自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位jm,係咪一定要online shopping、實體店冇呀?我去7 仔用唔sup,hk有邊啲實體店sup用得到

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

Paypal 唔係現金/銀行戶口扣數,係綁信用咭過數,不過比直接上網用信用卡安全啲,所以通常用響購物網站,而唔係實體店。因為佢收手續費,都幾貴添,但係會有購物保障,所以我鍾意用Paypal網上購物,尤其係響外國網站購物。如果你去實體店購物,直接比現金、八達通同信用卡就可以。

複式洋房

KUDOS 發表於 22-3-25 16:18
Paypal 唔係現金/銀行戶口扣數,係綁信用咭過數,不過比直接上網用信用卡安全啲,所以通常用響購物網站,而 ...

我本身唔係用開pay pal,我祇係想用埋account餘下啲$、請問有冇實體店提供、jm

珍珠宮

我試過上外國網站購物,一次用信用卡付款,貨品寄到嚟有問題,打去信用卡公司,又話佢地只係過數,詳細退款安排要同eBay deal,等eBay搵賣家溝通,但係eBay又話唔關佢地事,攪一大輪,又要搵呢個搵嗰個傾,都冇人肯負責!但係另一次我online shopping用Paypal比錢,因為Covid關係郵件一直都未收到,到咗保障期限我搵Paypal做退款,好快已經退番錢比我!仲要成個聯絡同跟進過程都好快,唔會等好耐電話先有人聽,佢地響香港都有聯絡電話,覆得好快!唔同eBay嗰d電郵完又要等時差,每日咁一次你覆我我覆你,等好耐!

珍珠宮

哈彿大學 發表於 22-3-25 15:58
各位jm,係咪一定要online shopping、實體店冇呀?我去7 仔用唔sup,hk有邊啲實體店sup用得到
...

因為我係綁信用咭,所以收到退款會轉去信用卡,變相交少啲咭數。如果你係收到款項,應該可以轉去銀行戶口,好似d賣家咁,不過應該會收手續費。另外亦都可以買嘢用咗去,響實體店嘅online網站度買。

子爵府

KUDOS 發表於 22-3-25 16:18
Paypal 唔係現金/銀行戶口扣數,係綁信用咭過數,不過比直接上網用信用卡安全啲,所以通常用響購物網站,而 ...

我無綁信用卡,有設定銀行戶口。
用法類似八達通——需預先存入款項,網購時從 PayPal 扣錢,不是從信用卡或銀行戶口扣錢,與用八達通是從八達通扣錢而非從信用卡或銀行戶口扣錢一樣。

無留意邊啲實體店接受 PayPal。

從 PayPal 轉 $1,000 以上到銀行戶口不收費,若不足 $1,000,可先存入款項,之後再轉入銀行戶口。

實體錢包可以放齊以下三樣,但不是所有電子錢包均可放齊以下三樣:
1. 信用卡(綁信用卡,付款時從信用卡付款)
2. 提款卡(綁銀行戶口,等於易辦事,付款時從銀行戶口付款)
3. 現金(付款時從電子錢包付款,需預先存入款項)

PayPal 可放「現金」。

珍珠宮

choyki 發表於 22-3-25 17:24
我無綁信用卡,有設定銀行戶口。
用法類似八達通——需預先存入款項,網購時從 PayPal 扣錢,不是從信用卡 ...

多謝你話我知吖!想請問如果綁咗信用卡,可唔可以再綁銀行戶口,然後網上交易時先至選擇用信用卡or戶口扣錢呢?

子爵府

KUDOS 發表於 22-3-25 17:36
多謝你話我知吖!想請問如果綁咗信用卡,可唔可以再綁銀行戶口,然後網上交易時先至選擇用信用卡or戶口扣 ...

我不肯定,好似可以,但好似唔係付款時才從銀行戶口扣錢,而係先存錢入 PayPal,付款時從 PayPal 扣錢,如八達通。設定銀行戶口是方便不需每次轉錢時均需要輸入銀行戶口號碼。

首頁

尾頁

跳至