喝小朋友,可能佢太辛苦

寶石宮

2023年兔年勳章

...

大聲咆哮可能收一時之効
但要考慮長遠對小朋友影響
事出必有因 為何咆哮?

別墅

twinkle_0504 發表於 22-6-18 05:54
甘你有冇幫手湊小朋友?定比老婆做哂?老婆喝小朋友,可能佢太辛苦

佢打份工我做生意講工作壓力我一定比佢大,日頭屋企人湊大家都係收工返去接仔女,收工想話安安樂樂食餐飯都俾佢喝到食唔落

男爵府

benchan025 發表於 22-6-18 09:54
佢打份工我做生意講工作壓力我一定比佢大,日頭屋企人湊大家都係收工返去接仔女,收工想話安安樂樂食餐飯 ...

咁要治標,別只叫她不要喝仔女&嘈住食飯,你都關心下佢返工有甚麼事咁大壓力先,有人關心傾下可能對子女又無咁燥呢

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

可能佢細時係咁俾人喝,所以佢潛意識就咁教仔女

試下多次偷拍佢喝仔女嘅情況,剪成短片send俾佢,你可以同佢講,唔想佢為教仔女咁勞氣,在你心目中,佢應該永遠靚靚女女咁樣

男爵府

两個小朋友幾大呀?糸米特別難教,唔聽話呀?,,,,我系單親爸,放完工返冢,督住一個衰仔做功課,温習,何止咆哮呀,正頭想杀左佢啦,,,教小朋友不容易,要先了解因乜原因咆哮先,

侯爵府

可能佢初期覺得有問題時唔出聲,又或者之前已經講過,但你唔覺得小朋友有問題,小朋友又無記性,經過犯,佢就到忍唔住時先爆。所以要從自己老婆仔女三方面入手,找出處理方法。

別墅

Peter2012 發表於 22-6-18 12:27
两個小朋友幾大呀?糸米特別難教,唔聽話呀?,,,,我系單親爸,放完工返冢,督住一個衰仔做功課,温習, ...

唔算特別難教,好多時都好少事可能真係每個人EQ唔同,但我真係頂唔順佢咁大叫

大宅

2023年兔年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

...

唔好一直指住太太數佢不是, 不如幫幫佢吧。

大宅

2023年兔年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

Peter2012 發表於 22-6-18 12:27
两個小朋友幾大呀?糸米特別難教,唔聽話呀?,,,,我系單親爸,放完工返冢,督住一個衰仔做功課,温習, ...

哈哈~ 慢慢學吧, 我都學緊點樣可以平心靜氣咁教, 大聲的確無乜效, 但又時間有限, 唔大聲佢個魂會遊緊太空。(emoji)

男爵府

DDMMYY2015 發表於 22-6-30 22:10
唔好一直指住太太數佢不是, 不如幫幫佢吧。

同意!
掉轉由你來教,睇吓大家有冇好D

男爵府

...

好坦白講, 教仔係大問題, 但問題唔會簡單叫佢收口就解決, 因為真正問題在另一度, 可能工作壓力,家庭壓力等。 不過我肯定99%係包括同你關係差, 同你關係好, 直接同你講, 等你幫手解決, 唔同你講的原因我唔知, 所以你一定要解決哩個問題。

所以佢無表逹個問題出黎, 反而表逹出黎就係憤怒, 你要同佢好好傾計, 當然男要好好同c9 溝通係好難, 否則唔會上bk問, 建議揾一個社工搞, 或者揾一個你地尊重信念的人做調解, 幫助你地發現真正的問題,

大宅

benchan025 發表於 22-6-18 09:54
佢打份工我做生意講工作壓力我一定比佢大,日頭屋企人湊大家都係收工返去接仔女,收工想話安安樂樂食餐飯 ...

你先入為主咁話佢工作壓力無你咁大,可想而知你無嘗試體諒老婆的感受,或者你哋相方都無互相體諒。
例如你比蚊咬勁痕,客觀來講真係好小事,但當你痕到抽筋的時候人哋話你呢啲碎料喎唔洗理,咁你有咩感覺? 相反如果有人知道咗即刻幫你拎支藥油搽,仲要問吓你有無好啲呀等等,咁你又會點?

別墅

SpongeBoBo 發表於 22-7-3 00:22
你先入為主咁話佢工作壓力無你咁大,可想而知你無嘗試體諒老婆的感受,或者你哋相方都無互相體諒。
例如你 ...

每日車返工接收工行街食飯,壓力人人有但一定輕過好多人

珍珠宮

...

甘對小朋友好大影響,甘已屬
暴力一種,見見社工、醫生,再唔係同學校老師講,佢地應該幫你搵到渠道,盡快尋求協助
搵左中間人就知邊個岩邊個唔岩,我唔識你地唔知你地發生過咩事,最重要咩事都好,唔可以對任何人使用暴力
你點辛苦都要解決左面前既困境先,個世界唔係得媽媽可以保護小朋友,爸爸一樣可以做得到,而家得你可以幫到兩個小朋友
最後祝你小朋友可以健康成長,樓主你都要加油

首頁

尾頁

跳至